Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

menu
Girlbosses

Merrel van Monocrafft "Monocrafft is edgy, modern, maar delicaat."

Kristel, 18 oktober 2016

Merrel van Monocrafft "Monocrafft is edgy, modern, maar delicaat."

Ongeveer een jaar geleden stuitte ik per toeval op een sieradenmerk genaamd Monocrafft. En eerlijk is eerlijk: ik was gelijk verkocht. Vooral van de oorbellen kreeg ik spontaan blosjes op m'n wangen. Wat zijn die cóól. Ik rende direct naar de dichtstbijzijnde - en, zo kwam ik later achter, enige - winkel om een exemplaar in huis te halen in mijn oor te hangen. Ik was, en ben nog steeds, groot fan. Daarom hoefde ik niet lang na te denken toen ik werd uitgenodigd op de presentatie van de nieuwe collectie van Monocrafft. Ik was namelijk niet alleen benieuwd naar de nieuwe collectie (die overigens weer wonderschoon is) maar ook naar de vrouw áchter dit merk: Merrel Westhoff. En wat blijkt? Ze is minstens zo cool als haar merk. Genoeg reden voor mij om haar eens álles te vragen wat ik wilde weten. Lees je mee?

Interview Monocrafft

Hi Merrel! Alles goed? Zou je eens in het kort kunnen vertellen wat Monocrafft is?
Ik heb mezelf vijf jaar geleden omgeschoold tot edelsmid om mijn eigen creativiteit te ontwikkelen. Ik werkte destijds in de mode en droeg altijd mijn eigen sieraden. Op een gegeven moment kwamen er steeds meer aanvragen en zo is Monocrafft eigenlijk langzaam maar zeker ontstaan. Ik ben er nu ongeveer tweeëneenhalf jaar mee bezig en inmiddels heb ik met Monocrafft mijn hele eigen wereldje gecreëerd. Dat vind ik ook zo mooi aan mijn merk; het is heel persoonlijk. Niet alleen de sieraden maar ook de verkooppunten, daar zijn er expres maar heel weinig van. Het moet namelijk wel echt in de wereld van Monocrafft passen. De winkel die het verkoopt moet het merk en het verhaal erachter snappen en het op die manier kunnen verkopen. 

"Ik maak alleen sieraden die ik zelf mooi vind."

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Eigenlijk komt het hele merk puur vanuit een onderbuikgevoel, ik heb niet echt een vaste bron van inspiratie. En dit gaat verder dan alleen het ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan het hele ondernemen, daar ben ik totaal niet in thuis dus ik doe alles op intuïtie. En zo gaat dat ook met inspiratie voor bijvoorbeeld een nieuwe collectie, dat kan ontstaan door de plek waar ik ben of muziek die ik hoor. Als het qua gevoel klopt, kan het de aanleiding zijn tot een nieuwe collectie!

Betekent dat dat je ook alleen sieraden maakt die je zelf zou dragen?
Ja, dat is eigenlijk wel de basis van Monocrafft. Ik heb in het begin wel op aanvraag gewerkt maar dan werd ik nog steeds wel vrijgelaten in het ontwerpproces. Maar verder maak ik inderdaad alleen maar sieraden die ík mooi vind, ik denk dat het merk op die manier ook heel consistent blijft. Mijn smaak is niet zo onderhevig aan trends dus alle collecties passen bij elkaar en kunnen bij elkaar gedragen worden.

Monocrafft

Denk jij dat het feit dat jij niet gebonden bent aan trends hetgeen is dat Monocrafft onderscheidt van andere merken?
Ik denk het wel. Ik hoor van veel mensen terug dat ze mijn ontwerpen direct herkennen. Niet persé door het sieraad zelf maar door het gevoel dat het uitstraalt. Dat is voor mij een teken dat het heel erg een eigen identiteit heeft. Zodra je te erg met trends meegaat is het lastig te zien welk sieraad nou eigenlijk van welk merk is. Zo zie je nu bijvoorbeeld heel veel sterretjes en maantjes, maar als er drie sieradenmerken naast elkaar liggen die dat verkopen is het bijna niet meer van elkaar te onderscheiden. Daarbij komt dat ik denk dat Monocrafft heel tijdloos is, juist omdat het niet inspeelt op de laatste trends.

Ray-Ban Aviator RB 3025 W3277Ray Ban Mister Spex
€ 98,90
WE Fashion Overhemd whiteWE Zalando
€ 34,99
Barry M Gelly Hi Shine Nagellack - 47 Black ForestBarry M. The Make Up Spot
€ 5,45

Waar komt de naam Monocrafft vandaan?
Monocrafft komt van het woord monocraat, wat alleenheerser betekent. 'Craft' is letterlijk 'arbeid' en ik vond 'alleenheerser in de arbeid' wel een mooie woordspeling. De dubbele F is eigenlijk een grapje, dit komt uit mijn achternaam.  

"Monocrafft is edgy, modern, maar delicaat."

Je hebt nu een nieuwe collectie met gouden sieraden gelanceerd. Kun je daar iets meer over vertellen?
Ik lanceer vaak een collectie als ik denk dat we er aan toe zijn, als ik voel dat het tijd is voor vernieuwing. Ik heb in februari de collectie 'Hidden Canyons' gelanceerd, een collectie met zilveren sieraden. Dit is eigenlijk de basis collectie en vanuit daar lanceer ik af en toe een mini-collectie als aanvulling. De Hidden Canyons collectie bestaat uit 25 stuks, in mei hebben we een kinderproject gelanceerd en we hebben net een aantal stuks uit de grotere collectie in het goud gemaakt. Ik vind het namelijk niet passen bij het merk om de hele collectie ook in het goud aan te bieden, we kijken dus heel goed naar welke stuks ook in het goud nog steeds hetzelfde verhaal vertellen. Monocrafft is edgy, modern, maar delicaat en sommige items zijn dat niet meer in het goud. 

Monocrafft

Je zei net dat je maar een paar verkooppunten hebt. Er is er eentje in Amsterdam, waar zit de rest?
Ja, klopt. In Amsterdam liggen we bij Cottoncake. Verder hebben we een verkooppunt in Londen, in New York en Los Angeles. Er komt een nieuw online verkooppunt bij in Perth en verder ben ik bezig met nog een extra shop in New York en Miami. 

"Monocrafft is niet een heel makkelijk product om te verkopen."

Hoe kies jij een shop? Aan welke criteria moeten ze voldoen om jouw sieraden te mogen verkopen?
We willen eigenlijk maximaal één shop per stad en het liefst zelfs één per land. Op die manier blijft het merk uniek en persoonlijk. Monocrafft is niet een heel makkelijk product om te verkopen omdat het grootste deel zit in de styling. Als wij in een winkel zonder beeld naast andere sieraden liggen en er is geen verkoopster in de buurt die snapt waar Monocrafft voor staat, dan verkoopt het niet. Daarom wil ik een hele goede band hebben met de eigenaar van de shop die Monocrafft gaat verkopen en aan kunnen voelen of zij snappen wat het merk inhoudt. 

Je hebt net je tour samen met J. Colby Smith afgesloten. Hoe is dat ontstaan?
Ik ben een paar jaar geleden in contact gekomen met Colby omdat we allebei in de sieraden business werken. We merkten al snel dat wij elkaar super goed aanvullen, op persoonlijk en zakelijk vlak. Mensen komen bij hem voor een piercing en een oorsieraad maar eigenlijk willen ze een heel nieuw oor. En daar komt Monocrafft dan om de hoek kijken. Hij verkoopt mijn sieraden inmiddels ook in zijn atelier en dat gaat heel goed. Omdat we veel dezelfde soort klanten hebben, leek het ons interessant om een samenwerking aan te gaan. We hebben dat gedaan in de vorm van een soort tour, we zijn in New York begonnen, daarna doorgevlogen naar LA en we hebben het afgesloten in Amsterdam. Mensen konden zich door Colby laten piercen en samen met mijn sieraden een compleet nieuw oor stylen. En het was meteen het moment voor mij om mijn gouden collectie te presenteren!

Monocrafft

Wat zijn de plannen voor de aankomende tijd?
We gaan ons vooral focussen op de uitbreiding in Amerika. We zijn bezig met nieuwe verkooppunten in Miami en New York, super spannend! 

WE Fashion Tshirt print offwhiteWE Zalando
€ 24,99
America Today Penelope skinny jeansAmerica Today wehkamp.nl
€ 59,99 € 18,00
CLUSE Horloges La Boheme Mesh Full Silver ZilverCLUSE Metalen bandjeThe Little Green Bag
€ 89,95

Als je terugkijkt op de afgelopen jaren, waar ben je dan het meest trots op?
Dat ik altijd bij mijn eigen gevoel ben gebleven. Ik heb nooit de ambitie gehad om een eigen bedrijf te runnen, ik ben dit ooit vanuit een passie gaan doen. En dat gevoel heb ik gelukkig vast kunnen houden! Ik heb me niet laten verleiden om tegen mijn gevoel in tóch voor een grote winkel te kiezen of toch een ander pad in te gaan. En dat heeft er voor gezorgd dat Monocrafft nog steeds een heel puur product is en dat wil ik graag zo lang mogelijk vol houden.  

Lees ook het interview van Danique van MUD Jeans

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer