Niet weggooien: dit kun je met je oude kleding doen | Fashionchick.nl

Niet weggooien: dit kun je met je oude kleding doen

donderdag 25 februari 2021
Kristel

Heb jij je kast al opgeruimd in de weken dat je nu thuis zit? Goed bezig. Grote kans dat er ook het een en ander uit is gekomen wat je zelf eigenlijk niet meer wilt hebben. Misschien is de maat niet meer goed, ben je er op uitgekeken of is het een gevalletje 'wat dacht ik toen ik dit kocht?'.

Hoe dan ook: weggooien is zonde en ontzettend milieuvervuilend. Maar, wat moet je er dan wél mee? Wij hebben het voor je onderzocht en verschillende mogelijkheden op een rij gezet. Van verkopen tot doneren: wie weet maak je iemand met jouw kleding nog blijer dan blij op deze manier. 

#1 Verkopen

Online platformen
Natuurlijk is iedereen bekend met Marktplaats maar door de vele advertenties en het gezeur van mensen die hun afspraken niet nakomen, is dit niet onze favoriete optie. We wijken eerder uit naar platformen zoals Vinted of The Next Closet of we maken gebruik van Facebookgroepen uit de buurt zodat mensen de spullen op kunnen halen en je dus niet met hoge verzendkosten zit. 

Rommelmarkt of vlooienmarkt
Op dit moment zullen er geen tot weinig markten georganiseerd worden waar je terecht kunt met al je spullen maar als het straks wél weer mag, is dat natuurlijk een goede optie. Vaak verkoop je op een dagje markt veel, maar krijg je er minder per stuk voor dan als je iets online verkoopt. 

Tweedehands winkel
Grote kans dat er ergens bij jou in de buurt winkels te vinden zijn waar je kleding in kunt leveren om te verkopen. Hier worden vaak wel eisen aan gesteld: de kleding moet - uiteraard - mooi en schoon zijn maar soms neemt een winkel ook alleen merkkleding aan. De opbrengst wordt verdeeld tussen jou en de winkel maar jij hoeft er eigenlijk verder niet meer naar om te kijken. Een goede deal dus.

#2 Doneren

Kledingcontainers
Eigenlijk is dit, wat ons betreft, de optie om vooral niet meer te kiezen. Kleding die in kledingcontainers terecht komt belandt vaak uiteindelijk alsnog op een vuilnisbelt of verstoort de lokale kledingindustrie in ontwikkelingslanden omdat het daar tegen bodemprijzen wordt aangeboden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals de containers van Sympany, dit is een sociaal bedrijf dat kleding verkoopt, recyclet en aan vluchtelingen doneert.

Kledingbank
Waar kun je nog meer met je kleding heen? Nou, naar de Kledingbank bijvoorbeeld. Hier kunnen mensen die ook naar de Voedselbank gaan een aantal keer per jaar terecht om outfits voor zichzelf en hun gezin uit te zoeken. De kledingbanken zitten verspreid door heel Nederland, dus je moet even kijken waar er eentje bij jou in de buurt zit en wat voor eisen er aan de kleding worden gesteld. 

Kringloop
Ook vind je in iedere plaats wel één of meerdere kringloopwinkels en ook hier kun je met een gerust hart je kleding naartoe brengen. 

Reshare Store / Leger des Heils
Je kunt je kleding ook naar het Leger des Heils brengen, dan wordt het uiteindelijk verkocht in hun ReShare winkels en de opbrengst gaat naar hun eigen werkzaamheden. 

Dress for Success
Dat solliciteren beter gaat in een outfit waar je je goed in voelt en die uitstraalt dat je je zaakjes op orde hebt, is geen geheim. Maar wat nou als je geen geld hebt voor zo'n outfit? Dan kun je terecht bij Dress for Success. Hier wordt iedereen geholpen met advies van een vrijwilliger en als je de baan krijgt, mag je terugkomen voor een werkoutfit. Dus wil je van kleding af die het goed zal doen op de werkvloer? Dan is dit een mooie bestemming. 

#3 Ruilen

Kledingruil
Er is haast niks gezelligers dan een kledingruil te organiseren met je vriendinnen of collega's. Wijntje erbij, muziekje aan en lekker door elkaars spullen snuffelen in de hoop dat je er ware schatten tegenkomt. Maar er wordt ook steeds vaker een kledingruil door professionals of in Facebookgroepen georganiseerd. Kijk bijvoorbeeld eens op Nudge voor initiatieven bij jou in de buurt of ga op zoek naar een Facebookgroep die zich hier op richt. 

#4 Recyclen

Is je kleding vies, kapot of écht afgedragen? Dan kun je het beter in een recyclebak gooien dan dat het in de huis-tuin-en-keuken kliko terecht komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inzamelingsbakken in kledingwinkels of de containers langs de weg. 

Lees ook

6 tips om duurzamer te wassen

Op #duurzamedonderdag delen we handige tips, inspirerende verhalen en fantastische kledingstukken die allemaal overgoten zijn met een duurzaam sausje. Met vandaag op het menu: tips om je kleding duurzamer te wassen.

5x vooroordelen over duurzame mode die niet kloppen

Krijg je bij duurzame mode direct een beeld van een geitenwollen sokken-type in je hoofd? Dan ben je niet alleen. Er zijn namelijk een aantal vooroordelen over duurzame mode die niet kloppen.