Wetgeving verwacht in 2022
In 2015 riep de Europese belangenorganisatie van de cosmeticaindustrie haar leden op om voortaan geen plastic microbeads meer te gebruiken in verzorgingsproducten. Dat zou dan met zelfregulatie in 2020 gerealiseerd zijn. Helaas is dat niet gebeurd. Toch komen de bedrijven er niet zomaar mee weg: de Plastic Soup Foundation verwacht een Europees verbod in 2022, dan zal er dus ook echt wetgeving van kracht worden.
Polyethyleen
Wanneer je een scrub of cleanser zonder microbeads wilt aanschaffen, is het belangrijk om de ingrediëntenlijst aandachtig door te spitten. Soms blijken 'natuurlijke' producten toch plastic te bevatten. Als je het woord polyethyleen hoog in de ingrediëntenlijst tegenkomt, dan weet je dat het foute microbead boel is. Je kunt ook op de cosmeticaverpakking kijken of de groene sticker met de tekst 'Look for the Zero - Zero Plastic Inside' is afgebeeld. Het merk verklaart dan dat het product 100 procent plasticvrij is.
Scrubs met of zonder schuim
Duurzame scrubs en cleansers kunnen over het algemeen in twee categorieën worden ingedeeld: ze schuimen wel of ze schuimen niet. De schuimende cleansers bevatten bijvoorbeeld kokosolie dat een prima, rijk schuim maakt dat goed afbreekbaar is. De populaire 'eco' zeepjes zijn hier een goed voorbeeld van omdat ze zijn gemaakt van plantaardige oliën uit kokosnoot, jojoba of zonnebloem. Cleansers zonder schuim zijn bijvoorbeeld balms, crèmes, micellair water en oliën. Bij duurzame scrubs wordt in plaats van microbeads gebruik gemaakt van jojobawas, suiker, zout, noten- of fruitpitjes.
Lees ook