menu
Duurzame fashion keuzes maken
Duurzaam

Duurzame fashion keuzes voor dummies

Cheyenne, 04 juni 2021

De vraag naar duurzame kleding stijgt sinds een paar jaar. Meer mensen worden zich bewust van de impact van de kledingindustrie op onze planeet. Om bijvoorbeeld een spijkerbroek te maken is bijna 7000 liter water nodig! Dit is maar het topje van de milieuonvriendelijke ijsberg. Redenen genoeg dus om hier een beetje op te letten. Maar waar begin je als je duurzamere kleding keuzes wilt maken? Dit zijn onze vier tips om te beginnen.

1. Duurzame materialen

Als je een beetje op het milieu wilt letten heb je vast wel meegekregen dat veel materiaal waar kleding van gemaakt wordt niet duurzaam is. 
Gelukkig is het aanbod duurzame kleding tegenwoordig meer dan alleen geitenwollen sokken. Wist je dat schoenen bijvoorbeeld gemaakt kunnen worden van vegan- of ananasleer? Ook wordt er steeds vaker gebruikt gemaakt van bamboe of gerecycled plastic om kleding te fabriceren. Met deze app kom je erachter welke kledingmerken duurzaam zijn. Ook handig: let op het groene blaadje bij de artikelen in de shop, die aangeven dat het item duurzaam is.

2. Shop lokaal

Veruit de meeste kleding wordt geïmporteerd vanuit Aziatische landen. Naast dat de lokale arbeidsomstandigheden vaak slecht zijn, moet alles ook nog vervoerd worden naar Nederland. Door kleding te shoppen die bijvoorbeeld in Europa wordt gefabriceerd, verminder je de vervuilde kilometers per kledingstuk. Merken zoals Kuyichi, Mercer of Teym vallen in deze categorie.

3. Tweedehands kleding kopen

Vintage kleding is niet alleen trendy, het is ook duurzaam. Apps zoals Vinted maken het mogelijk om je eigen overbodige kledingitems te verkopen aan anderen. Goed voor het milieu en jouw portemonnee! Ook kan je makkelijk speuren tussen het aanbod naar vintage pareltjes.

4. Consuminderen

De meest duurzame keuze is toch nog steeds het kopen van minder kleding. Wij Nederlanders kopen gemiddeld meer dan 46 kledingstukken per jaar. Door bewustere keuzes te maken ga je voor kwaliteit boven kwantiteit. Je kunt er zelfs een challenge van maken met een vriendin! Kies een vast aantal kledingstukken wat je per seizoen mag kopen en daag elkaar uit om je eraan te houden. Om het nog uitdagender te maken, trakteert de ‘verliezer’ de ander op een leuk etentje ;-) Of nog beter, als het jullie allebei lukt, gaan jullie samen er een dag op uit!

beeld: Getty

Hoe duurzaam is een kledingmerk? Check het met deze app!

Lees ook

Hoe duurzaam is een kledingmerk? Check het met deze app!

Duurzaam

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer