Girlbosses

Een exclusief interview met de MOAM x HEMA designers

Anne, 05 november 2015

Een exclusief interview met de MOAM x HEMA designers

De nieuwe MOAM-collectie voor HEMA van Martijn Nekoui is vanaf december te koop bij HEMA. MOAM is een platform dat jong talent laat samenwerken met de grote namen uit de Nederlandse mode-industrie. Ditmaal met HEMA. De verwachtingen zijn wederom hooggespannen. Wij spraken alvast met Aniek Zinken (24), Christa van der Meer (27) en Joanna de Hoop (24); de drie MOAM ontwerpers van dit jaar. Zij bogen zich over een erg speciale opdracht voor HEMA: het ontwerpen van de feestcollectie. Lees mee!

moam

Hoe zijn jullie geselecteerd als designer voor de nieuwe MOAM x HEMA collectie?
Aniek: Ik denk doordat ik binnen mijn achtergrond de combinatie heb van couture en commercieel, ik de kans heb gekregen om aan de MOAM voor HEMA collectie mee te werken. Christa: Martijn is altijd goed op de hoogte van alle afstudeerders op de modeacademies omdat hij samen met Frans Ankone alle shows af gaat. Daar ben ik gespot en later kreeg ik een telefoontje van Martijn. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen! Joanne: Ik werd out of the blue opgebeld door Martijn, met de vraag of ik wilde ontwerpen voor MOAM voor HEMA 2. Peter Leferink, coach bij MOAM, was op AMFI mijn hoofddocent, hij heeft mij aanbevolen bij Martijn. Binnen vijf uur moest ik laten weten of ik een contract wilde tekenen. 

moam

Waardoor heb jullie je laten inspireren voor de collectie?
Joanne: Voornamelijk door de Nederlandse vrouw die graag bij Hema komt. Wat wil zij? Maar ook wat wil zij absoluut niet? We hebben hier heel erg naar proberen te luisteren en vervolgens hebben wij hier onze eigen input aan gegeven. 

Hoe zouden jullie de collectie in een paar woorden omschrijven?
Feestelijk, classy, comfortabel en fun!

Wat is er zo bijzonder aan de collectie?
Aniek: De MOAM voor HEMA collectie is grotendeels gebaseerd op de mening van vele vrouwen. We hebben geluisterd naar wat de Hema-klant graag draagt en gekeken welke stoffen, vormen en modellen daar het best bij passen. Ik geloof dat daar een sterke collectie uit voort is gekomen, die alle aspecten van een complete collectie bevat, waar voor iedereen wel iets passends te vinden is.

moam

Hoe gaat het ontwerp- en productieproces van zo’n collectie in zijn werk?
Joanne: Toen we zijn begonnen met schetsen hadden we al een goed beeld in ons hoofd over hoe de verdeling van de collectie eruit moest zien. Binnen een week hadden we de collectie op papier. Vervolgens zijn we patronen gaan maken, proefmodellen gaan stikken en hebben we tegelijkertijd de print ontwikkeld, het kleurenpallet bepaald en gezocht naar de juiste stoffen in Istanbul bij de fabrikant. En dan komt het moment dat we onze patronen, samples en technische tekeningen opsturen naar de fabriek. Dan is het best spannend hoe de items terug komen. Met wat op- en aanmerkingen sturen we de items weer terug naar de fabrikant ter verbetering voor de uiteindelijke items. 

Hoe heb je een brug kunnen slaan tussen Moam en Hema?
Joanne: Ik denk dat dit vanzelf is gegaan. MOAM staat voor jong talent een podium bieden. En door MOAM met HEMA te koppelen krijg je een interessante combinatie. Wij komen net van school af waar we altijd opdrachten gehad hebben waarbij de sky de limit is. En nu moeten we binnen een kader opereren. Wat ik als een leuke uitdaging heb ondervonden. 

moam

In hoeverre zien we iets terug van jullie eigen stijl in de collectie?
Christa: Ik ben gek op breisels, kant en prints. Daarom vond ik het heerlijk om de breisel te mogen ontwikkelen voor in deze collectie. Het was ook heel bijzonder dat we samen met HEMA ons eigen kant hebben ontwikkeld. Daar komt de print in terug!

Wat is jullie favoriete item uit de collectie?
Aniek: Als ik echt moet kiezen: de wijde rok in print, maar die moet toch eigenlijk echt in combinatie met de top hoor! Christa: Mijn favoriete item is de blouse. Een echte klassieker die we een jonge look hebben gegeven. En met die strik is hij ook heel feestelijk. Joanne: Het colbert. Een onmisbaar, klassiek item. En dit colbert is net even wat anders dan de standaard versies die je veel ziet. 

moam

What’s next? Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Aniek: Deze opdracht heeft me laten zien hoe leuk een commerciële opdracht kan zijn. Wie weet begin ik over een tijd mijn eigen winkel, waar ik de collecties selecteer en al het moois van andere ontwerpers bij de klant breng. Christa: In januari breng ik een nieuwe collectie uit onder mijn eigen naam. Deze zal in Parijs, tijdens Fashion Week, gepresenteerd worden. Verder onderzoek ik samen met mode-collectief Das Leben am Haverkamp nieuwe manieren om mode te presenteren. Joanne: Momenteel heb ik freelance wat opdrachten. Maar mijn droom voor in de toekomst is om mijn eigen slow fashion label te ontwikkelen. 

Tot slot: hoe ziet jouw ideale feestdag eruit?
Aniek: Op mijn ideale feestdag zit ik samen met familie en vrienden rond de kerstboom, gehuld in rookworst-kersttruien en Moam voor Hema glitterjurken! Christa: Sneeuw! Ik hoop op metershoge sneeuw. Joanne: Vrienden en Familie. Koken & Eten. Foute kerstmuziek en de dagen dansend afsluiten. 

moam

De MOAM collectie voor HEMA is vanaf 8 december te koop in in HEMA’s door heel Nederland en op hema.nl.

liefs, Anne ,

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Lees meer