Girlbosses

Holly Syrett: 'Ik zet me in voor een duurzaam vernieuwd modesysteem.'

Kristel, 04 september 2016

Holly Syrett: 'Ik zet me in voor een duurzaam vernieuwd modesysteem.'

Zoals je waarschijnlijk inmiddels hebt gemerkt staat Fashionchick deze maand in het teken van duurzame mode. Want, hoe corny het ook klinkt: een beter milieu begint bij jezelf. En dus trekken we alle registers open: tips & tricks, musthaves, shops om niet te missen en natuurlijk inspirerende verhalen. Alles om jou ervan te overtuigen dat duurzame mode niet alleen bijdraagt aan een betere wereld maar ook nog eens hartstikke mooi én toegankelijk kan zijn. Je snapt, wij kunnen best een beetje hulp gebruiken in onze missie. En die hulp kregen we van Holly Syrett, die zich al jaren hard maakt voor verantwoorde mode. Via allerlei wegen probeert Holly bij te dragen aan een duurzamer en nieuw systeem voor de mode-industrie. Of dat nu met een expositie over de toekomst van mode is of via de projecten die ze met GW (Gone Wrong) Agency realiseert. Je merkt het al: this woman knows about conscious fashion. Daarom waren we maar wat blij toen Holly aanbood ons een handje in de goede (lees: duurzame) richting te helpen. En nog leuker: vanaf deze maand zal ze ons maandelijks op de hoogte houden van haar conscious leven door middel van een blog hier, op Fashionchick! Benieuwd naar deze verantwoorde dame? Lees snel verder...

Holly interview

Hi Holly! Alles goed? Vertel, waar hou jij je in het dagelijks leven zoal mee bezig?
Zeker! Ik ben sinds september vorig jaar met mijn eigen bedrijf GW Agency begonnen en ben sindsdien dagelijks bezig om een goede balans te vinden met het opbouwen van mijn bedrijf, gezond eten, sporten en lekker borrelen met vrienden! Lukt af en toe, haha!

Je richt je heel erg op duurzaamheid. Waarom is dat zo belangrijk voor je?
Ik houd van mode en hoe kleding je kan laten voelen en wat het met je en je omgeving kan doen. Tegelijkertijd is de industrie compleet ‘gone wrong’ en daarom zet ik mij in voor een duurzaam vernieuwd modesysteem!

ARMEDANGELS Dana top met streepdessin en driekwartsmouwenArmedangels de Bijenkorf
€ 39,90 € 19,95
Matt & Nat RUBICON Schoudertas blueMatt & Nat Zalando
€ 159,95 € 127,95
IVY & OAK Mantel camelivy & oak Zalando
€ 199,95 € 159,95

Op welke manier probeer jij duurzaam bezig te zijn?
Ik eet geen vlees, bewust vis en was met ecologische wasmiddel. Daarnaast ben ik langzaam mijn huis aan het verduurzamen. Als ik iets nieuws nodig heb, zoek ik naar een duurzame(re) variant. Qua kleding heb ik sommige stuks al jaren in de kast, die combineer ik met tweedehands items, items van duurzame modemerken en daarnaast leen ik veel bij LENA de modebibliotheek! Niemand kan compleet duurzaam zijn, maar ik zoek naar een voor mij goede combinatie van ‘mooi én goed’.

Interview Holly

Vind jij dat wij als maatschappij op de goede weg zijn wat betreft duurzaamheid?
Er gebeurt zo veel! En mensen weten steeds meer en stellen meer vragen uit zichzelf. 10 jaar geleden stond ik ook niet stil bij waar kleding vandaan komt, hoe het gemaakt wordt of wat biologisch inhoudt. Ik vind het echt te gek om te zien dat hier meer vragen over worden gesteld en dat ook grote logge bedrijven onderzoeken hoe ze naar nieuwe systemen kunnen overstappen. Hoe meer er gebeurt, hoe makkelijker het straks wordt om duurzame(re) keuzes te maken.

Op welke vlakken zouden we kunnen verbeteren?
Was minder, was ecologisch en verleng de levensduur van je kleding! Allerlei chemicaliën elke keer op je kleding gieten is nergens voor nodig. Ik gebruik Seepje, maar er zijn steeds meer eco-wasmiddelen. De grootste impact van kleding op het milieu ligt bij de eindgebruiker. In plaats van een kledingstuk weg te gooien, zou je het een tweede leven kunnen geven door het weg te geven, op marktplaats te verkopen of in een humanabak te gooien. Dat kan ook als iets kapot is. Dan wordt het gerecyled i.p.v. verbrand bij restafval, wat erg zonde is.

"Duurzame mode is mode die op een verantwoorde manier gemaakt is, met respect voor mens, dier én milieu." 

Wat houdt duurzame mode of conscious fashion voor jou in?
Duurzame mode is mode die op een verantwoorde manier gemaakt is, met respect voor mens, dier én milieu. Op dit moment heb je vaak een verdeling tussen ‘fair fashion’, waarbij over de hele keten mensen eerlijk behandeld worden en een eerlijke loon verdienen en ‘eco fashion’, waarbij rekening gehouden wordt met de milieubelasting. De beste mode wordt natuurlijk op alle fronten verantwoord gemaakt! Als je het hebt over het milieu, dan kan je denken aan besparing van grondstoffen en watergebruik, geen schadelijke chemicaliën gebruiken, co2 uitstoot verminderen. Voorbeelden van duurzame(re) materiaalopties zijn biologisch katoen (zonder schadelijke chemicaliën gemaakt), tencel (gemaakt uit eucalyptusbomen), recycled PET (gemaakt uit bijv. sprite flesjes) of hemp (vraagt zeer weinig water). Voor ‘fair fashion’ kan je letten op certificering zoals de Fair Wear Foundation. Daarnaast kan je natuurlijk kiezen voor tweedehands kleding of kan je kleding lenen. Zo verleng je de levensduur van een item en is niet een nieuw stuk nodig, een besparing op alle aspecten. 

Interview Holly

Koop jij alleen nog maar conscious fashion?
Ik koop alleen maar kleding waar ik een bewuste keuze over heb gemaakt. Bijna hetzelfde toch? Ik koop ook bijvoorbeeld veel op Marktplaats. Dat zijn stuks die een tweede leven krijgen, maar niet zozeer duurzaam zijn. Ook koop ik graag items van Nederlandse ontwerpers. Dan gaat het misschien niet om bijv. gecertificeerde materialen, maar wel doordacht design en kleinschalige productie. Ik doe wat ik kan, maar zorg dat ik plezier houd ik mijn keuzes!

Op welke manier probeer jij ervoor te zorgen dat meer mensen conscious kleding kopen?
Ik probeer meer mensen conscious te laten shoppen door middels mijn werk op verschillende manieren inspirerende en aansprekende (duurzame) mode alternatieven te presenteren en toegankelijk te maken. Zo organiseer ik met You Are Here de 'Modebelofte' expositie tijdens Dutch Design Week, waar vernieuwende ontwerpers worden gepresenteerd, adviseer ik de Dutch Sustainable Fashion Week over hoe zij zich kunnen ontwikkelen, werk ik met een team van de Global Shapers Community (community van het World Economic Forum) aan de acceleratie van duurzame mode initiatieven, werk ik nu met Fashionchick aan het duurzame filter en initieer ik zelfstandig initiatieven zoals bijv. Pulp Fabrics. 

IVY & OAK Top whiteivy & oak Zalando
€ 49,95 € 34,95
O My Bag Laptop Sleeve 13 inch - Eco-Classic BlackO My Bag Living.nl
€ 99,00
IVY & OAK Pantalon bloody redivy & oak Zalando
€ 89,95

Wat zijn je favoriete conscious kledingmerken?
Ik heb net Jann and June ontdekt uit Duitsland. Honest By vind ik waanzinnig! Ben ik nog even voor aan het doorwerken. Elsien Gringhuis volg ik al jaren op de voet. Everlane is ook erg mooi, ingetogen, maar heel goed. Studio Jux en O My Bag vind ik ontzettend inspirerend in hun bedrijfsvoering en aanpak. Stoere Nederlandse vrouwen die op hun eigen, verantwoorde manier de industrie inrichten en mooie producten maken! Maar bij de Conscious Collectie van de H&M ben ik ook vaak geslaagd.

Interview Holly

Hoe zou je jouw persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Ik ben de laatste jaren wel wat chiquer geworden geloof ik. Ik heb meer mooie, eenvoudige stuks in mijn kast die ik afwissel met toffe items die ik tijdelijk heb (van de modebibliotheek). Ik hou van waanzinnige hakken, al blijven ze wel wat vaker in de kast staan nu ik zo van hot naar her race. Gympen en kokerrokken, is dat een stijl?

Wat is je favoriete kledingstuk op dit moment?
Een spijkerstof broekpak van Kuyichi, van de modebibliotheek!

"Hoe groter het aanbod wordt, hoe beter!"

Ben je een online shopper? En is dat makkelijk als je conscious kleding wilt kopen?
Ja! Ik word niet gelukkig van op een zaterdag door de Kalverstraat te gaan en koop veel liever online. Anders ben ik meer geneigd tot impulsshoppen. Online kan je zoeken, alles in je winkelmandje doen en het nog een week laten staan. Ook kan je de tijd nemen om te kijken naar bijv. de materiaalsamenstelling. Ik heb nu wel een paar goede plekken waar ik regelmatig kijk voor duurzame mode, maar het is nog zeker zoeken. Hoe groter het aanbod wordt, hoe beter! 

Wat zijn je plannen voor 2016?
Ik ben samen met mijn verloofde plannen aan het maken voor onze bruiloft die in 2017 zal plaatsvinden! Wat betreft werk ben ik aan de slag om mijn bedrijf op te bouwen en leuke collega’s en klanten aan te  trekken. Ik heb een paar grote projecten op de planning staan, zoals de Modebelofte expositie die tijdens Dutch Design Week van 22 tot 30 oktober in en op (het dak!) van de Bijenkorf gaat plaatsvinden. 

Interview Holly

Wie of wat inspireert jou? 
Mensen die durven te doen! Visie hebben en daad bij woord voegen. Ik houd niet van te veel gepraat over wat eigenlijk wel zou moeten gebeuren, ben veel meer van het doen. Ondernemers vind ik eigenlijk gewoon te gek! Ik vind het zo knap als mensen zakelijke kansen zien en daar op in gaan spelen. Ik hoop er zelf veel meer over te leren.

Wat is je ultieme guilty pleasure? Mode of non­-mode.
Ben & Jerry’s Chunky Monkey. Bananen ijs, chocolade bananen en walnoten. Niks is beter!

O My Bag Laptop 15\O My Bag BagsPlaza
€ 119,00
ARMEDANGELS Addy blouse met bloemendessinArmedangels de Bijenkorf
€ 69,90 € 20,97
ARMEDANGELS bootcut flared jeansArmedangels wehkamp.nl
€ 99,90 € 79,95

Welke uitspraak is jou op het lijf geschreven?
Yes we can! (vooral van toepassing toen ik vorig jaar met Modebelofte collega’s in een voetbalstadion de expositie gingen inrichten, een behoorlijke onderneming!) en Work Hard, Party Harder!

Tot slot: wil je zelf nog iets kwijt?
Ik vind het écht geweldig dat Fashionchick het makkelijker maakt voor meer mensen om mooie én verantwoorde kleding te kopen!

Lees ook: Anna Nooshin: 'Ik heb er hard voor getraind.'

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Lees meer