menu
Duurzame dameskleding

Jeans van hennep is het meest duurzaam

Malu, 12 mei 2021

Het Nederlandse jeansmerk Kuyichi is al jaren trendsetter op het gebied van duurzaamheid. Ze produceerden namelijk in 2001 al de eerste spijkerbroeken van biologisch katoen. Nu, twintig jaar later, komen de jeans gemaakt van hennep weer terug op de markt. 

Het populairste kledingstuk van Nederland is nog steeds de spijkerbroek. En da’s helemaal niet zo gek. Hij zit lekker, kan tegen een stootje en is vaak prima betaalbaar. Maar er zitten ook wat nadelen aan: hij is namelijk niet zo lief voor de planeet. Voor het maken van één spijkerbroek is gemiddeld 10.000 liter water nodig. Dat staat gelijk aan 200 dagen 6 minuten lang douchen. Ook komt er zo’n 32 kilo CO2 vrij bij het maken van een exemplaar en dat is hetzelfde als 150 kilometer met de auto rijden.

Het zijn dus flinke milieuvervuilers, die blauwe buddies van ons! Toch worden er jaarlijks zo’n 45 miljoen spijkerbroeken (!) verkocht en heeft 95 procent van de Nederlanders er minimaal één in de kast liggen. Daarom kijken we graag naar duurzame merken, die gespecialiseerd zijn in denim, zoals Kuyichi. Zij zijn voorlopers als het gaat om duurzame grondstoffen en transparantie in de productie. 

Super lage ecologische voetafdruk

Naast biologisch katoen gebruiken ze ook polyester van PET-flessen, gerecycled wol en gerecycled katoen voor hun kleding. En dit jaar komen ze met een nieuwe collectie, gemaakt van hennep. Nu is dit productiemateriaal niet nieuw voor Kuyichi. In het verleden hebben ze al vaker gebruik gemaakt van hennep. Het is namelijk een supersterke vezel; het groeit snel, neemt veel CO2 op en verrijkt de bodem.

Daardoor heeft hennep een van de laagste ecologische voetafdrukken van alle vezelsoorten. Het is absorberend en hypoallergeen, heeft geen pesticiden nodig om te groeien en is van nature ongedierte bestendig. Daarnaast helpt het om sneller koolstof uit de lucht op te vangen dan bomen en de meeste andere planten. Dat betekent dat een grotere hennepproductie voor kleding mogelijk zou kunnen bijdragen aan het verminderen van onze CO2-uitstoot.

Duurzame keuze

We zouden nog even door kunnen gaan over de voordelen van hennep (het verbruikt minder land, minder water, groeit ook in gebieden met weinig voedingstoffen en het geeft zelfs voedingsstoffen terug aan de bodem) maar waarschijnlijk is het wel al duidelijk: hennep is een duurzame keuze. Daarnaast geeft het mooie, stoere uitstraling aan en gaat een product van hennep vanwege zijn sterke karakter ontzettend lang mee. Overtuigd? 

Deze toffe expo leert je alles over duurzame materialen in de mode

Lees ook

Deze toffe expo leert je alles over duurzame materialen in de mode

Duurzaam

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer