sporten spierpijn ontspannen masseren spieren stretchen
Beauty

Heb je last van spierpijn na het sporten? Zo ontspan je

Sylvia, 02 oktober 2022

Lastig hè, om weer in je normale ritme te komen. Dat geldt ook voor het sporten, daar heb je deze zomer misschien wat minder aandacht aan besteed. Nu je weer bent begonnen, ben je stroef en stram van de spierpijn. Met deze tips ontspant je lichaam van top tot teen en is ook een relaxt hoofd gegarandeerd.

Stroef en stram

Allereerst: rustig aan met sporten. Wanneer je meteen in de hoogste versnelling gaat, is de kans op blessures groot en sta je de volgende dag zeker stijf van de spierpijn. Met je motivatie zit het in ieder geval goed, je bent immers weer begonnen. Hoe fijn is het dan om er op een iets rustiger tempo in te komen en jezelf thuis te belonen met ontspannende beautyproducten?

Wat is spierpijn eigenlijk?

Je kent het gevoel waarschijnlijk wel: je bent weer begonnen in de sportschool en de volgende dag kun je bijna niet meer lopen of zitten van de spierpijn. Dat komt omdat je spieren weer flink in actie zijn gezet. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels. Niet schrikken, deze reactie is normaal en gezond omdat het de spieren helpt om te groeien en sterker te worden. Maar je zult het effect hiervan wel een paar dagen voelen. Na ongeveer 12 uur nadat je gesport hebt, spannen de spieren zich aan en voel je de spierpijn. Dit kan tussen de 48 en 72 uur aanhouden. Met lichte stretchoefeningen kun je de gespannen spieren wat losser maken en de flexibiliteit verbeteren. Gun jezelf de tijd om te herstellen, rust is ook belangrijk voor sterke spieren. Neem ook altijd even de tijd om op te warmen voordat je meteen met volle kracht aan de slag gaat. De warming-up activeert de bloedsomloop, maakt de spieren wakker en bereidt ze voor op de activiteit die eraan gaat komen. Voorbeelden zijn lichte cardio-oefeningen, zoals joggen of fietsen. Als vuistregel geldt dat de tijd die je niet hebt gesport, ook de tijd is die je nodig hebt om weer op je oude niveau te komen. Ben je bijvoorbeeld zes weken gestopt, dan heb je ongeveer zes weken nodig om weer op te bouwen naar het niveau van voor de vakantie.

Relax je spieren met een verkoelende crème of cooling-gel

Voelen je spieren pijnlijk en warm aan, dan kan het gebruik van cooling gel of een ice pack dit wat draaglijker maken. De kou heeft een licht verdovend effect en helpt meteen tegen eventuele zwellingen. Het aanbrengen van een verkoelende gel helpt ook om eventuele ontstekingen te voorkomen. Met deze verkoelende producten zul je merken dat je spieren wat sneller losser worden en ontspannen:

Muscle Cooling Gel 100ml
€13.95

Aroma Active | LOOKFANTASTIC

Muscle Cooling Gel 100ml

The Aroma Active Muscle Cooling Gel offers instant relief for stiff, tired and tense limbs. Ideal post-workout, the muscle gel provides cooling and soothing effects thanks to a blend of active ingredients and essential oils. Anti-inflammatory turmeric, rosemary, lavender and adaptogenic marjoram are combined to lend stimulating properties, while imparting a comforting aroma as you massage the gel into your skin. A relieving complex of patchouli leaf extract, rich in phytocannabinoids, cooling menthol and borage oil, helps to soothe, calm and firm the skin.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Mineral Ice Muscle Ease 150ml
€15.95

Eurosport Active Skin | LOOKFANTASTIC

Mineral Ice Muscle Ease 150ml

The Eurosport Active Skin Mineral Ice Muscle Ease is designed to provide instant relief for tired and aching muscles after exercise or exertion. The formula offers a cooling effect on the skin, with anti-inflammatory arnica lending soothing properties to help ease muscles. A blend of tension-relieving oils including sweet birch, black spruce and sweet marjoram leaves affected areas feeling restored and replenished.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Mio Muscle Motivator Revitalising Gel 125ml
€30.45

Mio Skincare | LOOKFANTASTIC

Mio Muscle Motivator Revitalising Gel 125ml

HYDRATERENDE, VERKOELENDE VERLICHTING VOOR DE HUID Verkoel en kalmeer uw huid voor of na het sporten met de nieuwe en verbeterde Muscle Motivator revitaliserende gel doordrenkt met een vernieuwde verkwikkende mentholgeur en een koelblauwe textuur. Dankzij de snel verkoelende werking is deze gel een redmiddel voor het hardwerkende lichaam. De gel bevat verkwikkende en stimulerende plantenextracten, ideaal voor de huid voor of na het sporten. De revitaliserende gel geeft onmiddellijk een verkoelend gevoel. Dankzij het zeewierextract hydrateert de gel uw huid en zorgt voor een verfrissend effect. De gel is ideaal voor vermoeide spieren en helpt uw lichaam zich op zijn best te voelen terwijl u actief bent. 95% vindt dat het product de huid kalmeert en onmiddellijk verkoeling geeft.* Wat is nieuw? Nieuwe veganistische, diervriendelijke formule. 100% natuurlijke geur met positieve toetsen die de ziel opbeuren. Superslimme, plantaardige formule. Samenstellingen die het welzijn verhogen en u van top tot teen geweldig laten stralen. 100% recyclebaar: de tube van bioplastic gaat in uw recyclebak voor plastic. Karton gaat in uw recyclebak voor papier. Gemaakt in het VK. Om onze planeet en toekomstige generaties te beschermen, gebruikt mio alleen ingrediënten van de hoogste kwaliteit, en verpakkingen en materialen met een duurzame en verantwoorde herkomst. Onze ingrediënten: NIEUW Feel-Good-complex : Door de mengeling van cactusvijg en monnikspeperbes geeft het goed-gevoel-complex van mio u onmiddellijk een gevoel van welzijn en blijft uw huid gehydrateerd aanvoelen. Menthol: Helpt de huid te verkoelen en op te frissen NIEUW Zeewierextract: Hydrateert onmiddellijk NIEUWE Revitaliserende geur: Verfrissende geurtoetsen van menthol en eucalyptus met een subtiel vleugje etherische sinaasappelolie Eén leven, één planeet, één lichaam. Beleef het, zorg ervoor, houd ervan. *Gedurende 2 weken getest op 58 respondenten in een onafhankelijke consumententest.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Clear Quartz Compress
€48.95

Hayo'U | LOOKFANTASTIC

Clear Quartz Compress

Cooling and luxurious, the Clear Quartz Compress from Hayo'u seeks to enrich your evening routine and balance your complexion. Deemed the 'master healer', clear quartz is an ideal tool to be used post gua shua, to rid the face of any remaining signs of puffiness. Incorporated into your skincare routine, the facial massage tool facilitates the absorption of oils and serums for optimum results.
Ga naar LOOKFANTASTIC
DECLÉOR Arnica Invigorating Leg Gel 200ml
€48.95

Decleor | LOOKFANTASTIC

DECLÉOR Arnica Invigorating Leg Gel 200ml

Formerly named the 'Aroma Dynamic Refreshing Toning Gel', the DECLÉOR Arnica Invigorating Leg Gel soothes and refreshes your skin. Designed to be used on tired legs, the cooling gel helps to relieve feelings of 'heavy legs' for increased comfort. An energising formula, you'll experience instant relief thanks to the gel's lightweight texture that quickly absorbs into skin. With no greasy or sticky residues, it can easily be applied at any time of day. Suitable for all skin types.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Arnica Cooling Gel 25g
 
€7.95

Weleda | LOOKFANTASTIC

Arnica Cooling Gel 25g

De Weleda Arnica Cooling Gel is ideaal voor gebruik voor en na een fysieke inspanning, omdat het vermoeide ledematen verzacht en verfrist, zodat u zich verkwikt voelt. De lichte, niet-kleverige gel bevat biologisch-dynamisch geteelde organische arnica-extracten en kan in pijnlijke spieren worden gemasseerd om het gevoel van vermoeidheid te verlichten en langdurig comfort te herstellen. Geschikt voor veganisten.
Ga naar LOOKFANTASTIC

Verwen jezelf met een douche of bad

De warmte van het bad- of douchewater stimuleert de bloedsomloop waardoor de spieren minder pijnlijk zullen aanvoelen. Een warm bad met bijvoorbeeld Epsom-zout of magnesium maakt ze wat losser zodat ze makkelijker kunnen ontspannen. Magnesium staat bekend om zijn anti-krampwerking en heeft een verzachtend effect. Ook een paar druppels etherische olie in het badwater zorgt voor zowel een relaxt lichaam als hoofd. Met deze producten lig je zo lekker, dat je misschien wel in slaap valt in bad:

Epsom Salt 1kg
€5.95

Westlab | LOOKFANTASTIC

Epsom Salt 1kg

Verwen vermoeide, stijve spieren met Epsom Salt van Westlab; de top badzoutspecialisten in het VK. Ideaal voor gebruik na sportactiviteiten en training. De formule is gemaakt van zuiver magnesiumsulfaat om giftige stoffen te elimineren en het vasthouden van vocht te verminderen, en tegelijk pijnlijke en zware benen te verzachten.Het zout helpt de huid aan te vullen met optimale magnesium- en sulfaatgehalten, verhoogt de energieproductie, verdrijft de vermoeidheid en vermindert de pijn in de ledematen, zodat u een gezond, gezuiverd lichaam kunt ervaren met hersteld comfort en kortere hersteltijd na de training. E.N.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Aching Muscle Super Soak 400ml
€38.45

Elemis | LOOKFANTASTIC

Aching Muscle Super Soak 400ml

Een essentieel middeltje voor alle sportmannen en –vrouwen of voor iedereen die last heeft van gewrichtspijn. Deze hete, aromatherapeutische remedie werkt uitstekend tegen overspannen, pijnlijke spieren met name na het sporten. Stimulerende en verwarmende extracten van berk, jeneverstruik, kruidnagel, lavendel uit de Alpen, wilde tijm en blauwe kamille worden gecombineerd met mineraalrijk zeezout om vermoeide spieren te verzachten en het lichaam nieuwe energie te geven. Let op: Niet geschikt voor zwangere vrouwen. Werkt tegen spierpijn Heeft een opwarmende werking Geeft je lichaam nieuwe energie
Ga naar LOOKFANTASTIC
Reviving Shower Wash with Pure Epsom Salt Minerals 400ml
€3.95

Westlab | LOOKFANTASTIC

Reviving Shower Wash with Pure Epsom Salt Minerals 400ml

Verlicht vermoeide, stijve spieren met de Reviving Shower Wash with Pure Epsom Salt Minerals van de grootste badzoutexperts van het Verenigd Koninkrijk, Westlab. Ideaal voor gebruik na sport en inspanning. De zachte formule is rijk aan magnesium om gifstoffen af te voeren en vochtophoping te verminderen, terwijl het de pijn verlicht en de spieren minder zwaar maakt, zodat de huid er gerevitaliseerd en gezond uitziet. Bevat geen SLS, SLES, parabenen of kleurstoffen. Dermatologisch getest.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Fitness Bath Salts 180g
€41.45

Espa | LOOKFANTASTIC

Fitness Bath Salts 180g

Relax and re-charge after a strenuous workout with ESPA's Fitness bath salts. The invigorating bath crystals help to soothe tired muscles, enriched with a specially selected blend of deep sea magnesium and dead sea salt. Recharge after a strenuous workout as the invigorating bathing crystals release an aromatic scent of eucalyptus, warming clove bud and soothing lavender. Designed to soothe and revitalise the body after exercise, the crystals are infused with remineralising seaweed and nourishing oatmeal, alongside traditional herbal remedies arnica and comfrey. Indulge in some post-gym self-care to leave your body and senses feeling restored and rejuvenated.
Ga naar LOOKFANTASTIC
De-Stress Pure Essential Oil Blend 10ml
€29.45

Aromatherapy Associates | LOOKFANTASTIC

De-Stress Pure Essential Oil Blend 10ml

Inspired by relaxation, Aromatherapy Associates' soothing essential oil blend is perfect for moments when you're trying to de-stress. Formulated with wild chamomile and petitgrain, the fragrance has a cool, unassuming scent, making it perfect for use while practising mindfulness.
Ga naar LOOKFANTASTIC

Masseer je spieren (beter nog: laat je masseren)

Met het masseren van je spieren kun je het herstel versnellen. Dat kun je bijvoorbeeld zelf doen met een speciale massage gun die ze ook bij fysiotherapeuten gebruiken. Ook met een speciale schuimroller (foam roller) kun je de pijn en vermoeidheid uit je spieren wegmasseren. Het verbetert bovendien je de flexibiliteit. Leg de schuimroller op de grond, ga met de plek met de pijnlijke spieren op de roller liggen en beweeg voorzichtig heen en weer. Met een massageolie kun je je spieren goed kneden, dat werkt ook goed wanneer je spieren branderig aanvoelen omdat ze verzuurd zijn. Spieren maken melkzuur aan wanneer er meer zuurstof verbruikt wordt dan aangevoerd. Masseer je spieren met deze producten en ze zullen daarna een stuk soepeler aanvoelen: 

Physio Massage Gun
€81.45

Homedics | LOOKFANTASTIC

Physio Massage Gun

Designed to help relieve muscle tension and promote recovery, the HoMedics Physio Massage Gun uses a high frequency pulse action to work deep into the muscle tissue. The massage gun includes three interchangeable massage heads, allowing you to customise your massage and reach every muscle; a round head for large muscle groups such as arms, back and thighs, a conical massage head for trigger points and a U-shaped attachment for trapezius muscles, ankles and calves. The one-button push control allows you to adjust the speed and intensity of your massage with low, medium and high levels. Use to warm up muscles before exercise, ease soreness post-workout or after sitting for long periods of time. Features: Deep tissue percussion massager Three interchangeable massage heads Push button control Cordless operation 1 hour battery life Storage bag
Ga naar LOOKFANTASTIC
Sleep Plus Massage Relief 50ml
€33.45

This Works | LOOKFANTASTIC

Sleep Plus Massage Relief 50ml

De Sleep Plus Massage Relief van deze fabrikant heeft een rollerbal voor een gemakkelijke, gerichte toepassing en biedt verzachtend comfort aan pijnlijke spieren, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een betere nachtrust.De snelwerkende roll-on kan het beste 's avonds gebruikt worden na een dag vol actie of na het sporten. Het product helpt om knopen los te maken en spierspanning te verlichten met een verlichtende combinatie van zwarte peper, kruidnagel, magnesium en een 5% concentratie van CBD, afkomstig van hennep.98% natuurlijk.Diervriendelijk. Veganistisch.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Muscle Recovery Balm 100ml
€13.95

Aroma Active | LOOKFANTASTIC

Muscle Recovery Balm 100ml

Relieve tired, tense and stiff muscles with the Aroma Active Muscle Recovery Balm. The balm melts into the skin, offering an instant soothing and cooling effect to targeted areas. Anti-inflammatory turmeric and active ingredient arnica (1%) are combined to support the relief of tiredness and tension. Inhale the comforting and invigorating aroma as you massage the balm into your skin.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Serenergise Muscle Relaxing Body Oil 100ml
€46.45

Voya | LOOKFANTASTIC

Serenergise Muscle Relaxing Body Oil 100ml

A perfect post-workout reviver, VOYA's Serenergise Muscle Relaxing Body Oil is an organic formula, blended with 99% naturally-derived ingredients for a botanical boost with a revitalising effect. Evening primrose and rosehip oils lend their powerful antioxidant benefits, while extracts of laminaria digitata seaweed, ginger and may chang work in synergy to provide a soothing effect to reduce the feeling of muscle fatigue and stiffness. The silky-smooth oil nourishes the skin for moisture-kissed results as a sweet orange and ginger scent whisks you away to a warm climate. Vegan and cruelty-free.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Natural Products 06 Body Toning Essence 200ml
€46.45

Dr. Jackson'S | LOOKFANTASTIC

Natural Products 06 Body Toning Essence 200ml

Dr. Jackson's Body Perfecting Gel is an all-over moisturiser, rich in antioxidants to revitalise and hydrate the skin. This light, yet decadent formula has been designed to absorb quickly into the skin so you can get dressed and get on with your day. The natural ingredients help to tighten and firm the skin, while stimulating repair and regeneration. Perfect for a post-workout massage, the cream helps to promote muscle relaxation while leaving the skin feeling silky. The body cream has a light gel texture, infused with the restorative, unisex aroma of Patchouli to subtly enhance the scent of your perfume or cologne. Baobab Seed Oil and Kigelia Fruit Extract promote elasticity to give the skin a smooth, supple texture. Sea Buckthorn is a therapeutic treat for overworked muscles and tired skin. Maintain well nourished, silky-soft skin all year round with this refreshing moisturiser.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Bodylift
€39.45

Sarah Chapman Skinesis | LOOKFANTASTIC

Bodylift

Sarah ChapmanSkinesis Bodylift is een uniek massage-instrument dat de snelle tik-, knijp- en knoktechnieken van de Skinesis massage van het merk nabootst. Ontworpen met 12 wieltjes en 72 knobbeltjes die diep over de huid rollen om haar te verfijnen, te verstevigen en te verstevigen, terwijl de bloedsomloop wordt gestimuleerd voor een gezond uitziende gloed.Dit revolutionaire hulpmiddel, dat geschikt is voor alle huidtypes, verlicht pijnlijke spieren en ondersteunt de lymfedrainage om de vetophopingen op de bovenarmen, dijen, billen en kuiten af te breken. Bij regelmatig gebruik kunt u een strakkere, gedefinieerde en gladdere huid krijgen met een verbeterd uiterlijk. -
Ga naar LOOKFANTASTIC
Musclease Active Body Oil - 100ml
€36.95

Elemis | LOOKFANTASTIC

Musclease Active Body Oil - 100ml

Elemis Musclease Active Body Oil - 100ml De rijkdom van de zee wordt gecombineerd met sterke geuren in deze krachtige samenstelling van zeeden-, duindoorn- en zeevenkelextract en rozemarijn etherische olie. De olie kan gebruikt worden als onderdeel van een fitnessprogramma. Neem de tijd om jezelf regelmatig te verwennen met een heerlijke massage, vooral na het sporten. Eén scheutje van de olie kan al erg krachtig zijn en vermoeide, stijve of overwerkte spieren genezen en doen opleven. Begin met het wegnemen van spanningen door een warm bad te vullen met deze kruidige badolie van Elemis. Adem langzaam in en uit om je ademhaling te kalmeren. Je kunt zo de drainage van weefsel natuurlijk stimuleren en je silhouette opnieuw vormgeven door zachte massagetechnieken te gebruiken op problematische plekjes, zoals je heupen, dijen, billen, de onderzijde van je armen of de binnenkant van je knieën.
Ga naar LOOKFANTASTIC

Slaap lekker

Uitrusten tussen je sportactiviteiten is belangrijk en goed slapen misschien nóg wel belangrijker voor het herstel van je spieren. Wanneer je slaapt, werken alle cellen in je lichaam aan regeneratie, ook de cellen in je spieren. Daarnaast klopt je hart minder snel, daalt je bloeddruk en verslappen je spieren. Omdat ze minder gespannen zijn, kunnen ze makkelijker herstellen. Het hangt natuurlijk af van je persoonlijke slaapritme, maar doorgaans wordt acht uur slaap geadviseerd. Met deze producten slaap je als een roos:

Organics London Perfect Night's Sleep Magnesium Body Butter 200g
€41.95

Neom | LOOKFANTASTIC

Organics London Perfect Night's Sleep Magnesium Body Butter 200g

Het in Londen gevestigde biologische huidverzorgings- en welzijnsmerk NEOM presenteert de Perfect Night's Sleep Magnesium Body Butter; een therapeutische, slaapbevorderende lichaamsmoisturizer die de huid hult in een sluier van hydratatie en voeding. De subtiel geparfumeerde formule bevat het mineraal magnesium voor zijn herstellende, anti-aging en celregulerende eigenschappen en ontketent de hydraterende en verzorgende krachten van sheaboter en kokosolie, terwijl de exclusieve Neom Tranquility™ geur (Engelse lavendel, zoete basilicum en jasmijn) kalmerende eigenschappen heeft om angst te verlichten, spierspanning te verminderen en u in een rustgevende slaap te brengen.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Atlantic Kelp and Magnesium Body Cream 200ml
€24.95

Ren Clean Skincare | LOOKFANTASTIC

Atlantic Kelp and Magnesium Body Cream 200ml

De REN Clean Skincare Atlantic Kelp en Magnesium Body Cream wordt gevoed door huidverzachtende ingrediënten uit de oceaan en vult de huid aan met vocht en essentiële mineralen.De snel absorberende formule maakt gebruik van Atlantisch kelp-extract om de huid te helpen voeden,te verzachten en te verstevigen. Een stimulerende mix van magnesium PCA en plankton extract ondersteunt de vochtbalans van de huid en de natuurlijke celvernieuwing.De hydraterende crème, verrijkt met REN's exclusieve anti-vermoeidheids essentiële oliën, verkwikt en verheft de zintuigen. In een oceaanversterkte plastic verpakking met een metaalvrije pomp voor probleemloos gebruik.Vegan en diervriendelijk.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Sleep Salt Soak 500g
€17.45

Aroma Active | LOOKFANTASTIC

Sleep Salt Soak 500g

Aroma Active's Sleep Salt Soak is designed to support a relaxing bathing experience. Enriched with essential oils, the bath soak seeks to encourage a calm, balanced ambience. Lavandin, buddhawood and valerian are believed to soothe and comfort, while ylang ylang promotes a peaceful night's sleep. Epsom salts are ideal for detoxifying the body, and added magnesium helps to relax your muscles. Use the aromatherapeutic bath salts to wind down after a long, tiring day.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Restful Nights Booster 70ml
€45.45

Lumity | LOOKFANTASTIC

Restful Nights Booster 70ml

Lumity's Restful Nights Booster helps to combat the effects of stress on sleeping patterns. Scientifically-calibrated for those who struggle to sleep as a result of stress, the supplement aims to create a well-rested feeling. The formula features holy basil, a potent adaptogen that helps the body adapt to different environmental and physical stresses. Magnesium promotes a replenished feeling, while turmeric helps to promote skin elasticity. Designed by Cambridge-educated research scientist Sara Palmer Hussey, the booster helps you achieve a restful night's sleep.
Ga naar LOOKFANTASTIC
Sleep Plus Pillow Spray 50ml
€20.45

This Works | LOOKFANTASTIC

Sleep Plus Pillow Spray 50ml

Unwind during your bedtime ritual with the Sleep Plus Pillow Spray from this works. Designed to prepare you for an evening of rest and relaxation, the motion-activated pillow spray imparts soothing notes of lavender, camomile and vetivert essential oils. Create a tranquil atmosphere and inhale the deeply relaxing fragrance with every spritz.
Ga naar LOOKFANTASTIC

Beeld: Getty

Zo pak je je sportroutine weer op na de zomer

Lees ook

Zo pak je je sportroutine weer op na de zomer

Lifestyle

Cellulite: kun je daar echt iets aan doen?

Lees ook

Cellulite: kun je daar echt iets aan doen?

Beauty

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer