Lifestyle

Moet je zien: De allertofste conscious Insta-accounts

Marjolein, 10 september 2016

Moet je zien: De allertofste conscious Insta-accounts

Niet om belerend te doen ofzo, maar uhm. Fashion is zeg maar niet altijd even goed voor de wereld. Soms zeg maar echt helemaal niet. Ho, ho. Zoals beloofd: geen wijzend vingertje. We zijn er immers allemaal een beetje schuldig aan. Can you blame us? Er zijn zóveel mooie spullen te koop. Maar ja, we kunnen de schuld toch zeker wel een piepklein beetje op ons nemen. En omdat een beter milieu bij jezelf begint, hebben wij sinds kort een button waarbij je binnen no-time op conscious producten kunt zoeken. Woehoeee! Hartstikke fijn toch? Want al verschuif je maar 1/10e van je aankopen naar de bewuste markt, dan draag je toch je steentje bij. En dat zien we graag. Wat we ook graag zien? Mooie Insta accounts. En hoewel je misschien bij conscious denkt aan muffig en braaf, is er een aantal merken dat toch zeker het tegendeel bewijst. Fris en funky zijn eerder woorden wanneer we hun foto's in onze time-line voorbij zien komen. Welke merken iets goeds doen voor de wereld én snappen wat fashion inhoudt? Lees snel verder. En vergeet niet op die volg-knop te drukken!

Marie-Stella-Maris

Marie

Yes, dit is mijn onbetwiste favoriet. Want OMG wat snapt dit merk goed hoe je spot-on verpakkingen, fijne producten en tegelijkertijd conscious bedrijfsvoering kunt realiseren. Ik ben verliefd op alles van Marie. Van de prachtige flessen water (die eigenlijk alleen maar in te gekke restaurants verkrijgbaar zijn) tot de magische facial oil (serieus, op een slechte dag, smeer je een druppeltje op je huid en je ziet er binnen no time wakker en shinend uit) en van hun stunning winkel tot hun super strakke Insta-page. Houd jij van minimaal? Van strakke lijnen? Van groen wit en zwart? Dan ben je bij Marie aan het goed adres. Oh ja en het merk doet dus ook nog goed. Want voor elk product dat verkocht wordt, gaat een vast bedrag naar projecten waarmee in ontwikkelingslanden schoon drinkwater gerealiseerd wordt. Die projecten worden vervolgens gefotografeerd en ook deze onwaarschijnlijk mooie beelden zijn vervolgens weer op hun Insta te vinden. Oeh la la. Dat wil je zien hoor!

Filippa K

Flippa K

Clean, minimalistisch en materialen die heerlijk lang meegaan. Dat zijn de dingen waar ik aan denk bij Filippa K. Maar na een flinke inlees-sessie ben ik erachter gekomen dat dit merk nog zoveel meer is! En eerlijk is eerlijk: doorgaans neem ik met de eerdergenoemde drie waarden al snel genoeg. Maar Flippa K werkt blijkbaar al járen met de Fair Wear Foundation die erop toeziet dat kleding eerlijk geproduceerd wordt en sinds een tijdje nemen ze ook deel aan een Zweeds milieubewust programma. En daarmee scoort een brand bij mij toch zeker extra punten. Ook fijn: je kunt de Filippa K kleding niet alleen kopen, maar ook huren. Bij Lena bijvoorbeeld, in Amsterdam in de Westerstraat. Vind ik tof! En hun Insta pagina. Die is precies zoals ik Filippa K al jaren voor me zie: clean en minimalistisch en zelfs een klein beetje nostalgisch. Followen maar.

Filippa K Loose fit blouse van stretchkatoenFilippa K de Bijenkorf
€ 140,00 € 70,00
Filippa K Sjaal in kasjmierblend 190 x 50 cmFilippa K de Bijenkorf
€ 100,00
Filippa K Becca cropped broek in linnenblendFilippa K de Bijenkorf
€ 200,00 € 60,00

Stella McCartney

Stella

Ik heb lange tijd niet geweten dat dit merk bewust opereert. Maar laatst las ik een interview met Stella zelf en daarin werd mij meer dan duidelijk dat er bij Stella McCartney héél erg goed wordt nagedacht over het hoe, wat én waarom van materiaalgebruik. Stella zelf is al jaren vegetarisch en toen ze haar lijn lanceerde in 2001, besloot ze met alleen maar dier- en milieuvriendelijke materialen te werken. Geen leer dus, maar bijvoorbeeld wel biologisch katoen en gerecycled polyester. En de famous rubberen zolen van haar schoenen? Die zijn stuk voor stuk met duurzame technologiën geproduceerd. Nice! Het tofste aan Stella's visie vind ik misschien nog wel het volgende: “I have always aimed to achieve, to push the boundaries and stereotypes of sustainable fashion by proving that it is possible to create and deliver beautiful, luxurious eveningwear causing little to no harm to the environment”. Amen, Stella. Aaaamen! Oh en laten we dit niet vergeten: de Insta van McCartney is te gek. Niks geen suffig imago, maar juist seks en funk. Love it. En jij vast ook. 

TOMS

TOMS

'One for one' is het motto van TOMS. Het begon met schoenen. Voor elk paar dat je koopt wordt al sinds het allereerste begin een paar schoenen aan kindjes gegeven die nog niet eens één paar in de kast hebben staan. Uhm wacht. Welke kast? Laten we daar woning van maken. De initiatiefnemers van TOMS hadden de smaak al snel te pakken en dus werd het hulpprogramma uitgebreid. Inmiddels worden er ook tassen en zonnebrillen verkocht (en die wil je!) en met elk product dat je koopt, wordt een mooi project ondersteund. Zeer conscious dus. Er wordt mensen in ontwikkelingslanden hulp geboden om beter te zien, er wordt gewerkt aan veiliger bevallen, beter water en hun laatste project: met TOMS wordt pesten tegengegaan. Wow. Mooi rijtje dacht ik zo. Ook leuk? Hun items zijn heerlijk comfy en goed te combineren met whatever you choose to wear. En hun Insta-pics toveren een glimlach op je gezicht. Fijn toch? 

Zwarte Toms Espadrilles CANVAS DAMESToms Omoda
€ 44,95
Toms Booties Kinderen (Grijs)Toms Lange laarsVan den Assem
€ 109,95
Toms Veterschoenen Kinderen (Zwart)Toms Van den Assem
€ 84,95 € 50,95

Matt and Nat

Matt and Nat

Huge in Canada, in ons kikkerlandje nog niet zo bekend: Matt and Nat. Jammer dat veel Nederlanders dit merk nog niet kennen want oh wat is het tof. Houd jij van foto's met bizar mooi lijnenspel? Dan druk maar op die follow-button. Hoewel je zou denken dat Matt en Nat gewoon de namen zijn van een super cute designers-duo, is niks minder waar. Het zijn juist verbasteringen van de woorden Material en Nature. Want exact dat staat bij Matt en Nat centraal. Het brand werkt daarom heel bewust alleen met diervriendelijk materiaal. Geen leer dus, wel gerecycled nylon, plastic flessen en fietsbanden. Fietsbanden? Jup. En mooie dingen dat je daar van kunt maken! Houd hun Insta dus vooral lekker in de gaten. En check om de zoveel tijd hun timeline. Want: Wow. Just wow.

Matt & Nat MARDI Handtas blackMatt & Nat Zalando
€ 154,95
Matt & Nat SCARLETT Schoudertas moonstoneMatt & Nat Zalando
€ 134,95 € 67,95
Matt & Nat rugzak grijsMatt & Nat Stylefile
€ 149,90 € 79,90

Meer weten over duurzaamheid? Lees hier meer over conscious filter. 

liefs, Marjolein van den Broek, Never underestimate the power of a good outfit on a bad day..

Lees meer