Lifestyle

Moeilijke slaper? 7 tips voor een betere nachtrust

Kristel, 27 maart 2018

Moeilijke slaper? 7 tips voor een betere nachtrust

Goede nachtrust

We weten natuurlijk allemaal dat een goede nachtrust erg belangrijk is voor je gezondheid. Tijdens de nacht ‘reset’ je lichaam zichzelf, waardoor je er de volgende dag weer fris en fruitig tegenaan kan.

Je kunt je beter concentreren, onthoudt meer informatie en voelt je energieker en opgewekter. En dat is precíes wat we willen. Maar hoewel het soms très eenvoudig lijkt om je lekker in bed op te krullen als Doornroosje, is het in realiteit vaak toch verdraaid lastig om die slaap te vatten. En bovenal om dóór te slapen. Maar goed nieuws: na het lezen van onze handige aanraders slaap jij straks als een roosje. Of een hele bos rozen, for that matter.

Stop counting sheep

#1 Zorg voor een regelmatig slaappatroon. Dus ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Dit zorgt voor een steady biologische klok, waardoor je melatonineproductie optimaal wordt. Eh, melatonine? Ja, je weet wel, dat hormoon dat je lichaam vertelt dat het tijd is om te gaan slapen. 

#2 Daglicht overdag verbetert je nachtrust ’s nachts. Lijkt tegenstrijdig, is het niet. Voldoende daglicht helpt je biologische klok natuurlijker en regelmatig te laten lopen én stimuleert de melatonineproductie. 

#3 Ontwikkel een slaaproutine. Even de hond uitlaten, een potje kruidenthee, een warme douche, een paar meditatieoefeningen, you name it. Als je deze routine iedere avond aanhoudt, gaat je lichaam eraan wennen dat dit betekent dat je zo dadelijk gaat slapen. Gevolg: hij gaat alvast in ontspanningsmodus. 

#4 Ook je slaapkamer kan veel invloed hebben op een goeie nachtrust. Zorg er allereerst voor dat er zo weinig mogelijk licht in je slaapkamer is in verband met onze vriend melatonine. Verban vervolgens alle apparatuur uit je slaapkamer. Zorg tot slot voor een goed slaapklimaat in je kamer. Dat wil zeggen een temperatuur tussen de 15 en 18 graden. Een koele en frisse kamer is namelijk idéaal om eens flink in te dommelen. Onder de dekentjes dus.

#5 Stop met cafeïne. Ho wacht, voordat je je doodschrikt: je hoeft écht niet je dagelijkse morning cappuccino met sojamelk en een snufje kaneel op te geven. Je kunt gewoon prima blijven genieten van het zwarte goud, zolang je het maar vervangt door wat heilzamere kruidentheetjes vanaf 15.00u ’s middags. Cafeïne blijft namelijk zo’n 6 tot 8 uur in je bloed aanwezig, en je kunt je voorstellen dat het oppeppende effect nou niet echt wenselijk is als je wilt slapen. 

#6 Uit onderzoek blijkt dat overdag sporten je kan helpen om sneller in slaap te vallen. Maar pas hier wel mee op: sporten vlak voor het slapengaan werkt juist áverechts. Je lichaam heeft dan verhoogde levels van adrenaline en een verhoogde lichaamstemperatuur, wat goed in slaap vallen juist belemmert. 

#7 Drink niet teveel voor het slapengaan. Klinkt logisch. Want als je ’s avonds veel drinkt, dan kun je er geld op inzetten dat je er ’s nachts uit moet voor een hoognodig toiletbezoek. En dit verstoort uiteraard je nachtrust. 

Schone slaapster

Nachthemd & ochtendjas Simone poederSimone badjasKlingel
€ 69,99
America Today Dames Pyjamashort Lulu RozeAmerica Today PyjamaAmerica Today
€ 17,99
ESSENZA Fenna Fleur Pyjamatop lange mouw RozeLange mouw sporttopESSENZA HOME
€ 59,95
Hunkemöller Onesie short Print GrijsHunkemöller Hunkemoller
€ 29,99
Marjolaine Oda chemise van zijdeMarjolaine de Bijenkorf
€ 119,95 € 95,96
America Today Dames Pyjamabroek Labelle BlauwPyjamabroekAmerica Today
€ 24,99

Lees ook: Vrolijk wakker worden doe je zó!

Beeld: Pixabay

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Hoera! Fashionchick bestaat 10 jaar dus wij trakteren. Doe mee en win!

Lees meer