Girlbosses

Globetrotters over hun wanderlust #5: 'Laat het gaan en geniet!'

Kristel, 26 juli 2016

Globetrotters over hun wanderlust #5: 'Laat het gaan en geniet!'

Als jij dit leest zit, herstel: líg, ik waarschijnlijk ergens op een strand op Mallorca ontzettend hard niks te doen. Ik lees een boek, probeer een beetje bruin te worden en zo nu en dan drink ik een cocktail. Ik ben op reis. Al durf ik dat na het interviewen van een dozijn aan stoere travelbloggers eigenlijk niet meer te zeggen. Want wat zij doen, dát is pas reizen. Van Zuid-Amerika naar Iran, van Centraal-Azië door heel Europa; deze chicks reizen de hele wereld over, op zoek naar de mooiste plekjes en verhalen. Benieuwd waarom ze dat ooit zijn gaan doen? Ik vroeg het ze!

Wendy van Reismeisje

Een honeymoon van een paar weken, dat is redelijk normaal. Maar een wereldreis van máánden? Tja, waarom ook eigenlijk niet! Wendy en Gerben vertrokken in oktober 2015 om een reis naar Zuid-Amerika, Micronesië en Centraal-Azië te maken. Hun avonturen delen ze via Wendy's blog Reismeisje, dat ze daarvoor al gebruikte om haar passie, reizen, met iedereen te kunnen delen. 

Reismeisje

Wanneer is de liefde voor reizen ontstaan en weet je nog waardoor dat kwam?
Zo lang als ik me kan herinneren ben ik al geïnteresseerd in andere culturen, landen en talen. Toen ik zo’n 7 jaar geleden mijn eerste echte verre reis maakte naar India, was ik meteen verkocht! De gebruiken, het hele straatbeeld, de geuren en kleuren; letterlijk alles was er gewoon anders. Prachtig vond ik het! Reizen relativeert wat mij betreft enorm. Het maakt dat je opener in het leven staat en de meest bijzondere mensen ontmoet. 

Wat is je meest bijzondere reiservaring?
Een ontmoeting met de Mennonieten in Belize. De Mennonieten lijken qua uiterlijk en leefwijze sterk op de meer bekendere Amish. Ze komen van origine uit het Noorden van Duitsland en zijn na heel wat omzwervingen uiteindelijk in onder andere Belize in Midden Amerika uit gekomen. Vorig jaar maakten mijn man en ik een reis door Belize. In the middle of no where reed daar een ouderwetse paard en wagen met heel typisch geklede mensen op de bok. Na rond vragen bleken dit dus Mennonieten te zijn, die in een aantal heel gesloten dorpen hun eigen samenleving hebben. Dat intrigeerde ons enorm! Juist omdat het zo ontzettend anders is dan hoe wij in Europa leven. Via via kwamen we in het Noorden van Belize bij een lokale gids uit, die ons wel wilde helpen een van de Mennonieten dorpen binnen te komen. We verwachtten weerstand en onvriendelijkheid, maar kregen openheid en gastvrijheid. Een mooi voorbeeld van hoe je vooroordelen weg worden genomen door het reizen. Uiteindelijk hebben we zelfs de nacht door gebracht bij een Mennonieten gezin. Een bijzondere en onvergetelijke ervaring!

Hunkemoller - Sylvie collection Mix & Match bikini triangeltopHunkemöller wehkamp.nl
€ 29,99 € 22,50
The North Face Jester Daypacks daypack groen groenThe North Face Stylefile
€ 74,90 € 48,90
Picture It!Lomography ModeMusthaves
€ 99,95

Welke dingen heb je áltijd bij je als je op reis gaat?
Mijn backpack. Daar reis ik altijd mee. Of het nu een korte vakantie, een verre reis of de wereldreis is die we nu maken; mijn rugzak gaat altijd mee. Verder heb ik ook altijd een Instax camera bij me om leuke foto’s te maken van mensen in afgelegen gebieden. Soms hebben die mensen nog nooit een foto van zichzelf of hun gezin gehad. Dan is het superleuk als je ze dat cadeau kunt doen. 

Wat heb je door al het reizen geleerd en zou je anderen mee kunnen geven als ze op reis gaan?
Laat het gaan en geniet! In het dagelijkse leven houd ik wel van wat structuur en organisatie.. Maar tijdens reizen heb ik echt geleerd dat helemaal los te laten. Het heeft gewoon geen zin. Bovendien gebeuren er dan vaak de leukste dingen. Je ontmoet bijvoorbeeld ineens leuke mede-reizigers of ontdekt een stad die niet op de planning stond. Reis zo veel mogelijk with the flow en geniet!

Welke landen of steden staan er hoog op je bucketlist?
Ik zou erg graag naar Japan willen, omdat de cultuur daar me zo uniek en bijzonder lijkt. Plus dat ik graag de Japanse makaken (apen) zou willen zien, die in de winter zichzelf opwarmen in heet water bronnen. Zwemmend! Verder staat Groenland echt op mijn wishlist, vanwege de onherbergzaamheid en zou ik dichter bij huis nog graag naar Sardinië gaan. 

Sabine van Your Ambassadrice

Sabine is voor altijd nieuwsgierig en ambassadrice van het goede leven. Gecombineerd met reizen bleken dat de perfecte ingrediënten voor een reisblog vol luxe reizen, lifestyle, hotspots, verhalen, tips, tricks en reviews. Op Your Ambassadrice vind je hotspots, weekendtips, hotel reviews en dingen waar Sabine blij van wordt. Zeker een bezoekje waard! 

Your Ambassadrice

Wanneer is de liefde voor reizen ontstaan en weet je nog waardoor dat kwam?
Van kleins af aan ben ik ontzettend nieuwsgierig en wil ik altijd het ‘waarom’ weten. Een andere taal spreken en cultuur ervaren vond ik heerlijk, maar heeft naast de geologische ligging niet perse een logisch antwoord op het waarom. Dat intrigeert me. 

Wat is je meest bijzondere reiservaring? 
Vorig jaar heb ik een rondreis door Iran gemaakt, op zich al bijzonder genoeg. Die sloot ik af met een festival in de woestijn. Kleinschalig, met in totaal zo’n 50 man, toeristen én locals. Iraanse muziek bracht iedereen bij elkaar en ik heb er gezien dat je maar heel weinig nodig hebt om met elkaar een fijne tijd te hebben. Sowieso heb ik in Iran ingezien dat het leven in de Westerse wereld niet altijd beter is. Er is niet altijd wat te doen en dat is ook wel eens prima. Uren schaken is ook leerzaam en vermakelijk. Persoonlijk was het ook een reis die zo uit mijn comfortzone was, dat het voor mijzelf een soort overwinning werd. Bewijsdrang ook om te laten zien dat ik niet altijd op de prinsessenmanier luxe hoef te reizen.

Herschel Supply Co. Toilettassen ChapterHerschel Supply Co. The Little Green Bag
€ 34,99 € 24,49
Chloé Love Story Eau de ToiletteChloé Beautyde Bijenkorf
€ 74,50

Welke dingen heb je áltijd bij je als je op reis gaat? 
Mijn telefoon, om contact te houden met het thuisfront en alle momenten te kunnen delen én als camera. Zeker in Iran of Cambodja waarderen ze een mega-telelens camera echt niet en voor de fotokwaliteit hoef je tegenwoordig echt niet meer met zo’n unit om je nek te lopen. Bose Noise Cancelling Headphones want ik kan niet zo goed tegen weinig slaap en probeer daarom ieder minuutje in het vliegtuig te slapen. Dat gaat een stuk makkelijker zonder geroezemoes om je heen. Een tasje met ‘thuis’, mijn mini-toilettas bevat standaard een paar zakjes van mijn favoriete thee, Dextro, kauwgom, favoriete gezichtsverzorging en geur. Soms zit je er tijdens het reizen wel eens doorheen en dan is het heel fijn om hetzelfde te doen als wat je thuis zou doen, in mijn geval thee drinken en jezelf even pamperen. Als je langer van huis bent: een zak van je favoriete snoep. Om uit te delen en vrienden te maken, maar ook als beloning voor lastige momenten.

Wat heb je door al het reizen geleerd en zou je anderen mee kunnen geven als ze op reis gaan?
Heel lang kon ik maar moeilijk genieten van alle dingen die ik al wel had gezien of gedaan, als er nog dingen niet afgestreept waren op mijn to-do list. Ik liet me leiden door lijstjes in plaats van door momenten en ontmoetingen. Sinds ik dat meer los heb gelaten, kom ik op reis veel meer bijzondere mensen tegen. Het     belangrijkste is dat je open staat. Voor vreemd eten, andere gebruiken en het onbekende.    

Welke landen of steden staan er hoog op je bucketlist? 
Bhutan omdat het het gelukkigste land ter wereld zou zijn en heel erg afgesloten is, maar ook Kazachstan/Tajikistan vanwege naar het schijnt de kaviaar, vodka en het bizar goede eten. Rusland intrigeert me door de contrasten, Siberië, krabvissen in de Bering zee (ja zoals in Deadliest Catch) en fietsen in Taipei lijkt me geweldig. In Europa zou ik graag nog naar Slovenië reizen en qua citytrips staan Dublin en Sofia op mijn wensenlijst. Mijn echte reisdroom is om een reportage te maken voor Monocle met een politiek of sociale insteek. Dat blad is echt mijn ‘bijbel’ door de achtergronden. Je leert een land of cultuur niet begrijpen als je er één keer geweest bent, daarom lees ik vooraf heel veel. De verrassing/cultuurschok blijft, maar het is wel fijn als je bepaalde dingen een beetje kunt verklaren. 

Chantal van Reisdoc.nl

De Amsterdamse Chantal wil iedereen motiveren om op pad te gaan, of dat nu dichtbij huis is of juist heel ver weg. Ze vindt het dan wel belangrijk dat je waar krijgt voor je reisgeld; kwaliteit voor de juiste prijs. Want reizen hóeft niet duur te zijn, dat weet ze inmiddels maar al te goed. En al die kennis deelt ze met liefde op haar blog, Reisdoc.nl. Net zoals tips & tricks voor als je eenmaal besloten hebt op reis te gaan en natuurlijk een overzicht van de mooiste bestemmingen. Fijn toch?

Reisdoc

Wanneer is de liefde voor reizen ontstaan en weet je nog waardoor dat kwam?
Het klinkt cliché, maar elke keer als ik op reis ben voel ik dat ik écht leef. Ik geniet meer, leef intenser, leer zoveel nieuwe dingen en zelfs de allerkleinste dingen vallen dan ineens op. De liefde voor het ontdekken van de wereld begon wel vrij laat. Ik ging vroeger eigenlijk elk jaar kamperen met m'n ouders, en ben pas op m'n twintigste voor het eerst buiten Europa geweest. Vrijwilligerswerk doen in Marokko; hoewel het ontzettend back to basic was en het een behoorlijke cultuurschok opleverde, merkte ik wel dat die andere cultuur me onwijs fascineerde. En dat doet het nog steeds; er is zó veel meer dan wat we in Nederland gewend zijn.

Wat is je meest bijzondere reiservaring? 
De eerste keer alleen reizen. Ik vond het doodeng, maar achteraf gezien werd dit een van de mooiste vakanties die ik ooit heb gehad. Je moet namelijk wel uit je comfort zone komen, je wilt immers niet wekenlang alleen zijn. Eenmaal in je eerste hostel merk je hoe makkelijk je contact legt met anderen en hoe leuk het is om dingen te ondernemen met mensen die je amper kent. Zo kwam ik in Cambodja een meisje uit Syrië tegen. Ze woont nu in Kuala Lumpur, maar al haar familie woonnt nog in de stad waar zij vandaan kwam. Urenlang heb ik tijdens het avondeten met haar gekletst over haar land en cultuur. De volgende dag vertrok ik weer naar een volgende bestemming. Kort maar krachtig dus, maar dat is juist ook weer het mooie van reizen.

Catwalk Junkie T-shirt Ecru 1602030244Catwalk Junkie Van Tilburg Online
€ 39,95 € 19,97
Dames Slippers HavaianasHavaianas Shoemixx
€ 34,99
CoolCat Short Ahighwaist DenimCoolCat CoolCat
€ 24,99 € 17,49

Welke dingen heb je áltijd bij je als je op reis gaat? 
Sowieso altijd slippers! Of het nou is om lekker buiten op te lopen of om te gebruiken onder de douche. Ook mijn iPad blijft nooit thuis. Ideaal om snel iets op te zoeken of om als e-reader te gebruiken. En waar ik ook altijd pluspunten mee scoor is wanneer ik een verlengsnoer meeneem. Superfijn om zo al je apparaten in een keer op te kunnen laden en dat anderen er ook gebruik van kunnen maken. Zo maak je gelijk nieuwe vrienden!

Wat heb je door al het reizen geleerd en zou je anderen mee kunnen geven als ze op reis gaan?
Je hebt eigenlijk heel weinig nodig in het leven. Ik besef me elke reis weer dat ervaringen zoveel waardevoller zijn dan spullen. Hoe vaker ik op pad ga, hoe minder ik meeneem – zeker als ik naar een zonnige bestemming afreis. Uiteindelijk loop je toch altijd in je bikini en hetzelfde shirtje en shortje rond! En het is zo zonde van je energie om veel extra gewicht mee te slepen.

Welke landen of steden staan er hoog op je bucketlist?
Sinds een aantal bekenden van me naar Namibië zijn geweest ben ik hooked! Wat een prachtig land lijkt me dit. En daarnaast staat New York ook nog steeds op de bucketlist: ik wil hier al jaren heen, maar het komt er steeds niet van. Maar eind dit jaar of begin 2017 moet het 'm echt gaan worden.

Lees ook: Globetrotters over hun wanderlust: 'Reizen is het mooiste dat er is.'

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Shop meer van

Outdoor

Lees meer