Girlbosses

Krystl: 'Ik mòest en zou smeerkaas hebben.'

Bente, 06 december 2014

Krystl: 'Ik mòest en zou smeerkaas hebben.'

Om 11 uur ’s ochtends schuift Krystl tegenover ons aan tafel in Café Vrijdag in Amsterdam. Terwijl ze wat water inschenkt begint meteen een vlot gesprek. En zo start een kijkje in het leven van de zangeres. Niet alleen haar woonplaats en carrière komen voorbij, ook vertelt ze uitgebreid over Expeditie Robinson. 'Heel mijn lijf was naar de klote.'

Krystl

Hoe ben je met je muziek gekomen waar je nu bent?
Sowieso met hard werken. Het gaat niet vanzelf! Ik begon op mijn 16e met zingen, dus eigenlijk best wel laat. Danseres worden was mijn droom en zingen deed ik wel gewoon een beetje leuk op mijn kamer. Via via kwam ik toen in een bandje terecht. Mijn gitarist deed auditie voor het conservatorium en ik ging mee. Ik was eigenlijk al aangenomen op dansopleiding Lucia Marthas, maar ik dacht: ‘Nouja, prima!’ Hij werd afgewezen en ik gevraagd. Ik werd gewoon gevraagd! Dat was voor mij een teken wat ik niet mocht negeren.

'Krystl, nu mag je niet zo goed zingen!'

Ik dacht: ‘Weetje, ik ga het gewoon doen!’ Ik zette dansen on hold en ging voor zingen. Helaas moest ik een jaar later weer stoppen vanwege stemproblemen. De begeleiding was gewoon net iets te weinig voor mij. Iedereen had al zoveel techniek en ik was zo beginnend. Mijn gitarist deed niet veel later weer auditie in Enschede en ik besloot opnieuw mee te gaan. Ik weet nog dat hij tegen me zei: ‘Krystl, nu mag je niet zo goed zingen.’ Eerst werd ik afgewezen. Een paar dagen later belde ze me. Ik was aangenomen onder één voorwaarde; ik mocht alleen werken aan techniek!

Krystl

Stripe teeCostes Costes
€ 29,95 € 12,95
I Love My BoyfriendRipped jeansModeMusthaves
€ 37,95
Nike Air Max 1 (Gs)Nike Intreza
€ 99,99

Je studie was afgerond, hoe ging je verder?
Ik ging veel in bandjes spelen; altijd met het doel om mijn eigen liedjes te gaan maken. Mensen moesten me gewoon zien spelen, al was het in een ranzige kroeg. Toen kwam ik bij Do als achtergrondzangeres terecht; het was zo’n goede leerschool! We scheurden het hele land door. En toen zocht Martini plots een liedje bij hun commercial. Samen met mijn vaste songwriter schreef ik 30 seconden, gewoon couplet en refrein, maar we voelden dat dit echt iets kon worden en moesten er meer van maken! Dat werd mijn eerste single ‘Golden Days’.

Hoe voelde het om jezelf voor het eerst terug te horen op televisie?
Dat was magisch! Na Goede Tijden, Slechte Tijden je eigen stem horen, dat is absurd. Eigenlijk wil je het iedereen vertellen. Maar wat interesseert ze het? Ik weet nog dat ik dacht: ‘Dit zou gewoon het begin kunnen zijn van íets.’ Toevallig hoorde iemand van 3FM de commercial die avond. De volgende dag werd mijn single bij de radio geplugd en pikte 3FM dat meteen op. Dat was echt... wow!

Het begin, was dat ook het lastigst voor je?
Nee, eigenlijk niet, dat kwam daarna pas. Het begin was mazzel en daarna moest ik me keer op keer opnieuw bewijzen. Daar krijg je het veel benauwder van. Ik tenminste! Daarvoor was het een feest van 'We zien wel en we maken gewoon iets moois'. Daarna wilde ik alles perfect doen.

'Je eigen stem op televisie horen, dat is gewoon absurd!'

Wie inspireert jou als persoon?
Mijn liedjes zijn persoonlijk, dus ik put uit de mensen die dichtbij me staan. Dat zijn de mensen waarmee ik het meeste deel en die ik supergoed ken. Creatief gezien maak ik lijsten van mensen die me inspireren en die nummers luister ik dan keer op keer. Al een jaar luister ik naar Jamie Woon en Jessie Ware. Ik vind het zo grappig dat mensen ze niet kennen. Oké, het is in Nederland ook niet helemaal gelukt met ze, maar in andere landen zijn ze heel groot. Ze inspireren me muzikaal gezien heel erg.

Wat is je favoriete nummer van hun?
Soms zijn er van die liedjes die je voor jezelf wilt houden, omdat niemand anders ze nog kent en het voelt alsof ze speciaal voor jou geschreven zijn. Maar vooruit, omdat jullie het zijn! Het liedje heet 'Say you love me' van Jessie Ware. Het is zo mooi opgenomen. En de sfeer, en de sound en, en, … Iedere kee als ik hem weer aanzet voel ik hem. 

En wat is dan het favoriete nummer van je eigen album?
Op 'Circles' ben ik misschien wel het meest trots! Ik zat samen met een songwriter in een schrijfsessie al uren te ploeteren om iets vets te maken. Toen we het eigenlijk een beetje opgegeven hadden voor die dag, speelde hij een gitaarlijntje, en ik dacht meteen: 'Hé, dit is vet. Doe nog eens, doe nog eens!' Dat was bij die song ook. Het schreef zich bijna vanzelf. Het gaat over de tijd dat ik over alles aan het nadenken was. Alles maalde maar door, vandaar cirkels. Mensen horen een vrolijk liedje, maar de tekst gaat dieper.

Krystl

Coated sweatCostes Sportief jackCostes
€ 39,95 € 9,95
TreggingCostes Costes
€ 25,00 € 14,95
JackBonprix Bonprix
€ 39,99

Wat doe je het liefst, eigen nummers of covers?
Elke keer als je bij Giel op de radio nummers speelt, moet je ook een cover zingen. Zo zijn die er een beetje bij ingeslopen. Op een gegeven moment had iedereen het over die covers. Ik speel ze nu nog steeds als het moment erom vraagt, maar uiteindelijk zing ik natuurlijk het liefst mijn eigen nummers. 

Ben je iemand die veel risico’s neemt in het leven?
Van mezelf ben ik best wel bang. Nee, het is eigenlijk meer dat ik niet snel iets raar doe. Toch daag ik mezelf altijd om uit die comfort zone te gaan. Zoals Expeditie Robinson, ook zo’n ding waar ik angstig voor was. Hoe ging ik me daar in godsnaam redden?! Maar uiteindelijk dacht ik: ‘fuck it, ik doe het gewoon!’

'Schatje, over eten gesproken?!'

En hoe was het?!
Mijn lijf was helemaal naar de klote. Maar de ervaring was waanzinnig. Ik heb nog steeds contact met een aantal mensen, en eigenlijk missen we het allemaal heel erg. Je wereld is zo klein! Heel overzichtelijk. Je hoeft ook niet na te denken over wat je draagt. Je hebt een broekje, een shirtje en een trui en dat is het. Het is alleen die constante honger. Zo'n 80% van de gesprekken gingen bij Robinson over eten.

Was de honger ook het zwaarste?
Psychologisch was het sowieso heel zwaar. Je kon niemand om je heen vertrouwen en dat was heel heftig. Ik ben van nature heel eerlijk en ik kan echt niet liegen. Ik hoopte stiekem gewoon dat mensen me aardig vonden. Maar je moet strategisch spelen. Dat brak me echt op.

Wat heb je na Robinson als allereerste gegeten?
Ik belde mijn vriend en zei: 'Schatje, over eten gesproken?!' Smeerkaas móést ik hebben, het moest! En croissantjes en chocoladebroodjes, gebakken eitjes, alles. Ik heb wel drie uur zitten ontbijten met mijn vriend. Later op de dag nog stroopwafels, stokbroden, kaasplankjes. Het ging helemaal nergens meer over. Ik heb wekenlang lopen vreten.

Krystl

T shirtNew Look V&D
€ 11,99
Vila Jas groenVila Sans-online
€ 139,95 € 75,00
Manfield zwarte leren enkellaarsjesManfield Intreza
€ 119,99 € 89,99

Hoe zou je je eigen kledingstijl omschrijven?
Ik kleed me makkelijk. Stoer vind ik zo’n stom woord, maar ik kan er niks anders voor verzinnen. Je ziet me bijna nooit in een jurkje met een hakje. Ik draag liever stoere boots of gympen, maar soms leent de gelegenheid zich er gewoon niet voor. Ik kies gewoon graag voor de makkelijke weg!

Welke kleding is bijzonder voor je?
Oh, die kan eigenlijk echt niet! Het is een zwart topje die bij mijn buik half open gaat en vastgeknoopt moest worden in mijn nek. Hij is al zo oud. Ik vond dat blijkbaar heel sexy en droeg het heel veel tijdens optredens. Het ziet er echt niet meer uit, maar ik kan het gewoon niet weggooien!

Wat zou je nog in de toekomst willen doen?
Ik wil muziek blijven maken, maar op dit moment zit ik in een fase waarin ik ook nadenk over mijn verdere leven. Ik wil graag meer reizen en ben nu bezig met een yoga-opleiding. Het belangrijkste is dat ik in ieder geval doe wat ik leuk vind. 

'Armin van Buuren, lees je dit?!'

Met wie zou je dan nog een keer samen willen werken in de muziek?
Ik kan wel John Mayer zeggen, maar ik moet wel een beetje reëel blijven. Toch?  Het lijkt me heel gaaf met een DJ samen te werken en een vette dansplaat te maken. Iets compleet anders. Armin van Buuren, lees je dit?!

Op dit moment is Krystl bezig met songs die een tikkeltje anders worden dan voorheen. De piano en gitaar worden aan de kant geschoven voor beats en lekkere sounds. 'Mensen gaan er vast van schrikken, maar ik ben er heel blij mee.' Wij kunnen in ieder geval niet wachten op een nieuw album!

liefs, Bente van de Wouw,

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Lees meer