Kledingmaten zeggen dus eigenlijk helemaal niks (en wel hierom)

dinsdag 01 september 2020
Kristel

Kledingmaten, ze drijven ons soms tot waanzin! Pas je de ene keer moeiteloos in een maatje 38, kun je de volgende keer de broekspijpen van die jeans in maat 42 nog niet over je kuiten heen krijgen. Geen nood; het ligt dus officieel niet aan jou.

Je kent het wel: je staat in het pashokje en probeert jezelf in een maat rok te wurmen die je normaal gesproken eenvoudig over je heupen krijgt. Gevolg nu is echter een rood hoofd en een rits die bijna op knappen staat. Zijn de maten opeens veranderd of is die tompouce van gisteravond rechtstreeks naar je heupgebied gegaan? Bij deze de geruststelling: kledingmaten in de winkel betekenen eigenlijk helemaal niets. Er wordt namelijk flink gerommeld met dat getalletje dat op de labels staat. 

Kledingmaten, laat ze los!

#1 Kledingmaten kunnen verschillen per jaar. Ooit gehoord van vanity sizing of ‘ijdelheidsmaatvoering’? Het betekent dat kledingfabrikanten de maten in hun kleding aanpassen aan het huidige modebeeld. Is een voller figuur in de mode? Dan vallen de maten in de winkel opeens ruimer dan het jaar daarvoor. Is juist dun de standaard? Dan valt die jeans opeens weer een stuk kleiner. 

#2 Een verkooptruc. Bekentenis: wij zijn er ook wel eens schuldig aan. Je bent verrast over het feit dat je in een kleine maat kleding past, en denkt automatisch dat je dan ook slanker in de kleding lijkt. En dit geeft ons een blij gevoel. Resultaat: we kopen het kledingstuk. Feit is dat je niet écht een kledingmaat kleiner bent geworden; het cijfertje dat in de kleding staat is alleen kleiner geworden. Aan de kleding zelf is niets veranderd.

#3 Kledingmaten verschillen per winkel en per merk. Winkels en merken bepalen tegenwoordig hun matensysteem op basis van het lichaamstype van hun eigen doelgroep. Maar ja, zoveel vrouwen, zoveel uiteenlopende lichaamstypen. Daarom heb jij in de ene winkel opeens een hele andere maat dan in de andere winkel, zelfs als de winkels van hetzelfde moederbedrijf zijn.

Conclusie: stop met het kijken naar de maat die in de kleding staat. Oké, toegegeven; als je een prachtige maat 42 hebt, is het niet verstandig om maat 34 uit de rekken te plukken. En vice versa. Maar in plaats van je blind te staren op dat nietszeggende getalletje, kijk gewoon naar wat écht goed past. Ongeacht wat het kledinglabel zegt. Want als de kleding goed (én lekker!) zit, voel je je zelfverzekerder én straal je dit ook uit. En dat willen we allemaal. 

Lees ook

Dit zijn de leukste curvy merken uit de shop

Ben jij gezegend met volle heupen, ronde billen en een goed gevulde boezem? Dan is dit artikel voor jou. Want wij zijn op zoek gegaan naar de allermooiste merken om jouw curves mee in de spotlights te zetten. 

De beste tips tegen statische kleding

Heb je de verwarming nu ook op de hoogste stand staan? Misschien is het een idee om de radiator even uit te zetten. Waarom? Omdat de warmte zorgt voor droge lucht en hierdoor wordt, jawel, je kleding statisch.