Fashionchick interview: Bahareh Panjeh Shahi

Update 13 september 2011:
Bahareh mag zich sinds gister de gelukkig winnares van de Marie Claire starters award noemen. Geheel terecht vinden wij! We wensen haar heel veel succes met Kiss & Tell

Een aantal maanden geleden riep magazine Marie Claire vrouwen van Nederland op hun unieke, bijzondere ondernemingsplannen in te sturen voor de Marie Claire starters award, een wedstrijd voor jonge ondernemers. Een van de deelnemers is Bahareh Panjeh Shahi, die in de race is om deze bijzondere award te winnen. Haar doel is het succesvol maken van Kiss & Tell, een ecofashion label voor jurkjes van duurzame zijde. We like! Tijd dus om Bahareh eens flink aan de tand te voelen over haar deelname, over Kiss & Tell en natuurlijk over haar eigen stijl.

Marie Claire starters award Bahareh Kiss & Tell

Gefeliciteerd met je nominatie voor de Marie Claire Starters award! Kun je kort uitleggen wat jouw onderneming Kiss & Tell precies inhoudt en hoe het allemaal begon?
Kiss & Tell is een ecofashion label voor jurkjes van duurzame zijde met een verhaal. Een concept dat in India ontstaan is na mijn gruwelijke ontdekking over het produceren van zijde. Door mijn liefde voor zijde ging ik op zoek naar waar zijden stoffen vandaan komen en hoe deze precies geproduceerd worden De uitkomst was teleurstellend. Voor 1 zijden sjaal worden maar liefst 1500 zijderupsen gedood. De huidige zijdeproductie is schadelijk voor milieu en mens door het gebruik van chemicaliën en pesticiden. Het zorgt voor ontbossing van zijdelanden, bedreiging van de natuurlijke en traditionele zijdeteelt, kinderarbeid en onderbetaling van boeren, spinners, wevers en kleermakers in ontwikkelingslanden.

Die confronterende ontdekking startte mijn zoektocht naar natuurlijke zijde die met respect voor mens, milieu en dier gemaakt is. In India vond ik wat ik zocht, duurzame zijdesoorten met elk een eigen verhaal. Het idee voor Kiss & Tell was geboren. Nu zijn we, Nadine Kooijman, de ontwerpster, en ik, aan de eerste collectie begonnen.

De eerlijke jurkjes van Kiss & Tell zijn een fantastisch initiatief. Ben je altijd al bezig geweest met eerlijke, groene mode?
Nee, de afgelopen jaren ben ik door het vele reizen naar ontwikkelingslanden veel bewuster geworden van de gevolgen van massaproductie voor ons milieu en op mensen. Die bewustwording heeft zich langzaam ontwikkeld.

edc by Esprit High Heels Bruin EDC

 

Sleehakken, EDC by Esprit
€79,95
(Zalando)

Chic Day Birger et Mikkelsen
Paarse jurk, DAY
€64,50
(Love your style)

muubaa TOKYO BIKER Leren jas Beige Muubaa
Bikerjasje, Muubaa
€299,95
(Zalando)

Vind je het lastig om Fair en Fashion te combineren of zie je het als een uitdaging?
Fair komt in gevaar op het moment dat modebedrijven massa gaan produceren. Alles moet zo snel en zo goedkoop mogelijk. Als je klein begint en werkt met kleine partijen dan heb je dat zelf in de hand. Als je groeit moet je zorgen dat je nog steeds onder dezelfde eerlijke omstandigheden werkt. Uiteraard is dat een uitdaging, maar als je iets heel graag wilt dan lukt dat wel.

Waar haal je inspiratie vandaan voor de Kiss & Tell collectie? Heb je bijvoorbeeld een stijlicoon of volg je de laatste trends?
Valentino is voor mij dé designer. Veel van mijn inspiratie wordt gevormd door zijn werk. Kiss & Tell stijl is romantisch, vrouwelijk en toch eigenzinnig. We volgen de laatste trends om collecties neer te zetten die én duurzaam én eerlijk én fashionable zijn. Maar we proberen ook een tijdloze stijl neer te zetten wat weer bijdraagt aan een stukje duurzaamheid. Mijn persoonlijke stijl en ook die van Nadine komt zeker terug in Kiss & Tell. Een eigen bedrijf opzetten is niet alleen commercieel en zakelijk, je legt je eigen gevoel en stijl in.

Mafre - Birkin Style Bag Helder blauw

 

Birkin style bag, Mafre
€249,00
(Diva Fashion accessoires)

Zwart cocktailjurkje Camilla Norrback

 

Cocktailjurkje, Camilla Norrback
€102,00

(Lots to Wear)

Ettika Rose .. Ettika

 

Bangles met tekst, Ettika
€44,95
(XOXOshop)

Wat zijn je favoriete online en offline shopadresjes?
AnnLizz is een winkeltje in Amsterdam dat prachtige stijlvolle en unieke merken verkoopt die stuk voor stuk op een eerlijke manier worden gemaakt. Het is een beleving om daar binnen te lopen en het past bij mijn stijl. Online kijk ik vaak op Follow June waar geschreven wordt over duurzame en eerlijke boutiques, restaurants, design en online verkoopadressen die behalve eerlijk ook fashionable zijn.

Buffalo High Heels Beige Buffalo

 

Nude heels, Buffalo
€99,90
(Zalando)

Supertrash mantel Obelize camel --- 5 SuperTrash

 

Mantel, SuperTrash
€249,95
(Skiks Women)

Ring Yubalu Shenza

 

Ring met blauwe steen
€49,00
(Shenza)

Ben je van de low budget finds of spaar je langer en doe je dan duurdere aankopen?
Ik koop nooit low budget kleding. Een shirtje dat voor 10 te koop is, kan niet op een eerlijke manier gemaakt zijn. Als je bedenkt dat voor dat bedrag het materiaal, de kleermakers en  het transport is betaald en dat het bedrijf ook nog eens winst wil maken... onmogelijk! Ik geef liever geld uit aan iets wat langer meegaat.

Wat is je beste Fashion Find?
Een zijde jurkje van Milk & Roses, een ethical label met prachtige zijden kleren.

Tot slot...heb je nog enkele onmisbare stijltips voor de Fashionchick bezoekers?
Ga op zoek naar een aantal basis kledingstukken en geef daar wat meer geld aan uit zodat het lang meegaat. Deze kan je vervolgens combineren met wellicht goedkopere items. Je kan je garderobe heel goed aanvullen met vintage kleding. Vintage is een leuke trend die ook nog eens heel duurzaam is!

Armband Chris Buddha to Buddha

 

Zilveren armband, BuddhaToBuddha
€609,95
(de Bijenkorf)

Jessie Dress People Tree

 

Denim jurkje, People Tree
€99,95 €25,00
(watMooi)

Coco Blues Balconette Aubade

 

Broekje met bloem, Coco Blues
€69,00
(Suit of Sin)

Wat vind jij van Fair Fashion en de ondernemingsplannen van Bahareh?
De Marie Claire starters award wordt 12 september uitgereikt, Fashionchick houd je op de hoogte en wenst Bahareh natuurlijk heel veel succes. Wat dat Kiss & Tell een mooie aanvulling is op de modewereld, dat is ons wel duidelijk.

liefs, Tjitske Smallenbroek, Give a girl the right shoes and she can conquer the world

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.