Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

menu
Girlbosses

Maartje van Barts Boekje: 'Inspiratie is voor mij altijd nieuwe energie!'

Marthe, 11 juli 2017

Maartje van Barts Boekje: 'Inspiratie is voor mij altijd nieuwe energie!'

De naam Barts Boekje zal vast geen vreemde zijn voor jullie. De website, ooit begonnen als adressenboekje voor vrienden en intimi is inmiddels uitgegroeid tot go to travelguide van zo'n beetje iedereen die van genieten houdt. Ook op de redactie zijn we fan. Zoals jullie misschien al bemerkt hebben, staat de maand juli bij ons in het teken van reizen. En dus vonden wij het een mooie aangelegenheid om een paar vragen te stellen aan Maartje, de oprichtster van het fijne platform. Die wilde ze gelukkig met liefde beantwoorden, yes!

Barts Boekje image

Hé Maartje! Wat leuk dat wij jou mogen interviewen! Kun je ons vertellen waarom je besloot te beginnen met Barts Boekje?
Dat is de grootste grap: ik heb nooit ‘besloten’ om met Barts Boekje te beginnen. Eerst waren er schriftjes en boekjes waar ik alles wat ik leuk vond in plakte. Dit waren voornamelijk adresjes, overal ter wereld. Voor mezelf, maar ook voor vrienden. Dat ben ik op gegeven moment digitaal gaan doen, op zo’n gratis bloggersprofiel. Nog steeds alleen voor mijzelf en vrienden. Die link stuurde ik af en toe rond als iemand wilde weten waarheen te gaan. 

De naam Bart’s Boekje is een bijnaam. Hoe is deze tot stand gekomen?
Mijn vader noemt me zo, Bart, en een collega die ik dat vertelde heeft dat jaren later overgenomen. Voila. Op een gegeven moment zei een collega dat ik dat ‘boekje’ maar gewoon online moest zetten. Vanwege de bijnaam was dat was letterlijk: “Hé Bart, zet dat van je boekje eens online”. En zo geschiedde. Het heeft denk ik zo'n 2 jaar online gestaan voordat het écht opgepakt werd. Ik heb nooit actief aan promotie gedaan. Eigenlijk ben ik daar nog steeds best wel slecht in. 

Barts Boekje 1

Wat zijn je plannen met Barts Boekje in de toekomst?
We shall see… In elk geval ben ik nu nét maar echt, sinds vandaag, begonnen om full time aan Barts Boekje te gaan werken. Tenminste, voor een half jaar of zo. Gewoon om te kijken of het werkt. Of ik genoeg kan verdienen. Daar vergissen veel mensen zich in, dan denken ze dat je álles gratis krijgt. Maar dat is niet zo. De plekken waar je écht over wil schrijven, en waar ‘jullie’ dus over willen lezen, die moet je opzoeken. Dat betekent: zelf betalen. Wat de meeste mensen niet eens weten is dat ik tot voor kort altijd bijna full time een ‘echte’ baan heb. Ik was namelijk in vaste dienst als mode producer voor verschillende tijdschriften zoals Harper's Bazaar en Elle, maar ook voor modemerken, zoals Scotch & Soda en Love Stories.  

Hoe kwam je op het idee om naast Barts Boekje ook platforms als Barts Bruiloft te beginnen? 
Barts Bruiloft is ontstaan omdat ik zelf ging trouwen, en dan is je hoofd daar nu eenmaal vol van. Bovendien is het plannen van een bruiloft eigenlijk niets meer en niets minder dan een productie draaien. Ik heb er een tijdje over nagedacht om bruiloften te gaan produceren. Dat was in eerste instantie de achterliggende gedachte. De site bijhouden is door de verplichtingen van het normale werk niet gelukt, helaas, maar dat wil ik nu weer gaan oppakken. Net als Bartje (Barts Boekje junior) en Bart Bouwt. We hebben namelijk net een huis gekocht, en het is een kleine stap van horeca naar interieur - mijn andere grote liefde.  

Barts Boekje 2

Dat klinkt als een logische stap. En Barts Groene hoekje dan? 
Dat is een leuk verhaal! Dat doet een vriendin, Nina. Ik volgde haar op Instagram en we spraken een keer af. Zij wilde wel een site met duurzaamheid als focus maar niet de tijd en energie om er zelf mee te beginnen. Ik wilde juist niet met een belerende vinger wijzen. Ik denk dat we er samen een goede balans in hebben gevonden. Nina is het geweten van Bart en dat gaat supergoed!  

Nu zijn wij razend benieuwd, hoe vind je al die fijne plekken?
Haha, het moet je focus worden, en je moet het écht leuk vinden! Oh, en heel veel op Social Media zitten. Vaak kom je de beste adresjes bij ‘normale’ mensen tegen en niet bij andere bloggers. Als je dan een leuke plek hebt gevonden, online, dan scroll je daarop verder eigenlijk. Daarnaast fiets ik ook heel veel rondjes door de stad, haha.  

Wat is je favoriete bestemming?
Dat is een makkelijke: New York, Mexico en Amsterdam.

Wat zit er steevast in jou koffer als je op reis gaat?
Daglenzen, een mobiele oplader voor mijn telefoon, Birkenstocks, mijn laptop en een verzameling aan zonnebrillen en tasjes.

Heb je nog tips voor vrouwen die net als jij, van reizen houden? 
Ga! Vaak, vaker, vaakst. En niet piepen dat het veel geld kost, want dat doet het nou eenmaal. Dan maar een jurkje minder. Een tip in die categorie: koop mooi en uitgesproken, maar minder. Investeer in de klappers: flashy zonnebrillen, schoenen en tasjes. Mooie merken en sprankelende kleuren. Dan kun je je hele vakantie in het zelfde jurkje lopen en jezelf toch chique voelen.

'Eigen stijl zit ‘m in kleine dingen en dat vind ik het meest inspirerend.'

En vertel eens, hoe ziet een normale werkdag er voor jou uit?
Haha, ehm… Die bestaat niet! Ik heb echt geen idee.  Ik heb regelmatig productieklussen en dan zit ik fulltime bij de klant. Vaak ga ik bij Iconic Studio’s zitten. Dat is een PR-bureau van een vriendin en daar huur ik een bureau. Als ik een schrijfklus heb voor een tijdschrift dan doe ik dat thuis. Soms heb ik ook een stagiaire (ik ben trouwens nog op zoek!) dan werk ik vaker in het café en soms heb ik een dag nergens kracht voor. Maar iedere dag begint met een rondje Social Media en dan mijn mail, dan douchen en ontbijten, en dan kijk ik wat die dag mij brengt! Ik spendeer in ieder geval het overgrote deel van de dag achter mijn laptop. 

Wat vind je het belangrijkst in je werk?
Dat de mensen waarvoor ik het doe tevreden zijn. En dat ze meer willen! Dat geldt ook voor productieklussen. – na een aantal opdrachten leer je je klant beter kennen en kun je je werk nog beter doen én wordt het veel leuker. Dat geldt ook voor Barts Boekje. Ik heb de eerste jaren niet eens Google Analytics gehad – geen idee wat m’n bereik was. Maar nu geeft het juist een kick om de cijfers omhoog te zien kruipen. En dus om te zien dat mensen het leuk vinden wat ik doe. Oh ja, en geld verdienen natuurlijk. 

Barts Boekje 3

Wie of wat inspireert jou?
Oei. Ik vrees dat ik hier toch een heel standaard antwoord moet gaan geven. Maar dat is toch echt reizen. Hoewel een rondje Amsterdam me ook ontzettend veel inspiratie en energie geven! Inspiratie is voor mij energie. Dat hangt in de lucht. Snuif je op. Smaakvolle mensen, indrukwekkende gebouwen, zon, een nieuw adresje. De liefde die ondernemers in een zaak stoppen, de creativiteit om met weinig middelen een prachtige plek te creëren, smaak, smaak, smaak! Eigen stijl zit ‘m in kleine dingen en dat vind ik het meest inspirerend. Zelfs op een chagrijnige dag kan ik helemaal blij achter de laptop kruipen als ik een tof adresje heb ontdekt.

Hoe zou jij je kledingstijl omschrijven?
Wijd van boven, strak of bloot van onderen. Girly, vaak ook kleurrijk. Je kunt me uittekenen in een kort wijd jurkje, met een paar lovers eronder gedurende de dag en hakken/ wedges vanaf einde dag.

Heb je een stijlicoon?
Ik ben vrij competitief en probeer niet te veel naar anderen te kijken. Daar word ik ongelukkig van! Dat is dus ook waarom ik niet goed ben in Pinterest. Ik wil meteen alles hebben en kan het niet uitstaan als dat niet kan. Ik vind het wel leuk om bijvoorbeeld naar Nicole Huisman te kijken, want ik ken Nicole goed. Of naar andere smaakvolle mensen in mijn eigen omgeving. Esther Coppoolse bijvoorbeeld, chef mode bij ELLE. Of Moniek Moerland, chef Harpers Bazaar.nl. Hun stijl vind ik echt top. En het mooie is: ik kan ze gewoon vragen waar ze iets vandaan hebben en het dan zelf gaan kopen. Lekker bereikbaar, dat vind ik fijn.

Céline Zonnebril CL 41433/SCéline de Bijenkorf
€ 275,00
YAS YASMILEY STRIPE Korte jurk star whiteY.A.S. Zalando
€ 59,95 € 35,95
LOQI Kofferhoezen Luggage Cover Museum Collection ZwartLoqi The Little Green Bag
€ 29,95
Little Escapes by Barts BoekjeModeMusthaves ModeMusthaves
€ 19,95
Witte Tommy Hilfiger Espadrilles BEATRICE 9CEspadrilleOmoda
€ 119,95 € 83,95
Polaroid Snap Touch Instant Digitale Camera - ZwartPolaroid Living.nl
€ 199,00 € 195,00

Welk motto is jou op het lijf geschreven?
Niet geschoten… Of nee, ik wil hem veranderen. Eind goed al goed, dat vind ik een goede. Ik doe vaak maar wat. 

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik zo’n lieve leuke knappe man heb. En een handjevol loyale, échte vrienden. Dat vooral.  Maar ook dat we bij Bart nu met een aantal mensen zijn die vrijwillig keihard voor Barts Boekje werken! Want hoe te gek is dat? Bloeme Laarman vooral, mijn Bart-steun en toeverlaat. Bloeme werkt echt heel erg hard voor Barts Boekje en daar krijgt ze, net als ik, vooral een kick van, verder niks. Liefde!

Tot slot: wil je zelf nog iets kwijt?
Hmm… daar kom ik nog even op terug! 

Wij zijn benieuwd! Neem in de tussentijd even een kijkje op de Instagram van Maartje, zomerkriebels gegarandeerd!

Lees ook het interview met modeontwerpster Lisa Konno.

liefs, Marthe , Pretty good at making bad decisions

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer