menu
Duurzame dameskleding

Hoe duurzaam is een kledingmerk? Check het met deze app!

Malu, 29 mei 2021

De grote modeketens verkopen kleding van slechte kwaliteit, vervuilen de planeet en produceren onder slechte omstandigheden. Vooral fast-fashion merken als Primark, H&M, en Forever21 staan hierom bekend. Maar is dat wel echt zo? Hebben ze niet gewoon een slecht imago omdat ze goedkoop zijn? Met de app Good On You kun je checken hoe ethisch verantwoord een merk is. 

Je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om te begrijpen dat modeketens vooral winst willen maken. Maar als dit ten koste moet gaan van mensen, dieren of de planeet, dan denk je toch wel twee keer na voordat je iets nieuws koopt.

Mode is niet zoals voeding, waarbij alle ingrediënten netjes op het label staan. Het is een complexe industrie, waardoor het moeilijk is om uit te puzzelen waar je kleding precies vandaan komt, waarvan het gemaakt is en hoe het in elkaar is gezet. De app Good On you doet al dat werk voor je, en onderzoekt non-stop hoe labels zich gedragen en hoe ze produceren.

Ethische score

De ontwikkelaars baseren zich op de informatie die voor iedereen toegankelijk is. Denk aan rapporten van NGO’s of onafhankelijke certificaten die ze uitgereikt krijgen. De voornaamste criteria zijn mensen, het milieu en de dieren. Zo kun jij ethisch verantwoorde keuzes maken als je aan het shoppen bent.

De app werkt echt super simpel. Je kunt namelijk honderden kledingmerken invoeren en dan rolt er een ‘ethisch oordeel’ over het kledingmerk uit. Dat varieert van ‘We avoid’ en ‘It’s a start’ tot ‘Great’. Als je wilt kun je verder lezen om uitgebreid uitgelegd te krijgen waar deze score op is gebaseerd. In veel gevallen geeft de app ook de mogelijkheid om direct contact op te nemen met een fabrikant.

Goedkoop zegt niks over duurzaamheid

Je zult verstelt staan hoe slecht (of goed!) sommige merken scoren. Zo liggen de grootste fast-fashion merken al jaren onder vuur en hebben juist díe ketens al flinke stappen in de goede richting gezet. Zowel Primark en H&M, als Zara en Topshop krijgen een ‘It’s a start’.

Terwijl de duurdere merken zoals Louis Vuitton een ‘Not good enough’ krijgen. Merken die we écht willen vermijden (‘We avoid’) zijn onder andere Costes, Shein, Nasty Gal, Boohoo, Zaful en Intimissimi.

Dus. Download die app hier.

Beeld: Getty

6x tips om duurzamer te shoppen

Lees ook

6x tips om duurzamer te shoppen

Duurzaam

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer