Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

menu
Beauty

Een puist uitknijpen? Liever niet

Kristel, 01 januari 2018

Puistjes en mee-eters komen en gaan. Soms word je er helemaal gek van! Nét die dag voor dat feestje waar je al zo lang naar uitkijkt, komen ze je huidje terroriseren...

Helaas kunnen we in real-life geen filter over ons gezicht doen, dus moeten we toch echt dealen met een bad skin day. Maar wat is nou de juiste beslissing? Puist uitknijpen en mee-eters verwijderen of laten we ze zitten?

Puisten

Als we aan puistjes denken, zien we meteen een stereotype uit een cartoon voor ons: een rood bultje met daarop een gelig puntje. Dus wat zijn puistjes nu eigenlijk? “Een puist is een verzameling van bloedcellen (genaamd neutrofielen) die vast zitten onder een dun laagje huid”, zegt Dr. Zeichner, hoofd cosmetische en klinisch onderzoek aan Mount Sinai Hospital.

Dit gebeurt er als je de puist uitknijpt: 

Door voorzichtig op het puistje te drukken zal het ervoor zorgen dat de buitenste laag openscheurt en het pus vrijkomt. Dit zorgt voor een ontsteking en zwelling van de puist. Soms helpt het uitknijpen van een puistje met de versnelling van het helingsproces. Hier hangt wel het risico aan dat de huid ook sneller beschadigd kan worden en je er dus een litteken of hyperpigmentatie (pigmentvlek) aan overhoudt. Waarschijnlijk heb je ook gemerkt dat je al snel weer terug bij af bent, niet echt effectief dus. Besluit je dan toch om de puist uit te knijpen (op eigen risico), zorg er dan voor dat je huid en handen goed gereinigd zijn en slaap met een hydrocolloïde-pleister op, zodat de huid sneller geneest.

Dit gebeurt er als je ze laat zitten: 

”Meestal opent een puistje vanzelf doordat je bijvoorbeeld je gezicht wast of je gezicht tegen je kussen wrijft, dus het eindresultaat is bijna hetzelfde”, aldus Dr. Zeichner. Maar dit is alleen waar als je het op een gecontroleerde manier doet. Dat doe je door de puist uit te knijpen met in tissues gewikkelde vingers. Als er de eerste keer knijpen niks uitkomt, laat het puistje dan met rust (hoe moeilijk dat ook is). Dit bespaart je namelijk littekens en infecties. Met andere woorden: het bespaart je een hoop huiddrama!

Mee-eters

Mee-eters zijn verstopte poriën door talg en dode huidcellen. Die zwarte puntjes komen doordat de poriën zijn blootgesteld aan de lucht, waardoor het oxideert en zwart lijkt.

Dit gebeurt er als je mee-eters verwijdert: 

Als je een mee-eter uitknijpt, komt er gegarandeerd viezigheid naar buiten waardoor het satisfying kan zijn om eraan te zitten. Maar je kunt ook te hard op de huid drukken waardoor er een ontsteking of huidbeschadiging ontstaat. Dit is vaak het geval omdat het niet door een professional wordt gedaan, aldus meneer Zeichner. Naast ontstekingen en huidbeschadiging is er nog een heel belangrijke reden om de mee-eters niet uit te knijpen. Al het knijpen kan er namelijk voor zorgen dat de poriën vergroten en daardoor makkelijk verstopt raken. Zo maak je een bad skin dus alleen maar meer bad.

Dit gebeurt als je ze laat zitten: 

De mee-eter blijft dan wel een paar weken of een paar maanden zitten, maar uiteindelijk zal je lichaam de viezigheid op een natuurlijke wijze naar de oppervlakte drukken. Helaas kunnen sommige grote mee-eters nooit uit zichzelf weggaan, tenzij ze verwijderd worden door de dermatoloog. Toch is het beter om een maand lang elke avond een toner op basis van salicylzuur aan je skincare routine toe te voegen.

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer