Grove poriën? Zo kun je ze kleiner maken | Fashionchick.nl

Grove poriën? Zo kun je ze kleiner maken

zondag 18 juli 2021
Sylvia Platjouw

Onderzoekers bedachten een naam voor het obsessief bezig zijn met je poriën, porexia. Er is natuurlijk niks mis met het goed willen verzorgen van je huid en poriën heb je nu eenmaal nodig. Maar zijn ze groot, grof en duidelijk zichtbaar? Dan is het niet raar dat je er iets aan wilt veranderen. 

We zien ze liever niet maar toch kun je niet zonder: je poriën. Ze zijn belangrijk voor je huid omdat ze via de talgklieren het huidvet over de huid verspreiden. Dit 'smeermiddel' beschermt de huid en zorgt voor een soepel gevoel. Helaas zijn poriën bij de ene persoon zichtbaarder dan bij de ander. 

Dat heeft met je huidtype te maken, met je hormonen of met je leeftijd. Heb je bijvoorbeeld een vette huid, dan is de talgproductie hoog. De opeenhoping van talg, dode huidcellen en vuil kan de poriën verstoppen en de poriewanden doen oprekken waardoor de poriën groter worden.

Poriën permanent verkleinen?

Helaas. Je poriën hebben geen spieren die je kunt trainen om strakker te worden. Wat wel kan: je kunt ze minder zichtbaar of opvallend maken.

-->Gebruik non-comedogene huidverzorging

Je vindt het op de verpakking van sommige huidverzorging en make-up: de term non-comedogeen. Het betekent dat het product je poriën niet verstopt. Wanneer je poriën verstopt raken, zetten de poriewanden uit waardoor ze groter worden en dus meer zullen opvallen.

-->Maak je gezicht twee keer per dag schoon

Verstopte poriën, een vette huid en de opbouw van make-up en vuil kunnen de poriën groter doen lijken. Tweemaal daags je huid goed reinigen helpt om vet en vuil te verwijderen zodat de poriewanden niet continue onder druk staan. Gebruik bij het schoonmaken bij voorkeur lauw water: te heet water irriteert niet alleen je huid maar maakt ook je poriën groter.

-->Breng elke dag een crème met SPF aan

Hoe meer de zon je huid heeft beschadigd, hoe minder stevig je huid zal zijn. Je huid is dan wat slapper geworden en je poriën zullen er groter uitzien. Elke ochtend een crème met een zonnefilter aanbrengen - minimaal SPF 30 - helpt verdere verslapping te voorkomen. Ook een nachtcrème met retinol helpt de huid iets steviger te worden waardoor de poriën minder opvallen.

Your Skin But Better Cc+ Cream Oil Free Matte Spf 40  -

Verwijderen uit collectie?

It Cosmetics

your skin but better cc+ cream oil free matte spf 40 -

€ 44,95

Bezoek ICI PARIS XL

-->Niet scrubben, wel exfoliëren

Door de huid te exfoliëren met bijvoorbeeld salicylzuur, verwijder je dode huidcellen en talg uit de poriën zodat ze minder opvallen. Wanneer dode huidcellen zijn verwijderd, ziet het huidoppervlak er meteen gladder en egaler uit.

-->Of breng een kleimasker aan

Een of twee keer per week een kleimasker aanbrengen kan helpen om extra talg uit de poriën te verwijderen. Dit komt omdat klei talg absorbeert. Wissel het exfoliëren en het kleimasker met elkaar af; probeer het niet op dezelfde dag te doen want dat kan een gevoelige huid irriteren. 

Masks Zuiverend Kleimasker - Mint & Blueberry - 70%

Verwijderen uit collectie?

Only You

masks zuiverend kleimasker - mint & blueberry

€ 4,40

€ 1,32

Bezoek ICI PARIS XL
Detoxifing Pink Clay Mask Roze Kleimasker - 20%

Verwijderen uit collectie?

Clay And Glow

detoxifing pink clay mask roze kleimasker

€ 26,95

€ 21,56

Bezoek ICI PARIS XL

-->Kies voor talgabsorberende make-up

Wanneer je overtollig talg absorbeert, zal dit niet de poriën verstoppen of ze zichtbaarder maken. Matterende poeders doen dit, zowel losse als compacte poeders. Probeer dikke of zware make-up te vermijden want dit verstopt vaak de poriën en laat ze groter lijken. 

Charlotte's Genius Magic Powder - 3 Deep

Verwijderen uit collectie?

Charlotte Tilbury

charlotte's genius magic powder - 3 deep

Niet beschikbaar

Bezoek Charlotte Tilbury

beeld: Getty

Lees ook

Maandelijkse puistjes: zo pak je ze aan

Alsof een opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten en moodswings nog niet genoeg zijn, heb je ook nog eens last van puistjes. Waar komen die nu ineens vandaan? En belangrijker...hoe kom je er vanaf?

TEST: Hoe duurzaam zijn jouw beauty habits?

Wat is jouw beauty carbon footprint? Doe de test en ontdek waar je jouw gewoontes kunt aanscherpen. Met onze shoptips natuurlijk!