menu
korte nagels
Beauty

Korte nagels? Zo lijken ze langer

Sylvia, 27 mei 2021

Soms wil het gewoon niet lukken: je nagels laten groeien. Met deze tips laat je ze langer lijken (en along the way groeien ze ook nog).

Verleng het nagelbed

Het nagelbed is het rozekleurige zachte weefsel onder de harde (dode) nagel. Bij iedereen is dit nagelbed anders; het kan smal en lang zijn of kort en breed. Wanneer het nagelbed kort is, lijken de nagels vaak ook kort. Je kunt de grootte van je nagelbed niet veranderen maar wel langer laten lijken. Dat doe je door je nagels aan de onderkant niet meer schoon te maken met een scherpe vijl of iets anders dat het vuil wegschraapt. Het wit van je nagelrand zal er door het schoonmaken wellicht langer uitzien maar je duwt het nagelbed in feite terug. Hierdoor lijkt je vingertop korter. Wanneer je dit niet meer doet - en je nagels alleen nog schoonmaakt met water en zeep - groeit het nagelbed mooier uit. Dit heeft wel tijd nodig: het duurt een maand of vier voordat het nagelbed weer goed aansluit op de nagelplaat. Mooi meegenomen is dat het onder je nagels minder snel vies zal worden omdat de ruimte tussen de nagel en het nagelbed kleiner is geworden.

Duw je nagelriemen terug

Ook het terugduwen van je nagelriemen helpt om het nagelbed er iets langer uit te laten zien. Doe dit wel voorzichtig: je nagelriemen beschermen het 'leven' en dus het begin van de nagelgroei. Wanneer dit beschadigd raakt, heeft dat ook effect op hoe je nagel zal gaan uitgroeien. Voordat je begint met terugduwen, week je je nagels vijf minuten in lauw water waaraan je een paar druppels nagelolie hebt toegevoegd. Droog ze af met een schone doek en gebruik dan een houten bokkenpootje om je nagelriemen voorzichtig naar achteren te duwen.

Maar knip je nagelriemen niet

Je nagelriem is een belangrijke barrière die voorkomt dat de verkeerde bacteriën, ziektekiemen en schimmels in het nagelbed of de matrix terecht komen. Als je ze wegknipt, kan het nagelbed geïrriteerd en ontstoken raken. Of zelfs een flinke infectie oplopen waardoor de nagelgroei vertraagt raakt. Nagelriemen kunnen vervolgens ook dikker en harder terug groeien. Je komt zo in een vicieuze cirkel terecht: je nagelriemen worden steeds lelijker en je wilt ze steeds meer wegknippen waardoor ze weer lelijker teruggroeien enzovoort. Stop daar dus mee en je nagels zullen beter groeien en mooi langer worden.

Stop met heen en weer vijlen

Je doet het waarschijnlijk automatisch: je nagels heen en weer vijlen. Maar als je in meerdere richtingen vijlt, veroorzaak je piepkleine breuken in je nagels. Als je nagels hier gevoelig voor zijn, breken ze sneller af of gaan ze schilferen.

Je kunt ze dus beter in één richting vijlen, van de zijkant van je nagels naar boven toe. Dat voelt waarschijnlijk raar aan en duurt twee keer zo lang maar helpt echt om je nagels sneller te laten groeien.

Ga voor rond of ovaal

En dus niet voor vierkant. Vierkante en hoekige nagels breken sneller en er ontstaan makkelijker haakjes. Afgeronde nagels breken minder snel af en gaan langer mee. Een ronde of amandelvorm geeft ook optisch net wat meer lengte dan een vierkante - en dus stompe - nagelvorm.

Blijf lakken (en las soms een lakpauze in)

Heb je tijd om je nagels te lakken? Doe dat dan zeker. Je hebt dan een basecoat, minimaal twee lagen gekleurde lak en een topcoat. Dat zijn minstens vier lagen die dienen als bescherming voor je nagels. Tegenwoordig bevatten de meeste nagellakken verzorgende ingrediënten en zijn de giftige stofjes van weleer verdwenen. Wil je ze toch af en toe even laten 'ademen'? Lak dan een week niet en verzorg je nagels intensief met dagelijks een nagelolie en handcrème.

Eet biotine

Vitamine B8, ook wel bekend als biotine, ondersteunt de groei van nagels. Nagels zijn gemaakt van eiwitten en biotine draagt bij aan een goede stofwisseling van eiwitten. Je vindt het in producten die eiwitten bevatten zoals eieren, lever, melk, noten en pinda’s.

Gebruik nagelriemolie (liefst iedere dag)

Met een nagelriemolie houd je de nagelriemen zacht en soepel. Breng voor het slapen gaan een drupje olie aan, masseer het in op de nagelriem en nagel, sluit af met een voedende handcrème. Om de paar dagen kun je met een bokkenpootje de nagelriemen zachtjes terugduwen. Een nagelriemolie kun je ook gewoon blijven gebruiken wanneer je nagels gelakt zijn.

De anatomie van je nagel

Je nagel bestaat uit verschillende delen. De harde nagelplaat is het meest zichtbare deel van je nagel. Het nagelbed ondersteunt het harde deel van je nagel terwijl die groeit. Aan het begin van je nagel, bij de nagelriem, zit de matrix. Dit deel van de nagel maakt nieuwe nagelplaatcellen aan. Het bevat ook de lunula, het witte halve maantje aan de basis van je nagel. Dit is niet altijd te zien, bij sommige mensen is het alleen bij de duim zichtbaar. Je nagels groeien wanneer nieuwe nagelplaatcellen worden gevormd en zich onder de huid vermenigvuldigen. Deze nieuwe cellen duwen eerder gemaakte cellen naar boven en zo groeit de nagel. Doorgaans groeien ze ongeveer 2,5 millimeter per maand. Het kan wel tot zes maanden duren voordat een compleet nieuwe nagel is gevormd.


beeld: Getty

Liefde voor je nagels

Little Treasure Nourishing Cuticle Oil - 11 ml
€22.00

Nailberry | Cosmania

Little Treasure Nourishing Cuticle Oil - 11 ml

Revitaliseer je nagels en nagelriemen met kleine wondermiddeltjes uit de natuur! Zoete amandel olie verzorgd je nagels met vitamine E en F en helpt met hydrateren en verzrogen van droge en kapotte nagelriemen. De Little Treasure Nourishing Cuticle Oil van Nailberry beschermd je nagelbed door een lipidelaag te creëren over je nagel zodat deze glad, zacht en glanzend wordt. Ook heeft deze cuticle oil een zachte citrus geur.
Ga naar Cosmania
Strengthen & Breathe Base Coat - 15 ml
€22.00

Nailberry | Cosmania

Strengthen & Breathe Base Coat - 15 ml

De Nailberry Strengthen & Breathe Base Coat is perfect voor een gezonde manicure! De doorzichtige tint camoufleert imperfecties in het nagelbed en creëert een natuurlijke en gezonde look. Deze 2-in-1 base coat en nagelversterker is geformuleerd met Hexanal; een gepatenteerde formaldehide-vrije nagelverharder.
Ga naar Cosmania
15 ml
Acai Nail Elixir - 15 ml
€22.00

Nailberry | Cosmania

Acai Nail Elixir - 15 ml

Naast kleuren waar je verliefd op wordt is de Nailberry nagellak ademend en 'free from' 12 chemicaliën. Kijk voor alle swatches en Nailberry reviews op COSMANIA.nl!
Ga naar Cosmania
15 ml
Shine & Breathe Top Coat - 15 ml
€22.00

Nailberry | Cosmania

Shine & Breathe Top Coat - 15 ml

Creëer een long lasting, ultra glossy finish op je nagels met de Nailberry Shine & Breathe Top Coat! Deze topcoat zorgt ervoor dat je nagels kunnen blijven ademen terwijl hij je manicure goed beschermt!
Ga naar Cosmania
15 ml
The Cure - 15 ml
€22.00

Nailberry | Cosmania

The Cure - 15 ml

Met verschillende plantextracten en rijk aan vitamine A en E, is Nailberry's The Cure een ultieme nagel versterkter die de nagels ook hydrateerd! The Cure is verrijkt met zwarte alg uit Antartica, proteine en minerale zouten. Nailberry's The Cure verzorgt en minderaliseert je nagels en stimuleert groei door kreatine activatie.
Ga naar Cosmania
15 ml
Bare Essentials 2 In 1 Base & Top Coat - 15 ml
€22.00

Nailberry | Cosmania

Bare Essentials 2 In 1 Base & Top Coat - 15 ml

Bare Essentials van Nailberry is een multifunctionele 2-in-1 top- en basecoat die ervoor zorgt dat je nagellak éxtra lang en mooi blijft zitten. Deze natuurlijke en 100% vegan nagellak zorgt voor een hoge glans en beschermt de nagels tegen vervaging en verkleuring. Vrij van de 12 grootste chemische ingrediënten, is dit een nagellak die zowel lucht- als vocht doorlatend is voor een gezondere en betere manicure.
Ga naar Cosmania
15 ml
Cuticle Oil+ 118 ml
€48.00

Orly | The Make Up Spot

Cuticle Oil+ 118 ml

De Cuticle Oil is een luxe nagelriemolie die de conditie van de nagelriemen verbetert en daarmee ook de nagelgroei bevordert. De formule van de ORLY Cuticle Oil+ bevat oranjebloesem en wilde kersen-extracten die de nagels en de nagelriemen hydrateren en herstellen en de nagels versterkt. Cruelty-free.  Inhoud: 118 ml
Ga naar The Make Up Spot
2 In 1 Nagelriemverwijderaar 2-IN-1 NAGELRIEMVERWIJDERAAR

NIET BESCHIKBAAR

ICI PARIS XL | ICI PARIS XL

De ICI PARIS XL 2 IN 1 NAGELRIEMVERWIJDERAAR is onmisbaar voor een professionele manicure. Langs de ene kant bevindt zich een bokkenpootje waarmee de nagelriemen zachtjes kunnen worden teruggeduwd. Langs de andere kant bevindt zich een nagelriemverwijderaar waarmee de ontsierende velletjes rondom het nagelbed nauwkeurig kunnen worden verwijderd. Het regelmatig losmaken en verwijderen van de vastzittende nagelriemen zorgt ervoor dat de natuurlijke groei van je nagels wordt gestimuleerd.
Ga naar ICI PARIS XL
Nagelversterker Nail Defense Transparant

NIET BESCHIKBAAR

Orly | Kapperskorting.com

(Transparant)

Nagelversterker Nail Defense bestel je bij Kapperskorting.com. Treatment van het merk Orly nu voor €20.07. De Orly Nail Defence herstelt splijtende nagels. Het versterkt de natuurlijke nagelgroei en het voorkomt dat nagel breken.
Ga naar Kapperskorting.com
Nailtrition Nail Growth Treatment 18 ml

NIET BESCHIKBAAR

Orly | The Make Up Spot

De Orly Nailtrition Nail Growth Treatment is een nagelversterker en 14 daagse kuur voor extreem beschadigde en splijtende nagels. De Orly Nailtrition Nail Growth Treatment is verrijkt met een natuurlijk mineraalcomplex van calcium, ijzer, keratine, tarwe-eiwit, collageen en bamboe-extract en helpt het stimuleren van de natuurlijke nagelgroei. Inhoud: 18 ml
Ga naar The Make Up Spot
Build That Nail Get Started Kit

NIET BESCHIKBAAR

Nailperfect | Kapperskorting.com

Build That Nail Get Started Kit bestel je bij Kapperskorting.com. Kit van het merk NailPerfect nu voor €101.76. Build That Nail Get Started Kit
Ga naar Kapperskorting.com
Magical Nail Healing Kit

NIET BESCHIKBAAR

Nailperfect | Kapperskorting.com

Magical Nail Healing Kit bestel je bij Kapperskorting.com. Kit van het merk NailPerfect nu voor €36.53. Magical Nail Healing Kit
Ga naar Kapperskorting.com
Nagelverzorging
Brows that Wow

Lees ook

Brows that Wow

Beauty

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer