Moeilijke slaper? 7 tips voor een betere nachtrust

Goede nachtrust

We weten natuurlijk allemaal dat een goede nachtrust erg belangrijk is voor je gezondheid. Tijdens de nacht ‘reset’ je lichaam zichzelf, waardoor je er de volgende dag weer fris en fruitig tegenaan kan.

Je kunt je beter concentreren, onthoudt meer informatie en voelt je energieker en opgewekter. En dat is precíes wat we willen. Maar hoewel het soms très eenvoudig lijkt om je lekker in bed op te krullen als Doornroosje, is het in realiteit vaak toch verdraaid lastig is om die slaap te vatten. En bovenal om dóór te slapen. Tel daar bij op dat je jezelf bij het wakker worden voelt alsof je door een trein bent aangereden, en je verstoorde nachtrust is compleet. Niet. Fijn.

Zeg maar dag tegen die chagrijnigheid wegens slaapgebrek, want na het lezen van onze handige aanraders slaap jij straks als een roosje. Of een hele bos rozen, for that matter.

Stop counting sheep

#1 Zorg voor een regelmatig slaappatroon. Dus ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Dit zorgt voor een steady biologische klok, waardoor je melatonineproductie optimaal wordt. Eh, melatonine? Ja, je weet wel, dat hormoon dat je lichaam vertelt dat het tijd is om te gaan slapen. Belangrijk hierbij is om óók in het weekend je vaste slaapritme aan te houden. Oké, we weten hoe verleidelijk het is om op zaterdag en zondag lekker lang te blijven tukken. Maar op deze manier wordt je biologische klok ontregeld en ben je weer terug bij af. Niet doen dus.

#2 Zorg overdag voor voldoende daglicht. Jaja, daglicht overdag verbetert je nachtrust ’s nachts. Lijkt tegenstrijdig, is het niet. Voldoende daglicht helpt je biologische klok natuurlijker en regelmatig te laten lopen én stimuleert de melatonineproductie. Probeer regelmatig naar buiten te gaan om wat  warme straaltjes op te vangen of schaf speciale daglichtlampen aan als je vaak in donkere ruimtes zit.

#3 Ontwikkel een slaaproutine. Even de hond uitlaten, een potje kruidenthee, een warme douche, een paar meditatieoefeningen, you name it. Zoek in ieder geval iets wat bij jou past en waar jij van ontspant. Als je deze routine iedere avond aanhoudt, gaat je lichaam eraan wennen dat dit betekent dat je zo dadelijk gaat slapen. Gevolg: hij gaat alvast in ontspanningsmodus. Ook het lezen van een mooi boek of het luisteren naar wat rustgevende muziek doet wonderen. Erg belangrijk is om in ieder geval het laatste uur voordat je gaat slapen geen fel licht meer aan je ogen te hebben. Fel licht verhindert namelijk de melatonineproductie, waardoor je juist moeilijk in slaap kunt komen.

#4 Kijk eens kritisch naar je slaapkamer. Je zou het misschien niet verwachten, maar ook je slaapkamer kan veel invloed hebben op een goeie nachtrust. Zorg er allereerst voor dat er zo weinig mogelijk licht in je slaapkamer is in verband met onze vriend melatonine. Een (flatteus!) slaapmasker kan hierbij uitkomst bieden. Verban vervolgens alle apparatuur uit je slaapkamer. Ja, alle apparatuur: dus weg met die laptop/tv/mobiele telefoon/etc. Je slaapkamer is een, je raad het al, SLAAPkamer. Geen werkkamer of socializing room, dus die nieuwe apps checken we morgenochtend wel weer in de woonkamer. Zorg tot slot voor een goed slaapklimaat in je kamer. Dat wil zeggen een temperatuur tussen de 15 en 18 graden. Een koele en frisse kamer is namelijk idéaal om eens flink in te dommelen. Onder de dekentjes dus.

#5 Stop met cafeïne. Ho wacht, voordat je je doodschrikt: je hoeft écht niet je dagelijkse morning cappuccino met sojamelk en een snufje kaneel op te geven. Je kunt gewoon prima blijven genieten van het zwarte goud, zolang je het maar vervangt door wat heilzamere kruidentheetjes vanaf 15.00u ’s middags. Cafeïne blijft namelijk zo’n 6 tot 8 uur in je bloed aanwezig, en je kunt je voorstellen dat het oppeppende effect nou niet echt wenselijk is als je wilt slapen. En een gewaarschuwd mens telt voor twee: cafeïne zit dus óók in veel theesoorten. En chocola. Maar dat negeren we even voor het gemak.

#6 Voldoende beweging overdag. Uit onderzoek blijkt dat overdag sporten je kan helpen om sneller in slaap te vallen. Maar pas hier wel mee op: sporten vlak voor het slapengaan werkt juist áverechts. Je lichaam heeft dan verhoogde levels van adrenaline en een verhoogde lichaamstemperatuur, wat goed in slaap vallen juist belemmert. Probeer overdag minimaal een half uur matig intensief te bewegen, maar ga drie uur voor het slapengaan niet meer sporten. Yay, eindelijk een excuus om dat hardlooprondje in de avond te skippen!

#7 Drink niet teveel voor het slapengaan. Klinkt logisch. Want als je ’s avonds veel drinkt, dan kun je er geld op inzetten dat je er ’s nachts uit moet voor een hoognodig toiletbezoek. En dit verstoort uiteraard je nachtrust. Dus let een beetje op de hoeveelheid vloeistof die je naar binnen giet. Geen zorgen, je hoeft niet als uitgedroogd plantje je bed in te duiken, maar liters vocht afdrijvende thee zijn ook niet aan te raden.

Schone slaapster

Hunkemoller pyjamaHunkemöller wehkamp.nl
€ 32,99
Rebelle badjasRebelle wehkamp.nl
€ 49,99
Hunkemoller pyjamabroekHunkemöller wehkamp.nl
€ 22,99
Hunkemoller camisetHunkemöller wehkamp.nl
€ 27,99
Mey Stella pyjamabroek met bloemdessinMEY de Bijenkorf
€ 79,95 € 39,97
Hunkemöller Pyjama Stripe Love RoodHunkemöller Hunkemoller
€ 32,99

Lees ook: Vrolijk wakker worden doe je zó!

Beeld: Pixabay

liefs, Sharon , Simplicity is the ultimate sophistication