Girlbosses

Even voorstellen: Fashionchick's haarexpert Charlotte

Kristel, 11 september 2018

Charlotte Charpentier is knap, goed met haar en een girlboss pur sang. Ze heeft een prachtige kapsalon in de Pijp in Amsterdam en is verantwoordelijk voor de jaloersmakende lokken van onder andere Yara Michels. 

En het leukste van alles? Ze wil al haar wijsheden, tips & tricks en haarfeitjes met liefde met ons delen. Daarom zijn we maar wat trots om te melden dat Charlotte iedere maand een blog voor ons zal schrijven en dat we haar als Fashionchick's haarexpert in kunnen schakelen om al jullie haarvragen te beantwoorden in onze rubriek 'Vragen op vrijdag'. Wel zo leuk om dan nog wat meer over haar en haar prachtige salon te weten. We vroegen haar het hemd van het lijf. 

Hi Charlotte! Alles goed? Kun je ons kort iets over jezelf en je carrière tot nu toe vertellen?
Hoi! Het gaat goed, ik mag zeker niet klagen. Ik ben 29, geboren in Den Helder - daar hebben Kristel en ik samen op streetdance gezeten! - en woon nu samen met mijn vriend in Hoofddorp. Toen ik nog op de havo zat was het kappersvak voor mij (dacht ik toen) geen optie. Veel mensen uit mijn omgeving waren van mening dat ik te slim was om het kappersvak in te gaan. Een HBO opleiding zou een veel betere keuze zijn. Dikke onzin, natuurlijk! Ik heb gelukkig toch gekozen om iets te gaan doen wat mij leuk leek. Nadat ik mijn opleiding had afgerond wilde ik naar “de grote stad” Amsterdam. Daar heb ik een paar jaar gewerkt bij Toni & Guy. Toen ik 23 jaar was heb ik besloten om te gaan freelancen in het kappersvak. Dit heb ik uiteindelijk 5 jaar gedaan. Ik heb in die tijd veel trainingen gevolgd en gegeven. Iets meer dan een jaar geleden heb ik de grote stap gewaagd om een eigen salon te openen. Dit is væn.ə.t̬i, dat spreek je uit als vanity, geworden. 

Ik zou geen nee zeggen tegen meerdere salons.

Wanneer besloot je om een eigen zaak te beginnen?
Eigenlijk wist ik altijd wel dat ik dit wilde en daar heb ik dan ook doelbewust naar toe gewerkt in mijn freelance jaren. Ongeveer twee jaar geleden ben ik echt stappen gaan maken en me actief gaan voorbereiden op deze stap.

Wat is je droom voor de komende 5 jaar?
Ik zou heel graag willen dat væn.ə.t̬i een enorme groei gaat maken, ook wat het team betreft, en dat de salon een begrip wordt in en om Amsterdam. En als ik heel brutaal ben zou ik ook geen nee zeggen tegen meerdere salons met een nog breder aanbod dan alleen haar behandelingen.

Je doet het haar van o.a. Yara (en we love it!). Hoe zijn jullie tot haar signature blonde lokken met pony gekomen?
Ah, thanks! Ik ben ook echt dol op haar kapsel. Yara is op aanraden van Linda Tol bij mij gekomen. Met Yara heb ik toen besloten om, net als ik bij Linda heb gedaan, een herkenbare look te creëren. Ze was al een tijdje aan het worstelen om een goede blonde tint te krijgen, dus hebben we als eerst besloten om ons daar op te focussen en het haar gezond te houden. We hebben in de tussentijd ook nog een coole lange bob geknipt. Deze foto’s zijn nog steeds ontzettend populair op Pinterest. Zij kwam zelf met het idee om haar 'gordijntjes' pony te knippen en ik was ook meteen enthousiast. Overigens zijn we deze op het moment wel weer aan het laten groeien..

Wat kunnen mensen verwachten als ze bij jou in de stoel zitten? Hoe help jij ze aan het kapsel van hun dromen?
Ik probeer m’n klanten altijd goed te leren kennen zodat ik weet welk kapsel echt goed bij ze past. Mijn werk is te herkennen aan het feit dat het altijd draagbaar en natuurlijk is. Uiteraard moet een kapsel goed bij iemands uiterlijk passen maar ook bij een lifestyle. Iemand heeft er natuurlijk helemaal niets aan als ik een leuk kapsel knip en/of kleur en dat ze hier thuis helemaal niets mee kunnen of te veel onderhoud vergt. Dus ze kunnen altijd een heel eerlijk advies van mij verwachten. Soms horen ze helaas niet waar ze op gehoopt hadden, maar zijn ze wel heel blij dat ik ze dit duidelijk uitleg en met een goed alternatief kom.

Wat is volgens jou dé trend op het gebied van haar voor het komende seizoen?
Ik hoop dat ik het goed heb, want ik word hier heel blij van… Ik zie ontzettend veel strakke bob lijnen voorbij komen. Kijk maar even naar Dua Lipa, Kim Kardashian enz. Qua kleur verwacht ik een combinatie van warme en koele beige tinten te zien met een metallic gevoel. Zoek maar even op Pinterest naar Mushroom Blonde en Mushroom Brunette. Super mooi!

Welk kapsel hoop je nóóit meer te zien?
Die bloempot kapsels à la Nick van de Backstreetboys in de 90’s en Maaskantje matjes. Alhoewel je van alle foute kapsels ook weer coole high fashion vertalingen ziet wat ik dan ook wel weer kan waarderen…

Ik ben ironisch genoeg extreem lui met mijn haar

Welk kapsel zou jij zelf graag uitproberen?
Het lijkt me heel cool om ooit super licht te gaan. Ik moet dan wel echt m’n make-up hier op aanpassen en als ik dan aan het onderhoud denk dan haak ik alweer af. Ik ben ironisch genoeg extreem lui met mijn haar. Ik kleur het nooit, knip het wanneer m’n punten echt niet meer kunnen en leef op droog shampoo! Qua lengte ben ik aan het overwegen om voor een (lange) bob te gaan of ik wil juist een keer lang hippie haar. Waarschijnlijk heb ik over 1 of 2 jaar nog steeds hetzelfde kapsel, haha!

Hou Fashionchick in de gaten, binnenkort volgt de eerste blog van Charlotte. Volg haar in de tussentijd op Instagram om alvast te smullen van alle mooie creaties en een kijkje achter de schermen.

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer