Fashionchick Interview: Kris Berry

Twee theepotjes zijn leeg, zangeres Kris Berry heeft haar glas met een laagje koude latte macchiato nog steeds in haar handen. Haar verhalen reizen over de hele wereld en doen haar de kop koffie vergeten. Wie met de bruisende Kris praat, vliegt binnen twee zinnen van Curaçao naar Amerika naar Nederland en wordt meegenomen in de wereld van haar persoonlijke muziek en originele kledingstijl. "Mijn stiefvader heeft een hele goede smaak. Hij kan heel goed kleding voor me uitzoeken. Als mijn moeder dat doet, denk ik iedere keer: Hoe verzin je het?!"

Fashionchick Interview: Kris Berry

Hoe is je liefde voor muziek ontstaan?
Achter in de grote Amerikaanse bak van mijn oma luisterde ik naar muziek. Zij reed en ik droomde weg in mijn eigen wereld. In die tijd ontdekte ik mijn liefde voor retro en old school muziek. Ik luisterde vroeger, toen ik nog op Curaçao woonde, heel erg naar teksten. Ik wilde altijd weten wat er bedoeld werd met cryptische zinnen. Ik was, en ben, gek op taal. Ik werd vroeger veel gepest en had erg last van groepsdruk. Voor de buitenwereld deed ik of ik van pop hield, uren zat ik op mijn kamertje en luisterde ik naar jazz, country en rock 'n roll. Zodra er iemand op de deur klopte, zette ik de muziek zo snel mogelijk uit.

Op mijn twintigste kwam ik alleen naar Nederland om te studeren, terwijl mijn studiegenoten naar het veilige Amerika trokken. Nog steeds deed ik niet echt iets met muziek. Uiteindelijk kwam ik op een kantoor te werken. Daar merkte ik dat veel geld verdienen niet mijn drijfveer was. Ik ontdekte dat je ambitieus kon zijn in dingen die je leuk vindt, niet alleen in dingen waar je direct goed in bent. Toen besloot ik om gewoon echt voor de muziek te gaan, inmiddels bijna 2 jaar geleden.

Jurk Vero Moda
ZALANDO
€29,95
Oorbellen
TOP VINTAGE
€7,95
Fifties jurk
TOP VINTAGE
€49,95

Hoe kleed je je het liefste on en off stage?
Eigenlijk is mijn kledingstijl een beetje warrig. Soms kleed ik me heel klassiek, soms stoerder. Ik volg de trends wel, maar ik hol er niet achteraan. Als iets me niet meteen aanspreekt, dan draag ik het ook niet. De high-low skirt bijvoorbeeld. Een vriendin van mij is wel zo'n echte fashionista. Als ik naar haar toe kom met de vraag of ik een broche kan lenen, dan heeft zij een kast met tienduizend lades met broches.

Mijn kleding moet altijd tijdloos zijn, maar ook wel van nu. Ik wil er niet als een museum bijlopen. Wat ik draag hangt heel erg van mijn stemming af. Wat ik nu aan heb kan ik over een uur al helemaal zat zijn. In het dagelijks leven vind ik soms dat ik er een beetje als een zwabber bijloop, maar tijdens shows ga ik all out. Soms een tikje bombastisch. Laatst droeg ik bijvoorbeeld een soort felblauwe petticoat van Anneloes Ouwehand en had ik mijn haar echt huge. Die avond voelde dat heel goed. Een paar avonden later wilde ik heel wat anders en droeg ik tijdens een show in Rotterdam een zijden jasje met tweed shorts en een simpel riempje. Meer glamour.        

Rok WE
ZALANDO
€99,95
T-shirt Wildfox
WELIKEFASHION.COM
€89,95
Laars Sendra
SHOELINE
€269,95 €189,00

Wat is het verhaal achter je CD Marbles?
Ik werd voor het album heel erg geïnspireerd door alle muziek die zuidelijk VS is. Van old school country tot Chuck Berry, hij doet me ook heel erg denken aan mijn vader. Laatst stuurde mijn oma me de CD waar ik vroeger vaak naar luisterde, die gaf me ook heel veel richting voor Marbles. De stijl van deze CD is een echte mix, het zijn liedjes die ik in de overgang van banen geschreven heb. Ik wil wel dat mijn volgende album dichter bij mezelf staat.

Mijn favoriete nummers wisselen vaak per stemming. Crazy Days schreef ik helemaal zelf toen mijn vader plots heel ziek was. Het is een simpel liedje, maar het raakt je. Love Trip is een van de eerste nummers die ik maakte, dus daar heb ik ook een bijzonder gevoel bij. Crystal Ball (In the cupboard) en Holy Joe vind ik ook echt heel leuk.

Wat droeg je vroeger, waarvan je nu denkt: Waarom dacht ik ooit dat dat cool was?
Toen ik 6 was droeg ik een zwarte trui met heel veel neon -mijn moeder noemde dat mijn discoshirt- en van die zonnebriloorbellen met zwarte glazen. Toen dacht ik dat ik echt de highlight van de avond was in die kleding. Nu denk ik echt; wat een ramp. Vroeger ging ik met mijn ouders op cruise. Ik heb serieus een foto waarop mijn moeder me in een matrozenpakje heeft gestoken met van die gouden onzin op mijn schouder. Heel erg cheesy!

Ketting Nio Lifestyle
DAMESTASSEN&ZO
€114,95
Ruby Lips Lipstick
RITUALS
€15,50
Blouse Mango
WEHKAMP.NL
€34,95

Ben je een shopper?
Ik houd sowieso heel erg van shoppen. Bij sommige winkels moet ik ook gewoon wat kopen door de herinnering die ik er bij heb. Laatst was ik in Amerika en zag ik een winkel waar ik als 16-jarig meisje helemaal gek van was. Ik ben nu 30, maar rende er als een malle naartoe. Ik begon net met zingen toen ik met een jazzband door heel Denemarken, Wales, Duitsland en de UK ging spelen. In elk stadje waar we kwamen ging ik shoppen. Voor mij zijn mooie accessoires een soort souvenir.

En online?
Ook online. Dan heb je ook nog iets om naar uit te kijken. Ik koop sokken, panty’s, jassen en dat soort dingen bij Topshop. Ik koop sowieso veel in de UK, ik wil graag dat mijn kleding uniek is. Vroeger deed ik dat door het klassieke vintage stijltje te dragen, nu moet ik een andere manier vinden.

Wat is je grootste shopverslaving?
Ik ben heel erg van schoenen. Ik heb allemaal gekke, gekleurde paren. Ook hoge hakken, maar die draag ik alleen tijdens shows of als ik echt in een héle goede bui ben. Tijdens repetitie draag ik het liefste TOMS schoenen. Ook omdat het merk kinderen in ontwikkelingslanden helpt. Ik ben nog op zoek naar een paar perfecte cowboy laarzen. En deze keer nou eens geen suède!

Heb je ook nog een beauty tip?
Ik ben eigenlijk allergisch voor een bestandsdeel in de meeste producten. Bij de Body Shop kan ik de Vitamin C kuur gebruiken. Ook het knoflookmasker Cosmettic Warrior masker van Lush is heerlijk. Ik zie het echt als een soort precious gem die in de koelkast staat te wachten.

Schoenen TOMS
HYPEBAZAAR
€64,95 €45,95
Jeans Lee
ZALANDO
€84,95
Sokken
HUNKEMÖLLER
€4,99

De CD van Kris staat op repeat. En gelukkig belooft deze dame nog veel meer en nog veel persoonlijkere liedjes te schrijven. Wil jij Kris live horen? Dat kan onder anderen op 13 december in het Patronaat in Haarlem. Andere speeldata dat vind je op de site van Kris. Wat vind jij van haar tijdloze kledingstijl?

liefs, Marlies Bax

Marlies Bax

Reageer

  Log in om te reageren
 • Bridget 4 jaar geleden

  dope! :O

 • Sylvana 4 jaar geleden

  Ik kende haar niet... maar ze heeft wel een onwijs coole stijl!

 • Hermien 4 jaar geleden

  fijn stijltje en fijne muziek! nieuw voor mij, leuk zo'n onverwachte ontdekking

 • Margreth 4 jaar geleden

  Heel leuk interview! Ik vind dat ze echt een gave stijl heeft, het tule rokje is trouwens ook erg mooi!

 • Mirna 4 jaar geleden

  Cute!

 • Nelleke 4 jaar geleden

  Love her style