Je hebt vast wel eens voor de spiegel gestaan en je afgevraagd waarom je haar er die dag anders uitziet. Nou, misschien heeft je haar 'dorst’ of ‘honger.’ Tijd om uit te zoeken of je haar een vochtboost of eerder proteïnes zoals keratine nodig heeft. Tips om in de behoefte van je lokken te voorzien.
De juiste balans
Het lijkt misschien onmogelijk om je haar in een perfect gezonde balans te krijgen: sterk, glanzend, gehydrateerd en zacht. Wanneer je sterke volle lokken wilt die bestand zijn tegen afbreuk, moet je de vocht- en proteïnebalans op orde krijgen. En dat is helaas niet zo eenvoudig. Je haar bestaat voornamelijk uit keratine, een proteïne (eiwit) die je haar kracht, vorm en elasticiteit geeft. De juiste hoeveelheid keratine helpt je haar om vocht vast te houden, zodat het soepel, zacht en gehydrateerd blijft. Een goede balans tussen keratine en vocht is daarom belangrijk voor gezond en glanzend haar. Maar hoe weet je nu of je haar meer keratine of juist meer vocht nodig heeft?
De haartest
Met een eenvoudige haartest kun je zien of je haar is uitgedroogd of een tekort aan proteïne heeft. Pak een haar en rek deze voorzichtig uit. Als het moeite kost om de haar uit te rekken, hij snel knapt en broos of ruw aanvoelt, hebben je lokken meer vocht nodig. Als je de haar uitrekt maar hij niet terug in vorm komt en de haar een beetje kleverig of ‘suikerspinachtig’ aanvoelt, heeft je haar meer proteïne nodig. Als de haar een beetje uitrekt en deze weer terugkeert naar zijn normale staat, zijn proteïne en vocht in balans.
Een vochttekort
Als je haar meer vocht nodig heeft, is je haar vaak dof en heb je meestal snel last van klitten en gespleten haarpunten. Heb je krullend haar, missen je krullen vaak definitie. Ook zakt je haar snel uit na het stylen met een föhn of krultang. De kans is ook groot dat je haar poreus is en daardoor snel vocht verliest. Heb je fijn haar, sta je misschien niet te trappelen om een diep conditionerend haarmasker aan te brengen. Toch is dat de beste manier om het vocht in je haar aan te vullen. Dat doe je bijvoorbeeld één tot twee keer per week met deze haarmaskers.
Dik of stug haar
Je haartextuur bepaalt hoe goed je haar vocht vast kan houden. Als je dik, stug en weerbarstig haar hebt, kun je na een maskerbehandeling een haarolie gebruiken om het toegevoegde vocht in je haar vast te houden. Volg hierbij de LOC-methode: liquid, cream en oil. Breng deze vochtverzorgende producten aan van licht naar zwaar. Met deze methode kan het vloeibare of crèmige product (zoals een masker) door het haar worden opgenomen en kan de olie het insluiten. Dik haar dat droog, broos of ruw is, kan je verzachten door vetzuurrijke ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan oliën of boters uit planten, noten, zaden en aloë-veragel. Zo is kokosolie voor dit haartype heel geschikt, omdat het echt in het haar kan doordringen. Met deze maskers en haaroliën krijgt je dikke of stugge haar een flinke vochtoppepper.
Een tekort aan keratine
Als je haar een tekort aan keratine heeft, voelt je haar soms papperig of plakkerig aan, is het vaak slap en zwak, breekt het gemakkelijk af en voelt het beschadigd aan. Er is dan niet genoeg versterkend en ondersteunend proteïne in het haar aanwezig, waardoor je haar verzwakt is. Dat komt meestal voor wanneer het haar te vaak geblondeerd is. Door proteïne aan je haar toe te voegen, worden microscopisch kleine openingen in het haar opgevuld en glad gemaakt, zodat het haar weer sterker wordt. Zoek daarom naar producten die gehydrolyseerd eiwit bevatten. Dit is het type eiwit dat klein genoeg is om door je haar te worden opgenomen. Haarproducten die proteïnes bevatten, hebben meestal deze werkstoffen in de ingrediëntenlijst: gehydrolyseerd eiwit, keratine, zijde, collageen, soja, rijst, tarwe, aminozuren of peptiden. Je vindt ze bijvoorbeeld in deze producten.
Beeld: Getty