Girlbosses

Line Markvardsen: 'Edith & Ella moet mensen laten lachen'

Marlies, 07 juni 2014

Line Markvardsen: 'Edith & Ella moet mensen laten lachen'

Godmorgen, København! Hipper dan hip Scandinavië levert de wereld niet alleen de beste mode, maar ook de meest inspirerende vrouwen. Want in Kopenhagen viert de Deense Line Markvardsen het 10e verjaardagsfeestje van haar merk Edith & Ella. Ze begon de lijn uit liefde voor haar oma's - Je raadt het al - Edith en Ella en die liefde groeide uit tot een modesucces. En wat blijkt; Line's persoonlijkheid is net zo kleurrijk als haar collecties. 'Ik heb er hard voor gewerkt, maar dat is heerlijk!'

Edith & Ella

Gefeliciteerd met de 10de verjaardag van Edith & Ella! Had je ooit verwacht zo ver te komen met dit merk?
Dank je wel! Ik denk dat ik altijd al heel ambitieus was en hoge eisen stelde aan mezelf; Dus ja, ergens verwachtte ik wel zo ver te komen. Ik moet erbij zeggen dat ik heel hard gewerkt heb om dat te halen. Maar het is heerlijk! Ik kijk uit naar de volgende 10 jaar.

'Als je kleur draagt dan lachen mensen plots naar je!'

Hoe verliep de start van het merk?
Dat ik Edith & Ella precies kon vormen zoals ik het wilde, was een heerlijk gevoel. Het was fantastisch om iets van de grond op te bouwen. De waarden van het bedrijf zijn altijd heel belangrijk geweest – Ik houd van mooi design, maar ik focus ook op het creëren van een gezonde en creatieve werkomgeving. Ik wil genieten van het werk, iedereen die betrokken is met respect en vriendelijkheid behandelen. Dat ik eigenlijk het belangrijkste voor mij. 

Waar vind je inspiratie voor de collecties van Edith & Ella?
Dat is altijd een leuke vraag! Overal vind ik inspiratie. Mode is als een spiegel die de tijd waarin we leven reflecteert. Daarom zijn er zoveel verschillende invloeden. Ik reis veel en word dan geïnspireerd door de manier waarop anderen leven en zichzelf kleden. Ik bestudeer gebouwen, luister naar muziek van over de hele wereld, eet verschillende gerechten en praat vooral heel veel met locals over politiek en religie. Dat alles vormt een collectie.

Edith & Ella

Edith and Ella sandaal met hakEdith&Ella subliemschoenentas.nl
€ 138,95 € 69,95
LaDress Carla vlinderjurkLaDress de Bijenkorf
€ 149,00
Edith and Ella tasEdith&Ella subliemschoenentas.nl
€ 94,95 € 64,95

Alle designs zijn vrij fel gekleurd en opvallend. Ben jij zelf ook het type dat 'stands out in the crowd'?
Ik denk dat iedereen dat zou moeten zijn. Ik geloof dat ieder mens gehoord en gezien moet worden en heb de hoop dat dat ooit ook gebeurt. Het is zo zonde om jezelf te laten verdwijnen met grijze, grauwe kleding. Het leven is een cadeau en dat moet je vieren – niet door er uit te zien alsof je onderweg bent naar een begrafenis. Ik geloof dat kleur een verschil kan maken. Als je kleur draagt zien mensen je plots, ze lachen zomaar naar je. Het maakt niet alleen jou blij, maar ook iedereen die je tegenkomt. Dat vind ik zo'n mooi gegeven en dat is dus ook het doel van mijn designs. Ik wil anderen laten lachen. Ik denk dat ik inderdaad wel een uitgesproken persoonlijkheid heb. Er zijn zoveel dingen om dankbaar en gelukkig over te zijn in het leven, ik druk dat graag uit met de kleding die ik draag.

Wat was een figuurlijke berg die je moest beklimmen in de groei van Edith & Ella?
Oh, dat waren er heel veel en ik denk dat er nog meer komen. Maar dat is onderdeel van hoe leuk dit is. Ik heb ook veel fouten gemaakt, maar mijn filosofie is dat je beter kunt proberen en falen, dan het nooit geprobeerd te hebben.

'Mijn oma Ella leerde me te vertrouwen op intuïtie.'


Welk kledingstuk of welk sieraad heeft een bijzondere betekenis voor je?
De ring die ik van mijn oma Ella kreeg is me heel dierbaar. Ik herinner me nog precies haar hand waar ze die ring altijd aan droeg. Ik weet nog exact hoe ze altijd in me geloofde en mij verhalen vertelde over landen hier ver vandaan. Ze leerde me te vertrouwen op mijn intuïtie en mijn creatieve gevoel te volgen.

Welke trend zou ons nooit meer moeten verlaten?
Ik denk niet dat die trend er moet zijn omdat trends een voorbijgaand gegeven zijn, een moment opname. We moeten altijd vooruit blijven gaan. Al is goede stijl natuurlijk nooit uit de mode. En ja, ik draag zelf wel nog steeds cowboy laarzen al zij die echt niet “in style”. En dat zal ik altijd blijven doen.

Must-see's en must-do's in Kopenhagen?
Natuurlijk moet je naar mijn Edith & Ella winkel in Købmagergade 7! Maar echt, Kopenhagen is inspirerend. Verlaat de hoofdstraat en loop de kleine zijstraatjes in, daar vind je de beste dingen.  Studiestræde, Lars Bjørnsstræde, Kronprinsensgade, Blågårdsgade, Elmegade en Istedgade. Taart eten moet je doen bij La Glace, Royal Cafe en Tante The. Mijn andere food favourites zijn Le Le, Airoii, Nam Nam, Tony's en Madklubben.

Edith & Ella

Edith and Ella sleehak sandaalEdith&Ella subliemschoenentas.nl
€ 178,95 € 84,95
muubaa PRESLY Leren jas GroenMuubaa Zalando
€ 449,95 € 179,98
Happy Socks Stripe SockHappy Socks Van Arendonk
€ 8,00

Waar vinden we je over 5 jaar?
Op een palmenstrand met een drankje in mijn hand? Ik weet het nog niet. Ik denk dat ik nog steeds in Kopenhagen woon en waarschijnlijk ook nog steeds eigenaar ben van Edith & Ella. We zijn net gestart in Shanghai, waar we het zeker goed gaan doen in Azie. Ook in de United States wordt Edith & Ella supergoed opgepikt. Volgend jaar liggen we bij Urban Outfitters. Er gebeuren zoveel mooie dingen, ik ga daar in mee en volg wat goed voelt. Ik sta altijd open voor verandering, dus wie weet!

Line is een bommetje van kleur en inspirerende visies. Wie zou jij graag als Inspiring women op Fashionchick zien?

liefs, Marlies Bax,

Shop meer van

Edith & Ella

Lees meer