Zo voorkom je dat er microplastics loslaten in de was

donderdag 22 oktober 2020 Renée

Microplastics, wat zijn dat eigenlijk? Synthetische materialen zoals polyester, elastaan en acryl bestaan uit plastic deeltjes. Tijdens het wassen komen deze kleine stukjes plastic vrij van de textielvezels en belanden vervolgens in het riool. Bij elke wasbeurt kunnen dit wel 700.000 stukjes microplastic zijn!

Da's niet mis. Zeker als je je bedenkt dat deze microplastics zó klein zijn dat ze niet uit het water gefilterd kunnen worden voordat het water de oceanen bereikt. Misschien denk je wel dat dit wel mee valt, maar wist je dat 35% van de microplastics in de oceanen afkomstig is van onze wasjes? Hiermee zijn onze goed bedoelde wasbeurten een van de grootste bijdragers aan de grote hoeveelheid microplastics in zee. Tijd om daar verandering in te brengen. Het is niet alleen heel makkelijk om ervoor te zorgen dat er minder plastic vrijkomt in de was, het is ook beter voor jouw duurzame garderobe. Kleding gaat namelijk langer mee als je kiest voor natuurlijke materialen. 

Zo voorkom je dat er microplastics loslaten in de was

#1 Laat synthetische stoffen links liggen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want de meeste kledingstukken zijn gemaakt van deze materialen. Kijk voordat je een nieuwe jas of broek aanschaft van welk materiaal ze zijn gemaakt. De stoffen polyester, fleece, nylon, polyamide en polyacryl kun je beter overslaan. Kies liever kledingstukken van biologisch katoen of wol. 

#2 Was je kleding in een GuppyFriend waszak. Klinkt net zo zoet als dat 'ie is. Makkelijker verduurzamen kan bijna niet. Je doet simpelweg je kleding in de waszak voordat je de wasmachine aanzet op jouw ingestelde programma. De zak vangt vervolgens alle microplastics voor je op. 

#3 Doe een Cora Ball bij de was. Ook een handig én makkelijk middeltje om je wasbeurt te verduurzamen is de Cora Ball. Deze gooi je samen met je kleding in de trommel. Hij vangt tijdens het centrifugeren alle vrijgekomen microplastics gemakkelijk voor je op. 

#4 Was minder vaak. Deze tip is een inkoppertje maar toch belangrijk om te benoemen. Hoe minder vaak je synthetische stoffen in de was gooit, hoe minder snel ze slijten en hoe minder snel er microplastics loslaten tijdens het wassen. Een item dat versleten is geeft namelijk meer microplastics af dan een kledingstuk dat nog helemaal intact is. 

#5 Investeer in een slim filter voor je wasmachine. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een slim filter voor op je wasmachine waarmee je gemakkelijk microplastics uit het afvalwater kunt filteren. Ontwerpbureau MarcelvangalenDesign uit Boxtel heeft een eerste versie gemaakt van het filter waarmee ze naar verluidt 85% van de microplastics uit het water kunnen halen. Het filter, dat in de toekomst op iedere wasmachine moet passen, is op dit moment nog in productie. Maar we houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. 

Lees ook

Zoveel water kost het om een spijkerbroek te maken

Beetje bij beetje maken we onze kledingkast een stukje duurzamer. We kiezen vaker voor duurzame merken en zijn bewuster bezig met onze aankopen. Maar wist je ook dat jouw favoriete jeans liters water verspilt?

6 tips om duurzamer te wassen

Op #duurzamedonderdag delen we handige tips, inspirerende verhalen en fantastische kledingstukken die allemaal overgoten zijn met een duurzaam sausje. Met vandaag op het menu: tips om je kleding duurzamer te wassen.