Girlbosses

Interview: Marieke Eyskoot

Marlies, 31 mei 2013

Interview: Marieke Eyskoot

'Ik hoop dat je het niet erg vindt als ik nog af en toe een hap neem, ik moet nog even snel ontbijten.' Marieke Eyskoot heeft het na de ramp in Bangladesh, waarbij meer dan duizend arbeiders omkwamen, drukker dan ooit. Lonen van een paar cent per dag en onmogelijke orders van grote modeketens liggen onder vuur. 'Hopelijk kunnen we van zo'n verschrikkelijke ramp iets goeds maken.' zegt het Nederlandse gezicht van eerlijke mode. Ergens tussen organiseren, plannen en lezingen geven, vindt Marieke met haar ontbijt in de hand tijd voor onze vragen. Zij vertelt met aanstekelijk positief enthousiasme over de weg naar een eerlijkere mode-industrie.

Interview Marieke Eyskoot

CC Foto's: Janey van Ierland, RVDA en Melody Lieftink

Krijg je veel meer aandacht na Bangladesh?
Ik ben hier nu 10 jaar mee bezig en in die jaren kreeg ik steeds dezelfde vragen; Waar kan ik het kopen, waar moet ik op letten? Het aantal vragen op events en internet groeide al een tijd, maar je ziet wel dat er door de ramp in Bangladesh plots veel nieuwe aandacht is.

Bechir zwart jasje tencelEKYOG BrandMission
€ 189,00
Groene top tencelKomodo BrandMission
€ 49,95
Gladiator PumpsST. Studio ST. Studio
€ 149,95 € 74,90

Waar is je passie voor eerlijke mode ontstaan?
Nou, ik houd gewoon heel veel van kleren! Haha, ik vind ze gewoon te gek. Vroeger zag ik er ook altijd al wat anders uit dan de rest. Ik droeg nooit jeans. Ik was me vrij vroeg bewust van de wereld. Ik besefte dat ik puur toevallig in Nederland was geboren en daardoor kansen en rechten had die anderen niet hadden. Waren jij en ik in Bangladesh geboren dan zaten we achter een naaimachine om de kleren te maken die we nu dragen. Ik wilde iets doen met die kansen. Al was het maar iets kleins. We staan nog te weinig stil bij waar onze kleding vandaan komt.

En hoe ging dat verder?
Mijn baan in de film- en televisiewereld zegde ik op en ik gaf mezelf een half jaar om werk in eerlijke mode te vinden. Zo kwam ik bij de Schone Kleren Campagne terecht. Ik bezocht veel productielanden, zag veel, leerde veel. 
Twee jaar geleden ben ik mijn eigen bureau Talking Dress begonnen, om iets te kunnen doen met al die vragen die ik altijd kreeg. Ondertussen is er een boek 'Talking Dress' - die vertelt je alles over eerlijke kleding (en lifestyle)-, een app en de MINT beurs voor inkopers. Met die laatste bereiken we winkeliers die eerder weinig toegang hadden tot te gekke fair fashion. Wil je mensen aan eerlijke merken helpen, dan zul je toch eerst moeten zorgen dat ze die merken in de winkels vinden.

People Tree OK LOVE BIRDS Blousejurk BlauwPeople Tree Zalando
€ 149,95 € 134,95
blouseMango wehkamp.nl
€ 29,99 € 19,99
Dr.Hauschka Lip Gloss NovumDr. Hauschka Nelly.com
€ 18,95

Wat viel je het meest op tijdens je bezoeken aan kledingfabrieken?
De blikken van de mensen. Je komt daar en zij weten niet wie je bent. Ze kijken naar je alsof je weer een buyer bent die een gigantische order voor zo min mogelijk geld het liefste gister af wil hebben. Ik wilde zo graag laten weten dat ik aan hun kant stond, kwam om hun te helpen. Dat kan niet. Buiten de fabriek kunnen arbeiders pas vertellen hoe het écht is. Ik sprak veel met Rumana. Toen ik vroeg wat zij met meer loon zou doen, zei ze dat ze eerst ontbijt en onderwijs voor haar dochtertje wilde regelen. Voor haarzelf wilde ze oorbellen kopen. Bizar toch? Zo iets simpels. Maar dan begrijp je weer hoe weinig je eigenlijk van elkaar verschilt. Zij wil ook gewoon iets moois kopen. Net als wij. Dat is haar vrijheid.

Welke tips uit je boek Talking Dress volg je zelf het meest op?
Ik koop bij merken die op een eerlijke manier met kleding omgaan en ik koop ook minder. Ik denk meer na bij kleding. 'Zie ik mezelf dit over 2 jaar nog dragen? Heb ik het niet al in mijn kledingkast?' Dat soort dingen. Ik vind het heel leuk om vragen te stellen aan merken via social media. Bijvoorbeeld over hun productieproces en materialen. Je krijgt daar ook echt wel antwoord op. Als steeds meer mensen op die manier laten zien dat ze willen kiezen voor eerlijke mode, dan pikken bedrijven dat vanzelf op. Wij zijn de klanten. Ze hebben ons nodig!

iPad cover eco leer - camelO My Bag BrandMission
€ 59,00
Only Jeans blauwONLY Sans-online
€ 39,95 € 24,95
Dr.Hauschka Regenerating SerumDr. Hauschka Nelly.com
€ 76,95

Wat zijn merken die je veel draagt en inspirerend vindt?
Heel veel, hoor! People Tree vind ik te gek. Ze zijn echt groot en een internationale voorloper. Uit Nederland is Studio JUX heel goed. L'Herbe Rouge is een Frans merk dat je onder andere bij Charlie Mary in Amsterdam kunt kopen. Ze gebruiken veel Tencel, een stof gemaakt van hout, en natuurlijke kleuren. Elsien Gringhuis is een Nederlandse ontwerpster die de eerste Green Fashion Competition won. Ik ben in een van haar designs getrouwd. En een laatste tip is Honest By. Hun website is waanzinnig! Je kunt tot het haakje aan het labeltje in het kledingstuk aan toe zien waar het vandaan komt, hoeveel het gekost heeft en hoe het gemaakt is. Die openheid is een doorbraak.

Wat zou je nog graag in de recente toekomst willen bereiken met Talking Dress?
Ik heb twee doelen. Ten eerste wil ik dat iedereen weet dat ze een keus hebben. Dat ze zelfs iets toe kunnen voegen door anders te wassen, door andere merken te kopen, door vragen te stellen. En in de verre toekomst hoop ik natuurlijk dat mijn werk niet meer nodig is. Dat mijn boeken en app niet meer gekocht en gebruikt worden, omdat iedereen weet hoe de kledingindustrie in elkaar zit en er alleen nog maar een eerlijke keus is.

Scarlett blauwe streep t-shirtArmedangels BrandMission
€ 39,95
Shorts New BlueAaiko Welikefashion.com
€ 69,95 € 34,98
Komodo HANSEL Zomerjas ZwartKomodo Zalando
€ 159,95 € 109,95

Marieke is stellig 'Je hoeft niet alles te doen. Je hoeft niet heel je leven om te gooien. Maar er zijn genoeg kleine dingen die het verschil kunnen maken.' En ik kan me alleen maar in haar passie en overtuiging vinden. Benieuwd naar die kleine dingen? Lees dan het boek Talking Dress of download de gratis iPhone of Android app.

liefs, Marlies Bax,

Lees meer