Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

menu
Guest editors

Holly goes conscious: Sustainable Fashion Sweden

Holly, 01 augustus 2017

Holly goes conscious: Sustainable Fashion Sweden

Elegant, modern, in-touch met de natuur, hip en schoon! Ja ik ben in Zweden! Eens per jaar is dit prachtige Scandinavische land ook nog eens het summum van sustainable fashion. Ik neem je mee naar de top events van afgelopen week.

Holly Syrett

Changemakers LAB

Van 8.00 ’s ochtends tot 8.00 ’s avonds lezingen volgen staat normaliter niet hoog op mijn wishlist, maar voor de Changemakers LAB, dat jaarlijks door de H&M wordt georganiseerd, kan je gerust een uitzondering maken. Daar doe je de hele dag inspiratie op en kan je veel leren van geweldige sprekers tijdens een divers programma. Tot de topsprekers dit jaar behoorden: Elin Frenberg (Swedish Fashion Council), Rachel Arthur (award-winning journalist), Timothy Coombs (Bionic Yarn) en Simon Collins (Fashion Culture Design).

Global Change Awards 

Tout glamorous ‘green fashion’ komt bijeen tijdens de Global Change Awards. Ook een H&M initiatief en een feest an sich wegens het sprankelende publiek dat in levende lijve toont hoe waanzinnig mooie mode op milieu en sociaal verantwoorde wijze gemaakt wordt. Jalila Essaidi won samen met twee collega’s dit jaar een geldbedrag van €150.000,- voor haar initiatief Manure Couture - een manier om koeienmest te upcyclen naar textiel (zie filmpje hier) en zo methaan uitstoot en opwarming van de aarde tegen te gaan! Ook vorig jaar was een Nederlandse ontwerper een prijswinnaar. Dat was Tjeerd Veenhoven met een businessplan om in China textiel van zeewier te maken (zie zijn filmpje hier). Daarvoor won hij overigens ook The Green Design Competition voor zijn ‘palm leather’ (leer van palmboom bladeren). Ontzettend gaaf te zien hoe nieuw materiaal van restafval wordt gemaakt. Hier lees je meer over alle prijswinnaars dit jaar en op de Facebook vind je ook filmpjes en foto’s van de Awards.

Holly Syrett

Conferentie: Transparency a Must-Have Driver for Change 

In het pittoreske stadje Borås nabij Göteborg huist The Swedish School of Textiles - een gerenommeerde mode en textiel school waar o.a. de inspirerende professor Simonetta Carbonaro les geeft. Ieder jaar organiseert zij een conferentie over design en een betere wereld waar keer op keer de meest interessante en invloedrijke sprekers worden gepresenteerd. Dit jaar was de Sustainable Apparel Coalition (waar ik ook voor werk) mede-organisator en verwelkomden wij 300 personen in de zaal en nog eens 200 studenten via een livestream. Het thema ging over transparantie in de modeketen. De opnames met o.a. Bruno Pieters (Honest By), Sarah Ditty (Fashion Revolution), Sofie Schop (SAC), Simonetta Carbonaro (The Swedish School of Textiles) en Sandy Black (London College of Fashion) kan je hier terugzien. 

Sustainable Apparel Coalition workshops 

Mijn verblijf in Zweden was naast de mede-organisatie van de conferentie ook voor twee workshops die ik voor de Sustainable Apparel Coalition (SAC) organiseerde. SAC werd in 2009 opgezet door Amerikaanse giga-store Walmart en duurzame outdoor merk Patagonia. Een onverwacht duo dat overeenkomsten vondt in de noodzaak om eenduidigheid te creëren met betrekking tot mode en duurzaamheid. Er waren (en zijn!) namelijk ontzettend veel verschillende interpretaties over wat ‘duurzame mode’ is en ook nog eens veel verschillende manieren om dat te meten. Nu vertegenwoordigd SAC ruim 40% van alle kleding dat wereldwijd wordt verkocht en werkt de organisatie met de industrie samen om een internationale meetinstrument te maken voor duurzaamheid en sociaal impact. Een erg tof bedrijf om voor te werken en de workshops waren geslaagd! Lees hier meer over SAC.

Holly Syrett

In een paar dagen een paar evenementen organiseren in het buitenland betekent veel gereis, vroege ochtenden en lange dagen, maar wow, wat was dit gaaf! Soms is het makkelijk om teneergeslagen te zijn als je met de grootsheid van de vervuilende mode-industrie wordt geconfronteerd, maar tijdens dagen zoals dit ervaar je de kracht en de energie van ‘gamechangers’ die zich inspannen voor verandering! Ik heb nu al zin in volgend jaar. 

Over Holly Syrett
Holly maakt zich al jaren hard voor verantwoorde mode. Via allerlei wegen probeert ze bij te dragen aan een duurzamer en nieuw systeem voor de mode-industrie. Of dat nu met een expositie over de toekomst van mode is of via de projecten die ze met GW (Gone Wrong) Agency realiseert. Je merkt het al: this woman knows about conscious fashion. Meer weten over Holly? Volg haar op Instagram

liefs, Holly ,

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer