Guest editors

Holly goes conscious: In vijf stappen naar een circulaire mode-industrie!

Holly, 28 augustus 2017

Holly goes conscious: In vijf stappen naar een circulaire mode-industrie!

Holy

‘Conscious’ wordt door die-hard duurzame modedames als een veel te vaag begrip gezien. Want wat bedoelt men nou met ‘bewust’. De nieuwe visie in duurzame modeland is circulair. En dat geldt overigens niet alleen voor mode maar eigenlijk voor de nieuwe inrichting van de (consumptie)wereld zoals wij die kennen, want zoals het nu gaat, kan het niet langer. Straks zijn alle materialen en middelen die wij nu voor lief nemen (schoon water, olie waar zoveel mee wordt vervaardigd) namelijk op! 

Omdat ik volledig achter circulaire benaderingen sta, maar dat begrip juist vrij complex vindt, heb ik hulp gezocht bij mijn vrienden van de Circle Economy en ga ik in de komende blogs de 5 stappen daarvan uitleggen. 

Holly2

Maar eerst, wat is ‘circulaire mode’? In een notendop: een gesloten keten, waarbij alles wat nodig is om een kledingstuk te maken, ook weer hergebruikt wordt en er dus geen afval is. Als je een t-shirt als voorbeeld neemt: daar gaat katoen in als ruwe materiaal, maar ook water en bijvoorbeeld verfstoffen. Het huidige systeem is lineair waarbij de nodige materialen worden gebruikt, er vaak afvalstoffen zijn (verven gebruikt bijvoorbeeld vaak veel chemicaliën en water wat daarna wordt geloosd) en na gebruik, gooien wij kleding weg. Ook wel: ’take, make & dispose’. Bij circulair is dat anders en blijft alles in gebruik 'take, make, remake'!

Stap 1 - slim inkopen (sourcing)!

Holly3

Stap 1 voor circulaire mode is ‘sourcing’, zeg maar ‘slim inkopen’. Want als wij slim inkopen, hoeft dat niet iets nieuws te betekenen. Voor modebedrijven is dat best een uitdaging, want hierbij moeten zij o.a. nagaan hoe zij nieuwe producten kunnen maken van al bestaande materialen, zonder dat de kwaliteit of schoonheid afneemt. 

Voor de modeliefhebber kan dit al een stuk makkelijker, je kunt bijvoorbeeld tweedehands shoppen of items kopen die al gerecycled zijn! 

Hierbij een aantal mooie merken die recyclede stukken maken:

  • Pure Waste: 100% recycled basics, hebben o.a. de t-shirts van DGTL festival gemaakt
  • Bright Loops: 100% recycled truien, sjaals e.d. met veel wol
  • Reblend: 100% recycled designs van ontwerper Melanie Brown
  • Matt & Nat: toptassen van ‘vegan leer met recycled voering’
  • Carrie Parry: New Yorkse designer die ooit bij Amsterdam Fashion Week, The Green Fashion Competition won, gebruikt duurzame en recycled materialen
  • Study NY: geweldige designs van Tara St. James die alles in haar maakproces hergebruikt

Circulaire mode stappen 2 t/m 5 volgen binnenkort, maar mocht je alvast meer willen weten, bezoek dan ook: Circle-Economy.com CircularFashion.com CandAfoundation.org 

Ik ben overigens ook nog steeds helemaal voor conscious, want dat is mijns inziens een mindset die wij allemaal kunnen toepassen. Simpelweg bewust nadenken over wat wij aan het doen zijn. Circulair gaat daarbij hopelijk ‘het bewuste’ concreter maken. Veel ‘C’s die een challenge vormen, aan de echte fashion Chicks om vooral ook het Charisma er in te houden! 

Over Holly Syrett
Holly maakt zich al jaren hard voor verantwoorde mode. Via allerlei wegen probeert ze bij te dragen aan een duurzamer en nieuw systeem voor de mode-industrie. Of dat nu met een expositie over de toekomst van mode is of via de projecten die ze met GW (Gone Wrong) Agency realiseert. Je merkt het al: this woman knows about conscious fashion. Meer weten over Holly? Volg haar op Instagram

liefs, Holly ,

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Lees meer