Misschien merk je het bij jezelf of heb je het erover met vriendinnen: haaruitval en dunner wordend haar neemt toe, niet alleen in de nasleep van de pandemie, ook in de huidige stressvolle tijd. Is het plotseling en ernstig, dan kun je het beste via je huisarts een doorverwijzing vragen naar een dermatoloog of tricholoog. Wil je eerst weten of je er zelf iets aan kunt doen? Wij hebben een aantal tips voor je verzameld.
Weten wat je kunt doen
Hoewel de maatschappelijke druk voor vrouwen om heel lang en vol haar te hebben inmiddels wel is afgenomen, wordt een gezonde haardos nog steeds als normaal gezien. Dun haar, haaruitval en kaalheid is voor vrouwen niet iets om de aandacht op te vestigen. Maar heb je er last van, dan wil je wel graag weten of je er iets tegen kunt doen.
50 tot 100 haren verliezen per dag is normaal
De meeste haarexperts spreken van normaal haarverlies bij gemiddeld 50 tot 100 haren per dag, sommigen noemen 100 tot 150 normaal. Dat klinkt als veel maar het valt meestal niet op omdat er ook weer nieuw haar is gegroeid. Haaruitval en dunner haar treedt op wanneer het nieuwe haar het uitgevallen haar niet vervangt. Uitvallend en dunner wordend haar leidt overigens niet automatisch tot kaalheid. Het kan ook zeker weer teruggroeien tot zijn normale hoeveelheid, dit is echter wel afhankelijk van de reden waarom je haar dunner wordt. Teruggroei is bijvoorbeeld mogelijk wanneer je een tekort aan voedingsstoffen hebt aangevuld, stress onder controle krijgt en na een zwangerschap.
De groei van je haar
Je haar groeit en valt uit in een proces dat vier fasen doorloopt. De anagene fase is de groeifase die twee tot acht jaar kan duren. De catagene fase is het einde van de groeifase. Het is een korte overgangsfase die maximaal drie weken duurt. Op dit punt is het haar gestopt met groeien en bereidt het zich voor om uit te vallen. De telogene fase is de slaap/rustfase: het haar groeit nu niet verder, maar valt nog niet uit. Dit duurt ongeveer drie maanden. In de laatste fase, de exogene fase, valt je haar uit. Elk haarzakje doorloopt dit proces op verschillende tijdstippen, want anders zou je al je haar tegelijkertijd verliezen voordat het weer zou gaan groeien. Is je 'normale' haaruitval veranderd en vind je extra haren op je kussen en kleding, dan kan dit betekenen dat je haargroeicyclus is verstoord. Je kunt zelf zeker iets doen aan de uitval en groei van je haar. Wel is geduld hierbij een schone zaak: het kan drie tot zes maanden duren voordat je verschil en effect ziet van je inspanningen.
Wat veroorzaakt haaruitval en dunner haar?
Plotselinge haaruitval en dunner wordend haar kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn een periode van extreme stress, een tekort aan voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine D, zwangerschap, stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil, hormonale veranderingen en hoge koorts. Ook het strak dragen van je haar en je haar te heet stylen zijn oorzaken. Dit is doorgaans tijdelijk. Wanneer erfelijkheid, een medische aandoening of het verouderingsproces een rol spelen, kan het permanent zijn.
Hulp van supplementen
Een voedingssupplement kan helpen om je voeding aan te vullen met stofjes die je nodig hebt om je haarzakjes te stimuleren. Een supplement kan bestaan uit een enkel ingrediënt zoals collageen, maar ook uit een combinatie van botanische ingrediënten en vitamines. De meeste haarsupplementen bevatten verschillende B vitamines. Slik je ook een multivitamine? Check dan wel of je niet te veel binnenkrijgt. Gezond haar heeft bijvoorbeeld ijzer, vitamine D, biotine (vitamine B7), foliumzuur (vitamine B11) en zink nodig om dik en sterk te blijven.
Hoofdhuidmassage
Een toegankelijke manier om de groei van je haar te stimuleren is het bij jezelf toepassen van een hoofdhuidmassage. Als je je haar wast, oefen dan met je vingertoppen heel voorzichtig druk uit op je hoofdhuid om de doorbloeding te stimuleren. Je kunt de massage combineren met een haarolie of een speciale shampoo en conditioner die haaruitval tegengaan (of de haargroei bevorderen). Voorbeelden hiervan zijn deze producten:
Speciale stylingproducten
Ook bepaalde stylingproducten kunnen je dunner wordende haar een handje helpen om er iets voller en dikker uit te zien. Belangrijke ingrediënten die je haar meer body kunnen geven zijn stofjes als keratine en biotine. Let daarnaast op woorden als 'volume' en 'thickening' op de verpakking, dan weet je zeker dat het je haar niet plat of slap zal maken. Een optie is ook het gebruik van speciale hair fibres. Dit zijn getinte vezels die je aanbrengt op je hoofdhuid waardoor dunne plekken minder opvallen. Je kunt kiezen uit verschillende tinten, passend bij je eigen haarkleur. Met deze stylingproducten geef je je haar zichtbaar meer body:
Verzorg je hoofdhuid
Daar begint het natuurlijk allemaal: je hoofdhuid. Een hoofdhuid die in een goede conditie is, ondersteunt de gezonde groei van je haar. Met een speciaal serum voor je hoofdhuid kun je - in combinatie met een hoofdhuidmassage - ervoor zorgen dat de haarzakjes gevoed en geactiveerd worden. Er zijn verschillende hoofdhuidserums op de markt, zoals serums die de haargroei bevorderen of serums die de het uitvallen van het haar tegengaan. Vaak bevatten ze vitamines en aminozuren of 'oppeppende' ingrediënten als caffeïne. Zoals deze serums:
Beeld: Getty