Fashionnews

Fashionchick bekent: Hoe consequent recycle jij?

Kristel, 21 april 2016

Fashionchick bekent: Hoe consequent recycle jij?

Even tussen jou en mij: hoe consequent recycle jij? Loop jij een blokje om voor de glasbak of gaat alles zo, hups, de prullenbak in? Gun jij jouw kleding een tweede leven of gaat het het glaswerk achterna? Wat je antwoorden ook zijn, dit is hét moment om er nog eens goed over na te denken. H&M heeft deze week namelijk uitgeroepen tot World Recycle Week. Dat betekent dat zij middels een wereldwijde kledinginzamelingsactie minstens 1000 ton aan afgedankte kleding willen ophalen en bewustwording willen creëren voor recycling. Een nobel plan lijkt ons zo! Om ervoor te zorgen dat wij en masse de H&M inrennen met tássen vol oude kleding krijg je van 18 t/m 24 april niet één kortingsbon van 15% - zoals normaal het geval is - maar zelfs twee! Kijk, dat is nog eens de moeite waard. 

Het recyclen van je kleding kan de grootste gevolgen hebben voor mens en milieu. Maar daar houdt het natuurlijk niet op! Tijdens World Recycle Week is het natuurlijk niet zo'n gek idee om eens na te denken over recycling in het algemeen en in hoeverre dat al onderdeel is van jouw dagelijkse leven. Benieuwd of de Fashionchick redactie een beetje professioneel recycledt? Lees mee!

H&M Recyclen

#recyclen Ik doe mijn best om te recyclen en probeer in ieder geval papier, glas en chemisch afval te scheiden. Dit lukt vrij aardig, al wil er af en toe wel eens een klein glazen potje de vuilnisbak in verdwijnen (oeps). Van huis uit heb ik meegekregen dat afval scheiden en recyclen erbij hoort. Mijn moeder gaat nog een stukje verder. Die scheidt ook nog het gewone afval van groente en fruit en peutert zelfs het plastic van verpakkingen om dit apart aan te kunnen bieden. Super goed natuurlijk, maar zo consequent ben ik zeker niet. Kleding die we niet meer dragen proberen we altijd een nieuw leven te geven. Soms gaat het naar een gezin in Polen dat wij via via kennen en wel wat hulp kan gebruiken. Ook brengen we regelmatig kleding naar mijn tante. Die is vrijwilliger bij de dak- en thuislozen opvang in Amsterdam. Ik vind het fijn dat ik zeker weet dat mijn kleding goed terecht komt.

#waarom Het is een vrij makkelijke manier om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Het is toch zonde om alles gewoon op een grote (vuilnis) hoop te gooien als je producten nog een tweede leven kunt geven? Nu ik er zo over na denk ga ik ook weer iets beter mijn best doen. Een klein beetje effort van iedereen levert direct een hoop op!

#tipsvoordetoekomst Mijn collega Kristel brengt haar kleding regelmatig weg naar H&M. Mocht je nu geen goede bestemming in je omgeving hebben dan lijkt mij dat een super optie! Dit zit overal en is sowieso geen straf om regelmatig een kijkje te nemen... En zelf, ook al is het een beetje extra moeite, toch ook je afval scheiden. Alle kleine beetjes helpen!

H&M Recyclen

#recyclen Eerlijk is eerlijk: ik ben niet zo'n hele consequente recycler. Zeker als het om afval gaat. Ik woon niet zo groot, dus ik vind het vaak lastig om te bedenken waar ik met alle soorten afval heen moet. Op m'n werk ben ik er een stuk zorgvuldiger mee en zorg ik dat het plastic niet in de papierbak terecht komt, en andersom. Kleine moeite, groot plezier. Mijn kleding recycle ik wél. Ik probeer het te verkopen op een markt of via Marktplaats of ik breng het naar een H&M bij mij in de buurt. Ik kan het namelijk niet over mijn hart verkrijgen om mijn kleding zomaar in de prullenbak te mieteren. Dat heeft het niet verdiend toch?

#waarom Ik zou nu heel graag een politiek correct antwoord willen geven en jullie vertellen dat ik recycle omdat ik me hard maak voor een beter en schoner milieu. En ook al is dat heus (in ieder geval een beetje) waar, ik recycle mijn kleding vooral omdat ik dan weer iets nieuws kan kopen. Ai. Misschien tijd om me toch eens iets meer te verdiepen in de materie? Een beter milieu begint tenslotte bij jezelf.

#tipsvoordetoekomst Uiteindelijk heiligt het doel de middelen. Tenminste, wat mij betreft. En daarom is er niks mis mee om iets tegenover het recyclen te zetten. Het is niet voor niets dat statiegeld werkt en dat ik met tassen vol kleding naar de dichstbijzijnde H&M ga. Wij mensen zijn stiekem toch best op onszelf gericht én vinden het moeilijk om naar lange termijn beloningen te kijken. Zoals bijvoorbeeld een schoner milieu. Maar voor een kortingsbon doen we graag ons best, dus waarom doen we dat niet iets meer?

Bo recyclen

#recyclen Mijn huisgenootjes en ik houden papier en glas netjes gescheiden en gooien het eens in de zoveel tijd in de bijbehorende bakken bij ons om de hoek. De bakken voor plastic en gft staan niet in de buurt en ik moet dan ook eerlijk toegeven dat we daar een stuk minder (of eigenlijk helemaal niet) op letten. Daarnaast gooi ik nóóit, maar dan ook nóóit kleding weg. Eerst maak ik een rondje bij mijn vriendinnen om te kijken of zij er nog iets leuks tussen zien zitten. Die kan ik er vaak nog heel blij mee maken. En wanneer zij kleding wegdoen, ben ik de eerste die het hoort. Goeie deal toch? Één keer in de maand ruim ik grondig mijn kast op en meestal ontstaat daardoor een vuilniszak vol met kleding die ik weg doe. Wat er na mijn bezoekje aan mijn vriendinnen overblijft, gooi ik in een speciale bak van een kringloopwinkel. Het is een fijn idee dat mijn kleding daar doorverkocht wordt en er ook nog eens een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat.

#waarom Ten eerste is het, als het eenmaal in je systeem zin, een kleine moeite. Toch helpt het enorm mee aan een beter milieu en geloof ik dat alle beetjes helpen. Ook merk ik, dat ik met het recyclen van kleding er enorm veel mensen blij mee maak. Voor mij en mijn vriendinnen is het ondertussen een soort ladies night geworden, de kringloop winkel heeft er weer wat leuke items bij en het goede doel heeft ook weer een extra bijdrage. Ohja, en ik heb een opgeruimde kast. Ook heel fijn!

#tipsvoodetoekomst Ik denk dat veel mensen die niet recyclen er gewoon niet zo over nadenken of denken dat het veel gedoe is. Maar dat valt reuze mee als het eenmaal in je systeem zit. Kijk gewoon eens waar de bakken voor gescheiden afval bij jou in de buurt staan, want die staan misschien wel dichterbij dan je denkt. Wat kleding betreft, kun je aan recyclen een hartstikke leuke draai geven. Maak er bijvoorbeeld net als ik een leuk ‘shop’ avondje van met vriendinnen of geef het aan een goed doel. Ook is het recyclen van kleding ideaal als je krap bij kas zit. Bij verschillende (online) winkels kun je namelijk foto’s van je kleding uploaden of kleding aan de winkel afgeven om door te verkopen zodat jij (een deel van) de opbrengst krijgt.

En, hoe consequent recycle jij? Tijd om je oude kleding snel naar H&M te brengen! Dan ontvang je maar liefst twee kortingsbonnen van 15% en kun je jezelf op iets nieuws trakteren...

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Lees meer