Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

menu
Girlbosses

Meltem Kaya van D66: "Vrouwen zijn heel belangrijk voor de balans."

Kristel, 25 december 2016

Meltem Kaya van D66: "Vrouwen zijn heel belangrijk voor de balans."

Ze is geboren in Ankara, in een totaal ander sociaaleconomisch milieu en met een heel ander leven voor zich dan ze nu heeft. Eén van de - cruciale - redenen dat het leven van Meltem Kaya een totaal andere wending heeft genomen is goed onderwijs. En natuurlijk ouders die haar daar in stimuleerden. Niet verwonderlijk dus dat Meltem zich bij D66 heeft aangesloten en nu als gemeenteraadslid werkzaam is; zij zien onderwijs als de sleutel tot een maatschappij waarin mensen zelf hun leven kunnen vormgeven. 

Meltem Kaya

Inmiddels heeft ze een indrukwekkend pad afgelegd binnen de partij; als ledencoördinator voor D66 Amsterdam heeft ze onder andere de Masterclass D66 (een opleidingsprogramma voor nieuwe leden) opgezet, heeft zij de kennisgroep Zorg & Welzijn opgericht en schreef ze mee aan het verkiezingsprogramma. Daarnaast is ze ook actief als vice-voorzitter van D66 Amsterdam Nieuw-West en zet zij zich door middel van verschillende campagnes in om het D66 geluid op straat te laten horen. Meltem is wat ons betreft een ware Inspiring Woman en we vragen haar daarom met liefde het hemd van het lijf. 

"Mensen kunnen helpen die dat nodig hebben is heel fijn."

Hi Meltem! Je bent raadslid bij de D66. Wat houdt je werk precies in?
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente op de belangrijkste punten. De raadsleden controleren of het college van burgemeester en wethouders het beleid goed uitvoert. De raad houdt zich ook bezig met de begroting en het jaarverslag. En de leden van de raad houden contact met Amsterdammers. Ik spreek vooral veel professionals die in de zorg werken, van de dak-en thuisloze opvang voor jongeren tot mantelzorgers, want voor de fractie van D66 ben ik verantwoordelijk voor zorg en welzijn en de opvang voor dak- en thuislozen. Ik hou in de gaten of Amsterdammers de zorg krijgen die ze nodig hebben. 

Wat vind je het leukste aan je werk als raadslid? 
Het allerleukste is dingen voor elkaar krijgen waar Amsterdammers echt wat aan hebben. Toen mijn voorstel voor extra zorg voor dak- en thuisloze jongeren aangenomen werd was ik erg blij. Mensen kunnen helpen die dat nodig hebben is heel fijn.

Isabella Blouse WitCVRD CVRD
€ 59,00
Supertrash imiatieleren kokerrokST. Studio wehkamp.nl
€ 99,95 € 59,95
Missguided Enkellaarsjes met hoge hak blackMissguided Zalando
€ 59,95 € 51,95

Hoe ziet een doorsnee werkdag voor jou eruit? 
Het raadslidmaatschap is een part-time functie die ik combineer met een baan. Ik ben veel op het stadhuis te vinden voor vergaderingen of in de stad voor werkbezoeken. De ene keer in een verpleeghuis en een andere keer bij een thuiszorgorganisatie. Daarnaast werk ik al bijna 6 jaar met veel plezier als beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Vanaf januari ga ik een nieuwe uitdaging aan als directeur van het Bevalcentrum West waar ik me ga inzetten voor de geboortezorg. Ik heb tijdens de kerstlunch al mogen kennismaken met de verloskundigen en de kraamzorg en krijg enorm energie van ze. Ik kijk er enorm naar uit om met ze te mogen samenwerken.

Wanneer is je belangstelling voor politiek gestart?
Politiek is bij mij met de paplepel ingegoten. Toen ik 5 was is mijn vader van Turkije naar Nederland gevlucht omdat het voor hem niet veilig was. Later, net voor mijn 8e, zijn mijn moeder en ik hem achterna gekomen. Ik ben altijd opgevoed met het idee dat je op moet komen voor de vrijheden van mensen. Dat je op moet komen voor mensen die het minder goed hebben dan jijzelf.

Meltem Kaya

Wie of wat inspireert je? Waarom?
Els Borst is echt mijn rolmodel. Ik ben ontzettend blij dat ik haar heb mogen leren kennen voordat ik de politiek in ging. Haar wijze raad zal ik nooit vergeten. Zij heeft mij geïnspireerd voor het leven.

"Mijn ouders konden vroeger alleen maar dromen van de kansen die ik nu heb gekregen en gepakt."

Wat hoop je te bereiken?
Ik hoop dat jongeren naar mij kijken en denken als zij dat kan, dan kan ik het ook, ik ga ervoor. Ik ben natuurlijk geboren in Turkije. In een heel andere sociaaleconomisch milieu en met een heel ander leven voor me dan ik nu heb. Het was geen leven in rijkdom. Mijn ouders konden toen alleen nog maar dromen van de kansen die ik nu heb gekregen en gepakt. Goed onderwijs en ouders die mij daarin stimuleerden hebben er mede toe geleid dat ik nu een vrij en blij leven mag hebben in een van de mooiste steden van de wereld. En dan ben ik ook nog eens raadslid in die stad. Hoe mooi is dat als je mee mag werken aan het verbeteren van de stad?

Only Los gebreide trui met structuurONLY OTTO
€ 39,99
ONLY ONLEVIG Pantalon blackONLY Zalando
€ 26,95 € 21,45
Witte brogue veterschoenen met plateauManfield Manfield
€ 99,99 € 59,99

Heb je ambities richting provinciale of landelijke politiek? 
Op dit moment ben ik nog heel druk met Amsterdam er is nog genoeg te doen hier! En ik ben natuurlijk nog heel jong en vind het belangrijk om praktijkervaring in het maatschappelijk veld op te doen. Ik wil geen beroepspolitica worden. Dus ik zeg nu nog even nee. Maar wie weet ooit?

Meltem Kaya

De Amerikaanse verkiezingen zijn net achter de rug. Hoe heb je deze beleefd? Hoe vind je het dat Donald Trump verkozen is tot president? 
Ik had het heel erg leuk gevonden als Amerika nu haar eerste vrouwelijke president gekozen had. Hillary is een sterke vrouw die niet zomaar opgeeft. Zij had kunnen zorgen voor vooruitgang en emancipatie in Amerika. Het is heel erg jammer dat het niet gelukt is ondanks dat zij 2,5 miljoen meer stemmen had dan Donald Trump.

Hoe kijk je vanuit een vrouwelijk perspectief aan tegen de nederlaag van Hillary Clinton?
Er is nog nooit een vrouw zo dicht bij de machtigste positie van de wereld geweest. En dan is het extra verdrietig dat ze verliest van een man met zo weinig respect voor vrouwen. Een man die dingen zegt zoals "grabb them by the pussy".

Mango cropped high pantalonMango wehkamp.nl
€ 35,99
Vero Moda VMNANNA Overhemd dark blue denimVero Moda Zalando
€ 39,95 € 31,95
Burkely Stacey Star Laptop Sleeve Zand 13 inchBurkely Lataza
€ 59,95

Waarom zien we zo weinig vrouwen in de politiek? 
Ik denk dat vrouwen juist heel erg maatschappelijk betrokken zijn. Het heeft misschien te maken met de bokito-cultuur in de politiek. Vrouwen zijn wat terughoudender om zich naar voren te schuiven en zich te presenteren als de beste. Ze twijfelen te veel en pas als ze 100% zeker weten dat ze het kunnen steken ze hun hand op. Mannen doen dit veel sneller ook al zijn ze soms minder geschikt.

Wat is er voor nodig om meer vrouwen in de politiek te krijgen? 
Er zijn veel mannen die moeten wennen en nog niet kunnen toegeven aan het idee dat er vrouwen zijn die even goed zijn of beter zijn dan zij. Maar vrouwen moeten ook hun mond opentrekken op de werkvloer en laten zien wat ze kunnen. En die grote mond mogen ze thuis ook best hebben; het huishouden en de kinderen opvoeden doe je samen.

Meltem Kaya

Heb jij ooit een glazen plafond in je eigen politieke carrière ervaren of gezien bij vrouwelijke collega’s? 
Het is een glázen plafond omdat je het niet ziet. Het feit dat je zo weinig vrowuen in topposities ziet is een bewijs van het glazen plafond. Het gebeurt dus ook om mij heen zonder dat ik het zie.

"Vrouwen zijn heel belangrijk voor de balans."

Heb je tips voor vrouwen die politieke ambities hebben? 
Geloof in jezelf en laat je niet door anderen onzeker maken. Trek eerder je mond open en ga ervoor. Vrouwen zijn heel belangrijk voor de balans.

Hoe speelt mode een rol in jouw leven en werk als raadslid?
Ik vind belangrijk om er goed en representatief uit te zien op het werk. Daarnaast hou ik ook van shoppen. Nooit genoeg mooie hakjes en jurkjes toch?

Wie is jouw politieke stijlicoon? Waarom?
Michelle Obama, zij is in vele opzichten een stijlicoon. Ze is de eerste zwarte vrouw in het witte huis. Ze ziet er altijd fantastisch uit maar nog belangrijker is de boodschap die ze uitdraagt. De  boodschap van respect en liefde voor iedereen ongeacht afkomst religie en geaardheid. Dat vind ik een mooie boodschap.

Lees ook het interview met Inspiring Woman Tess van Zalinge!

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer