Fashionchick Interview: Zarayda Groenhart voor gifvrije mode

Hoeveel kost je favoriete kledingstuk? Nee, we bedoelen niet wat jij betaald hebt. Hoeveel kost het om dat kledingstuk te maken? Nee, niet de productiekosten. Hoeveel kost het de natuur en mensen in en om de fabriek om dat kledingstuk te maken? Hoeveel gif was er nodig en hoeveel daarvan werd gedumpt in de rivier waar de bevolking van moet leven? Je denkt er niet meteen over na als je met je pinpas in de aanslag bij de kassa staat. Greenpeace wel. Zij startten samen met Zarayda Groenhart, presentatrice en nu te zien in Wie Is De Mol, de Fashion Victims campagne om mode helemaal gifvrij te krijgen.

Accepteer ons privacy- en cookiebeleid. Het is niet toegestaan Youtube video's te laten zien zonder toestemming.

Fashion Victims

Op de "webwinkel" Fashionvictims.nl poseert Zarayda Groenhart in een blouse. Een gratis blouse! Of niet? Na enkele seconden stapt ze uit het frame en vertelt ze alles over de echte prijs van kleding. Deze scherpe campagne moet de Nederlandse vrouwen na laten denken over de kleding die zij dragen. "Toen Greenpeace mij vroeg voor de Fashion Victims campagne, was ik meteen geïnteresseerd. Ik houd heel erg van mode, maar eigenlijk wist ik erg weinig over hoe die kleding gemaakt werd. Pas toen ik me daar in ging verdiepen besefte ik hoe belangrijk het was om dit verhaal te vertellen. Als meer mensen meer zouden weten over de gifstoffen in hun kleding, dan zouden ze anders naar kleding kijken. Dat weet ik zeker."  

"In landen als Indonesië, Mexico en China zijn de milieuregels voor productie van kleding niet zo streng. Er worden zware verfstoffen gebruikt, gif wordt geloosd in de rivier. Dat is niet alleen slecht voor de natuur, maar ook voor de mensen die in de omgeving leven. Zij drinken en wassen zich met dat water. De bevolking krijgt daardoor vaker kanker en vrouwen worden vaker onvruchtbaar. Het probleem stopt niet daar. Het gif zit nog in de kleding als wij het dragen. Het komt ook op onze huid."

Biker jack EkyogBRANDMISSION
€95,00
Tas Fair Trade
THE BAGSTORE
€134,50
Jeans Monkee Genes
ZALANDO
€64,95

Bewuste mode, creatief denken

Er is goed nieuws. Na beloftes van o.a. H&M, Zara en Nike gaat sinds deze week ook Benetton haar leven beteren. Het merk gaat gifvrij! "Ik vind het zo mooi dat grote en vooral leuke merken naar aanleiding van deze campagne bewuster gaan produceren. Ik wil met Fashion Victims niet met een vingertje gaan wijzen. Niemand draagt alleen duurzame kleding. Ik ook niet! Ik hoop gewoon dat mensen door deze campagne creatiever gaan denken."

En dat doet Zarayda. "Ik doe zelf nu dus mee aan de Greenpeace Fashion Against Toxics uitdaging. Dat houdt in dat ik van 1 december tot 1 maart geen nieuwgemaakte kleding mag kopen. De eerste twee weken dacht ik dat ik het echt nóóit zou volhouden, maar je gaat creatief denken. Plots zie je in dat dat oude jurkje best kan als een kleermaker de mouwen er af haalt bijvoorbeeld. Ik ben ook gaan vintage shoppen. Dat is ook duurzaam! De verhalen achter die kledingstukken zijn toch ook veel mooier? Vintage kost iets meer tijd, maar het is zo leuk. Ik zou graag een beter vintage shopper willen zijn. Dat ik ook zomaar iets vets uit een rek met kleding kan trekken."

"Ik ging in Kaapstad vintagewinkels af. Je stapt dan af en toe een totaal andere wereld in. In een winkeltje met jaren 50 muziek, jaren 50 meubels en een verkoopster die recht uit de fifties leek te komen, kocht ik mijn nieuwe lievelingsvest. Een ouderwets Armani-vest dat ik first thing first aan moest terug in Nederland."

Top Studio Jux
WEHKAMP.NL
€110,00 €54,95
Sneaker Nike
WEHKAMP.NL
€79,95
Trui Kuyichi
ZALANDO
€89,95 €44,95

"Duurzame kleding heeft een suf imago, maar het hoeft helemaal niet saai te zijn. Er zijn mooie, bewuste merken. Nu Zara en H&M ook duurzamer worden, is goede kleding voor iedereen mogelijk." zegt Zarayda. Ben jij overtuigd en wil je helpen, meld je dan aan op de Fashion Victims website en maak kans op een fantastische prijs. Naast je aanmelding kun je ook de gratis goodiebag bestellen, waar je een Fashion Victims glossy in vindt vol tips voor een groene garderobe.

liefs, Marlies Bax

Marlies Bax

Reageer

  Log in om te reageren
 • Brechtje 4 jaar geleden

  heel goed!

 • Lin 4 jaar geleden

  Wie is de ....

 • Lydwien 4 jaar geleden

  Vet!

 • Iza 4 jaar geleden

  Inmiddels heb ik de goodybag van No More Fashion Victims besteld! Ik ben benieuwd wat er in de Fashion Victims glossy staat. :)

 • roos 4 jaar geleden

  Ik heb net het blad van Green Peace gekregen, daar ben ik donateur van. Ik zal het morgen ff op mijn gemak lezen. Maar idd...... een goed idee!

 • Iza 4 jaar geleden

  Goed dat hier aandacht voor is, hopelijk inspireert deze actie vele bedrijven en individuen!

 • Sylvana 4 jaar geleden

  mooi initiatief

 • Ayse 4 jaar geleden

  Harstikke leuk,fashion combineren met duurzaamheid is altijd al een van mijn favo dingen. I'm in! ps. Ik schrok wel toen het meisje plots begon te praten haha :')