Girlbosses

Emilie van #workmode: 'Met aardig zijn bereik je meer.'

Anne, 20 augustus 2015

Emilie van #workmode: 'Met aardig zijn bereik je meer.'

Emilie Sobels (27) stond bijna vijf jaar aan het roer van Fashiolista als co-founder en Fashion Director. Op jonge leeftijd begon het ondernemersvak al bij deze jonge girlboss te kriebelen. Dit jaar was het tijd voor iets nieuws en besloot Emilie het roer om te gooien. Ze zei haar baan bij Fashiolista op en startte #workmode; een nieuw, zelfstandig project. #workmode is een creatieve office space voor online influencers in Amsterdam. Wij interviewden Emilie over deze carrièreswitch, het nieuwe project #workmode en vroegen naar haar toekomstplannen. Read on! 

workmode

Hi Emilie, kun je vertellen wat #workmode precies is? 
#workmode is een creatieve ruimte in het hart van Amsterdam waar online influencers en digital creatives een bureau kunnen huren. Ik bied ze de mogelijkheid om door samen in een intieme en inspirerende ruimte te zitten, aan nieuwe creatieve ideeën te werken en elkaars netwerk te vergroten door samen te werken. 

Hoe ben je op het idee gekomen? 
#workmode is ontstaan doordat ik van veel influencers uit mijn netwerk hoorde dat bloggen best eenzaam kan zijn en ze bovendien helemaal niet altijd efficiënt thuis konden werken. Veel freelancers werken vanuit koffietentjes; in Amsterdam geen gebrek aan inspirerende plekken voor een koffietje. Maar wat daar vaak gebeurt, is dat je onder tafeltjes moet doorkruipen wanneer je Macbook leeg is en op zoek bent naar een stroompunt. En aan het einde van de dag ben je toch weer twintig euro kwijt aan vanille soy lattes en espresso shots. Dan is het hebben van een eigen ruimte, waar je ook nog eens met mensen uit dezelfde industrie kunt sparren en brainstormen een stuk efficiënter. 

workmode

Je stond hiervoor bijna vijf jaar aan het roer van Fashiolista. Hoe kijk je daar op terug?
Fashiolista was een rollercoaster, het was intens en spannend, maar ook soms heftig. Het heeft me gevormd en gemaakt tot de ondernemer die ik nu ben. Ik ben ontzettend trots dat we met de weinige middelen en zo’n klein team een prachtig platform én een enorm succesvolle agency hebben opgericht. Dat ik heb mee mogen werken aan de beginselen van wat er nu geproduceerd wordt, is te gek.

Hoe was het om zo jong al aan het roer van zo'n bedrijf te staan?
Ik ben volwassen geworden in de tijd bij Fashiolista; ik was 21 toen we begonnen en heb zeker in de beginjaren veel gereisd en met een heleboel ’belangrijke’ figuren om de tafel gezeten. Het was soms best moeilijk om serieus genomen te worden - ik studeerde destijds nog en was natuurlijk een ontzettend groentje. Zeker als je sprak met mensen die al jaren meedraaiden op internationaal niveau. Dat soort ervaringen maakt je harder en sterker en het zorgt ervoor dat ik nu niet heel snel geïntimideerd ben door anderen. 

ONLY royal skinny kneecut jeansONLY Skinny jeanswehkamp.nl
€ 34,95
TruiEsprit V&D
€ 49,99
Topshop KAISER Ballerinas met enkelbandje blackTopshop Zalando
€ 74,95 € 52,45
Waarom ben je uiteindelijk gestopt?
Na ruim vijf jaar aan Fashiolista te hebben gebouwd kreeg ik een beetje kriebels. Wat zou mijn volgende stap worden, waar wilde ik precies heen? Ik heb op oudejaarsavond met mezelf afgesproken dat ik binnen zes maanden een nieuwe uitdaging moest hebben. Toen het einde van april naderde en ik aan die afspraak terugdacht, schrok ik. Nog maar twee maanden! Ik was er helemaal niet actief mee aan de slag gegaan, had geen enkel moment naar een nieuwe baan gezocht, maar voelde nog wel dezelfde onrust. Toen ben ik resoluut geweest en heb ik mijn baan opgezegd. 

workmode

Hoe is het om nu alleen aan het roer te staan van een nieuwe onderneming? 
Dat is eigenlijk wel lekker. Ik hoef mijn beslissingen met niemand te overleggen en mag alles zelf beslissen. Omdat ik uit een ondernemersgezin kom en mijn vriendje ook al jaren zelfstandige is, kan ik ook altijd mijn ideeën met hen delen. 

Wat zijn je toekomstplannen met #workmode? 
Ik ben op dit moment voorzichtig op zoek naar een geschikt pand voor een tweede vestiging. Mijn wachtlijst groeit snel, maar ik heb het juiste pand helaas nog niet gevonden. Als je de gouden tip hebt, laat het me dan weten! 

Voor jouw leeftijd heb je al een hoop bereikt. Zijn er nog grote dromen over? 
Natuurlijk! Toen het met Fashiolista lekker begon te lopen merkte ik op een gegeven moment dat het wel lastig was om elke keer weer nieuwe dromen te verzinnen en vervolgens te verwezenlijken. Je voelt ook een druk van de buitenwereld om het allemaal goed te doen. Nu ik wat ouder ben heb ik dat minder, en bovendien zijn er met een nieuwe onderneming een heleboel nieuwe mijlpalen en dromen die ik graag zou bereiken en waarmaken. 

workmode

Welke lijfspreuk is jou op het lijf geschreven?
'All we ever wanted, was everything.' Er zijn zoveel dingen die ik graag wil doen, wil bereiken, wil leren, wil ontdekken. Daarnaast is ’getting shit done’ ook mijn motto. Gewoon gaan en doen is uiteindelijk wat het meeste oplevert en waar je voldoening uit haalt. 

Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen?
Dat je door aardig te zijn tegen de mensen om je heen uiteindelijk veel meer bereikt dan een arrogant modemeisje te zijn die denkt dat ze het voor elkaar heeft. Dat is niet zo, en dat weten die meisjes ook wel. Bovendien krijg je met een glimlach en een leuk gesprek uiteindelijk meer voor elkaar. 

Hoe ziet jouw maandagochtend eruit? 
Ik open de studio en maak het terras buiten gezellig. Vervolgens duik ik achter mijn laptop met een sterke espresso en beantwoord ik wat mailtjes tot mijn eerste afspraak binnenkomt. Meestal plan ik mijn afspraken vanaf 11 uur in, dan heb ik daarvoor nog ruim de tijd om werk te verzetten. Tot twee uur ben ik meestal druk met meetings, dan snel lunchen en wat belletjes plegen. Aan het eind van de middag zet ik voorstellen in elkaar. Rond zeven uur vertrek ik meestal naar huis waar ik op de bank duik en nog wat laatste mails verstuur of contracten opmaak. 

workmode

Hoe ontspan je het liefst? 
Sweatpants, een knot op mijn hoofd, een glas wijn en Netflix. Of met mijn vrienden een avond flink vodka’s drinken en even nergens aan denken. 

Wat zijn je favoriete hotspots? 
Wijnbar DiVino in de Jordaan is waar ik graag kom voor een goed glas witte wijn in de zon of een lekker zware rode bel in de winter. Hier heb ik menig goed gesprek gevoerd met vriendlief maar ook avonden lang aan de bar gehangen met eigenaar Ewout. Een andere plek waar ik graag kom is Mossel & Gin, in het Westerpark. Na een heftige bootcampsessie in het park een witte wijn op het terras en een lichte ceviche en je kan mij helemaal voldaan naar huis slepen. 

Acne Studios Narda cropped boxy T-shirt in grijsAcne studios de Bijenkorf
€ 100,00
Sleek Blush - Life's a PeachSleek The Make Up Spot
€ 6,49
Isabel Marant Étoile Bart sneaker van kalfsleerIsabel marant etoile de Bijenkorf
€ 280,00

Hoe zou je jouw persoonlijke stijl omschrijven? Welke merken draag je graag? 
Ik houd van simpel en casual, maar ook van vrouwelijk. Je ziet mij geregeld in een simpele jeans met gympen en een shirtje, maar in de zomer draag ik eigenlijk alleen maar jurkjes, het allerliefst met een sexy open rug. Ik weet ook dat mijn vriendinnen altijd roepen dat ze mijn beha zien, maar soms is lingerie zo mooi dat je dat gewoon moet laten zien!

workmode

Wat zijn je favoriete shop­adresjes? 
Ik shop veel online. Ik ben een fervent Marktplaats hunter als het gaat om interieurvondsten en koop daarnaast ook geregeld leuke unieke spulletjes op Etsy. Wat betreft fashion slaag ik altijd bij ASOS en ben ik ook groot fan van het Franse merk Sandro. Als ik in Parijs ben moet ik altijd even gluren - het is me vaker dan een keer gebeurd dat ik daardoor de Thalys naar Amsterdam heb gemist. Oh en Isabel Marant is favoriet, ik heb in New York de allermooiste jas ever gescoord - zonder te overdrijven. En ook nog in de sale!    

Wat is je fashion of beauty must­have van het moment? 
De nieuwe peach blush van Yves Saint Laurent. Het middelste palette is ook een oogschaduw en die staat prachtig. Het is heel simpel maar geeft net een extra glans aan je ogen. 

Nog meer Inspiring Women vind je in het Fashionnews!

liefs, Anne ,

Lees meer