Girlbosses

Lisa Konno: 'Ik ben altijd op zoek naar een balans tussen activisme en esthetiek'

Marthe, 25 juni 2017

Lisa Konno: 'Ik ben altijd op zoek naar een balans tussen activisme en esthetiek'

Haar naam alleen al klinkt cool: Lisa Konno. De jonge modeontwerper studeerde in 2014 aan ArtEZ Arnhem in 2014 en zette zichzelf met haar debuutcollectie ‘For the Workers’ meteen op de radar van (inter)nationale modepers. De collectie was een ode aan de textielwerkers omgekomen bij de ramp in Rana Plaza. Sindsdien heeft ze al meerdere keren op Amsterdam Fashion Week geshowd en is ze constant op zoek naar innovatieve manieren om het huidige modesysteem te veranderen. Een hele goede zaak dus. Wij vroegen Lisa naar haar motieven en de toekomst van de mode industrie. 

Lisa Konno

Hi Lisa! Kun je eens wat vertellen over jouw kledinglijn?
Jazeker! Ik ben modeontwerper en maak kleding die een geëngageerde boodschap met zich mee draagt. Ook wil ik me met mijn werk focussen op het bijdragen van een positieve impact op de mode wereld en wil ik verspilling en uitbuiting tegen gaan. Dit doe ik ondere andere door met afval materiaal te werken. Uiteindelijk probeer ik in mijn collecties probeer ik altijd een balans te zoeken tussen activisme en esthetiek.

Hoe kwam je op het idee om je eigen kledinglijn te beginnen?
Eigenlijk was het voor mij een logische stap na mijn afstuderen omdat ik het zag, en zie, als de meest vrije plek om te kunnen experimenteren en compromisloos een verhaal over te kunnen brengen.

Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in mode?
Ja! Wel zolang ik me het helder kan herinneren. Sinds de middelbare school ben ik altijd bezig geweest met kleding maken en tekenen. Mijn oma was coupeuse en van haar leerde ik op jonge leeftijd met de naaimachine werken.

Lisa Konno

Voor wie ontwerp jij?
Dat vind ik eigenlijk altijd een hele gekke vraag die veel aan ontwerpers wordt gesteld. Haha, sorry! Voor mijn gevoel komen daar vaak van die cliché antwoorden uit zoals: “Voor de sterke zelfstandige vrouw". En dat klinkt dan een beetje alsof zij hun items niet zouden verkopen wanneer een hele onzelfstandige vrouw deze zou willen kopen. Laat ik het zo zeggen: ik ontwerp met een verhaal in mijn achterhoofd en vervolgens is het voor iedereen die er interesse in heeft. 

Je werkt veel met tweedehands stoffen. Hoe creëer jij hiermee eenheid in je collectie?
Ik kies vaak een duidelijk kader voor de tweedehands stoffen. Vaak ga ik voor een herkenbaar item waar veel overschot van is en zo ontstaat er een eenheid. Bij de ene collectie kies ik bijvoorbeeld voor alleen maar pastelkleurige herenoverhemden en bij de volgende voor alleen maar geprinte zijden shawls. Ook gebruik ik altijd dezelfde vormen en lijnen maar worden deze steeds ingevuld met een lichte variatie van de tweedehands materialen, dit om eenheid te behouden.

'Een beweging, die is er zeker.'

Jij focust je vooral op duurzaamheid. Zie jij in dit segment verbetering?
Zeker, er is nu al meer aandacht voor dan drie jaar geleden, toen ik er voor mijn eindexamen mee bezig was. Dat is wel echt iets dat mij opvalt. Inmiddels wordt er bij elke ontwerper wel naar een duurzaamheidsaspect in hun werk gevraagd, en dat was een paar jaar geleden echt niet het geval. Het is zelfs zó aanwezig dat het woord duurzaamheid zijn waarde behoorlijk heeft verloren. Ja, er is duidelijk meer aandacht voor en ja, er is meer animo om een verbetering aan te brengen.  Maar of het op de grote schaal al aanzienlijke impact heeft gehad, dat weet ik niet. Maar een beweging, die is er zeker. 

Lisa Konno

Hoe denk je dat wij als consumenten daar iets aan kunnen doen?
Door te letten op wat je koopt en alleen dingen te kopen waarvan je weet door wie en waar het gemaakt is. Vooral ook door geen ‘wegwerp’ kleding te kopen bij grote ketens als H&M en Primark en door te investeren in kleding. Dit kan zijn in geld maar door te investeren in tijd ben je natuurlijk ook al duurzamer bezig als consument. Tijd om dingen te repareren, vragen te stellen, etc.

Wat vind je het belangrijkst in je werk?
Het belangrijkste in mijn werk vind ik de combinatie van esthetiek en inhoud. Voor mij is het heel belangrijk dat ik het bestaan van mijn werk kan rechtvaardigen, dat ik niet zomaar nog een leuke bloemenjurk erbij maak want die zijn er echt genoeg. Ik wil dat mijn werk naast fijne mode ook altijd duidelijk en geëngageerd verhaal communiceert.

Wat wil je met jouw eigen merk bereiken?
Ik wil met mijn merk mensen graag inspireren en over moeilijke onderwerpen enthousiasmeren. Als dat lukt ben ik heel blij.

Waar ben jij het meest trots op?
Dat ik werk maak waar ik zelf helemaal achter sta en geen samenwerkingen aanga. Of kleding de wereld in breng waar ik niet in geloof. Het voelt voor mij nog niet alsof ik mijn ziel aan de duivel heb verkocht, en ja daar ben ik best wel trots op! 

Lisa Konno

Wie of wat inspireert jou?
Het klinkt best grappig, maar inhoudelijk gezien inspireren problemen mijn werk vaak. Hiermee bedoel ik dingen waar ik graag een oplossing voor wil bedenken of juist een verhaal over wil vertellen. Esthetisch gezien raak ik geïnspireerd door van alles: films, kunst, kledingstukken, mensen, je noemt het maar op.

'Mijn stijl is eclectisch en vrolijk.'

Wie is jouw stijlicoon?
Die heb ik eigenlijk niet echt. Ik laat me door allerlei verschillende figuren inspireren. Hoewel mijn aankomende collectie geïnspireerd is op mijn (totaal a-modieuze) vader, wat hem dus eigenlijk tot het stijlicoon van de collectie maakt. 

Hoe zou je je eigen kledingstijl omschrijven?
Als eclectisch en vrolijk. Ik draag veel prints en oversized silhouetten met grappige details.

Lisa Konno

Wat zijn je favoriete merken of shops?
Ik koop vooral tweedehands en heb ik veel zelf gemaakte items of kleding van merken waar ik mee heb samen gewerkt zoals Afriek. Merken die mij inspireren zijn vooral jonge ontwerpers die veel experimenteren en uitproberen. Niet zozeer de gevestigde modehuizen. Ooit waren innovatief maar inmiddels zijn ze vrijwel onveranderd gebleven. Nederlandse designers die ik interessant vind zijn bijvoorbeeld Elisa van Jolen, Schueller de Waal, Karin Vlug, Das leben am Haverkamp, Hacked by Van Slobbe, Van Benthum en nog veel meer!

Welke motto is jou op het lijf geschreven?
Arjen Lubach zei laatst in College tour: 'Neem je werk serieus maar jezelf niet'. Dat vind ik wel een mooi moto om mee te nemen.

Lees ook het interview met Bente Wayper van Oh My Guts!  

liefs, Marthe , Pretty good at making bad decisions

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Lees meer