Girlbosses

Marian Wigger: 'Ik heb gewoon dezelfde witte overhemden als mijn man.'

Marlies, 12 juli 2014

Marian Wigger: 'Ik heb gewoon dezelfde witte overhemden als mijn man.'

Zenggi front woman Marian Wigger heeft als mode-veteraan haar stempel gedrukt op Nederlandse mode. Ze weet precies wat ze wil en doet dit met een bruisend enthousiasme en eindeloze gedrevenheid. En zo begon ze in 2006 het label Zenggi met een gelijknamige webshop. Tussen rekken vol van haar designs vertelt de over haar visie en haar Zenggi. Een verhaal doorspekt met flink wat humor. 'Als ik alleen voor mezelf zou designen, wordt het op gegeven moment 'oude van dagen'-kleding.'

Marian Wigger Zenggi

Wat maakt Zenggi Zenggi?
Dat is eigenlijk moeilijk te benoemen als je er zo midden in zit. Het is dan zo vanzelfsprekend. Kijk, ik ben een echt stoffenfetisjist. Ik houd van prachtige, dure stoffen. Daar hangt meteen een bepaald design aan vast. Dat zie je bij Zenggi. Zenggi is strak, simpel en clean, maar uitgevoerd in hele mooie materialen. Het is makkelijk, maar nooit slonzig. De Zenggi-stijl is heel herkenbaar.

'Kijk, ik ben een echt stoffenfetisjist.'

Waar komt die liefde voor stoffen en mode vandaan?
Van vroeger al. Mijn moeder maakte heel veel van onze kinderkleren. Zij had echt oog voor stoffen. Mijn vader trouwens ook. Ik kom uit een ware confectie-familie. Mijn vader had ook een zus die zo'n leuke chique tante was met - je mag het nu haast niet meer zeggen - vossenbont en gigantische hoge hakken. Geweldig. Ook mijn liefde voor mode was er eigenlijk meteen. Gek is dat. Het was er gewoon. Altijd. Ik ging dan ook naar de mode-academie in Arnhem voor modetekenen. Dat was voor mij heel vanzelfsprekend. Ik had echt niets anders moeten doen. Al heb ik wel heel even de PABO gevolgd, maar dat was een noodoplossing omdat ik te laat was met aanmelden voor de opleiding. Ik ben driekwart van het jaar gewoon niet naar die school gegaan. Het was niets voor mij.

Marian Wigger Zenggi

Witte Converse All Stars damesConverse Ziengs
€ 69,95
Jurk ColoradoZenggi Zenggi
€ 159,00
Stitched riem ManhattanZenggi Zenggi
€ 29,00 € 17,40

Hoe begon je bij Zenggi?
Na twee jaar rust na mijn laatste baan bij Turnover, wilde ik toch wel weer een bedrijf opzetten. Dit keer had ik niet de ambitie om aan andere winkels te verkopen; ik wilde een eigen merk dat online verkocht werd. We waren er vroeg bij wat dat betreft. Een paar jaar daarna kwam online shoppen pas echt op. Het is zo snel gegaan. We hadden toen nog niet echt tablets en smartphones en nu kun je je geen leven zonder voorstellen. Hoe deden we dat?!

We slaan op het moment weer een nieuwe weg in met Zenggi. Ik vind zelf bedenken het allerleukste, daarom focussen we weer echt op ons eigen label en niet op de andere merken die we in de loop van de jaren toevoegde aan de webshop. We beginnen nu wel met verkoop aan andere winkels. We liggen al bij geweldige winkels in Nederland, Italië, België, Japan en Frankrijk.

'Klederdracht is inspiratie.'

Wat vind je het leukste aan je baan?
Je blikt altijd vooruit met een soort natuurlijke nieuwsgierigheid. Je moet altijd om je heen blijven kijken. Dat gaat me heel makkelijk af. Ik vind het nooit moeilijk om iets nieuws te bedenken. Ja, dat verbaast me zelf ook wel eens! Maar inspiratie is overal. Echt in alles. Het meest vind ik het voor Zenggi wel in uniform-achtige kleding en klederdracht. Ik was laatst in het Zuiderzee museum. De prints die ik daar in klederdracht zag, dat is gewoon te gek. Hoe die dingen in elkaar zitten en die designs! Het is conservatief als wat, maar ondertussen dragen ze alle prints door elkaar. Geweldig!

Marian Wigger Zenggi

Blouse TildaBlouse lange mouwZenggi
€ 129,00
Jeans PurdyZenggi Zenggi
€ 139,00
MYOMY Shopper My Paper Bag originalMYOMY Duifhuizen
€ 159,95

Hoe zou je je eigen stijl omschrijven?
Nou, niet als oud-Hollandse klederdracht! Casual chic zou ik het noemen. Niet netjes, maar wel vrij simpel en clean. Ik houd van kleding die op een mooie manier praktisch is. Niet aan de oppervlakte als in: 'Hè, wat een lekkere praktische jurk, maar wat is hij lelijk.' Het moet er geweldig uitzien en dan is de verrassing dat het ook nog lekker zit. Zenggi kleding wil ik zoveel mogelijk met een hak en een sneaker kunnen dragen. En zakken; je staat meteen mooier als er zakken in een jurk of rok zitten. Als het even kan, komen ze in het design.

Is dat een één op één kopie naar Zenggi?
Het ligt dicht bij elkaar. Wat ik voor Zenggi bedenk, moet ik wel leuk vinden. Maar ik hoef het niet per se zelf te dragen, dan wordt het namelijk leeftijd gebonden. Dan wordt het straks 'oude van dagen'-kleding. Ik wil juist dat Zenggi elke leeftijd aanspreekt. Wanneer een ander type onze stukken draagt, ziet het er zo anders uit. Hoe je het styled maakt het jonger of ouder. Ik heb gewoon niets met leeftijd.

'Je moet nooit zien dat iets praktisch is'

Wat mag niet missen in een kledingkast?
Een perfecte jurk. Zo eentje waar je niet over na hoeft te denken en die je echt overal aan kan. In mijn geval eentje die ik ook op kan vouwen in mijn handbagage, uit kan hangen en meteen aan kan. Als je hem draagt moet hij direct goed zijn. Ik reis alleen nog met handbagage. Ik werd zo gek van dat gezeul met grote koffers.

Een goede broek die met hak en plat kan, is in mijn ogen ook onmisbaar. En het witte overhemd. Ik houd van die hemden. Ik heb drie witte en drie blauwe van Hope. Echte mannenhemden. Mijn man heeft precies dezelfde.

Wat zou je nog willen met Zenggi?
Zoveel mogelijk internationaal uitbreiden. Maar wel naar echt goede winkels. Zo simpel is het eigenlijk.

Marian gaat met een aanstekelijk enthousiasme door haar collectie. Als ik al niet mijn hart verloren had aan Zenggi, dan was het per direct gebeurd. En nu op zoek naar dat perfecte witte overhemd.

liefs, Marlies Bax,

Lees meer