menu
huidtype test
Beauty

Doe de test: wat is jouw huidtype?

Sarah, 10 september 2021

Iedere huid is anders, en dus eigenlijk niet over één kam te scheren. Toch zijn de meeste huiden te verdelen in vier types: de gemengde, de droge, de gevoelige of de vette huid. En als je weet bij welke groep jouw huid het beste past, kun je je huidverzorging hier perfect op aan sluiten. 

Omdat het vaak best lastig is om te bepalen welk huidtype je hebt, hebben wij - om het leven een stukje makkelijker te maken - een huidtype test in het leven geroepen. Natuurlijk hebben wij dit niet alleen gedaan, maar met behulp van een expert. In dit geval is dat schoonheidsspecialiste Fleur de Bruin: eigenaresse van Beautybar Utrecht. Benieuwd of jij de trotse bezitter bent van een gemengde huid, een droge huid, een gevoelige huid of een vette huid? Doe de test hieronder.

Wat is jouw huidtype?

Natuurlijk is deze test een hele goede indicatie van jouw huidtype, maar als je nog twijfelt kun je altijd een bezoekje brengen aan een specialist. Het is namelijk altijd mogelijk dat jouw huid een mix is van meerdere huidtypes. Let altijd op dat je gezichtsverzorging goed aansluit op je huidtype. Het gebruik van de juiste verzorging kan echt een groot verschil maken voor je huid. Gebruik je de verkeerde verzorging, dan loop je het risico dat je huid hier onnodig door achteruit gaat. Dat uit zich in de vorm van onzuiverheden, maar in sommige gevallen ook in rimpels, pigmentvlekken of dofheid.

De huidtypes op een rij

Volgens Fleur de Bruin zijn er 4 huidtypes te benoemen: de gemengde, de droge, de gevoelige en de vette huid. De normale huid is bewust niet in dit rijtje terug te vinden, omdat eigenlijk geen enkele huid 'normaal' is. De normale huid is meer te vergelijken met de gemengde huid, omdat je huid op je t-zone altijd wel iets vetter is dan de rest van je gezicht. Meer uitleg over de huidtypes geven we hieronder. Producten shoppen bij je huidtype? Bekijk dan ons lookbook.

Huidtype #1: De vette huid.

Vrouwen met een vette huid hebben vaak een behoorlijk glimmende huid. De talgklieren van de vette huid werken namelijk overuren, wat resulteert in onzuiverheden en een flinke glans. Dat je huid vet is, betekent niet per se dat je ook genoeg vocht in je huid hebt zitten. Daarom is het met dit huidtype belangrijk dat je alsnog goed hydrateert, maar dan wel met olievrije serums of crèmes. Gebruik liever geen uitdrogende ingrediënten als sterke reinigers, zeep of alcohol, die kunnen een averechts effect hebben op je huid.

Huidtype #2: De gemengde huid. 

Met een gemengde huid maak je in de T-zone teveel talg aan (rond je voorhoofd, je neus en je kin). Daarentegen zijn je wangen juist wel weer een stuk droger. Let er altijd goed op dat de producten die je rondom je T-zone gebruikt olievrij zijn. Je wangen kunnen best wel wat hebben, dus de crème die je in dat gebied smeert mag wel wat vetter zijn. Gelukkig zijn er ook genoeg huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor je gehele gezicht. Wel zo makkelijk.

Huidtype #3: De droge huid. 

Met een droge huid heb je sneller last van schilfers, zichtbare lijntjes en een trekkerig gevoel, vooral na het reinigen van je gezicht. Ook de verkeerde huidverzorging kan zorgen voor een droge huid. Zorg er bij dit huidtype voor dat je qua verzorging goed hydraterende producten gebruikt, en agressieve en uitdrogende ingrediënten vermijdt.

#4 Huidtype 4: De gevoelige huid

De gevoelige huid reageert sneller op invloeden van buitenaf dan andere huidtypes. Denk aan gevoeligheid voor het weer of bepaalde ingrediënten. Dit kan zich uiten in bultjes, vlekken, jeuk of huidschilfers. Dat deze huid gevoeliger is, komt omdat de huidbarrière minder sterk is dan die van andere huidtypes. Zorg er bij dit huidtype voor dat je weet wat er in je verzorgingsproducten zit. Ga voor een korte ingrediëntenlijst waarvan je weet wat het is en wat het voor je huid doet. Parfum en agressieve alcoholsoorten kun je met jouw huid beter skippen.

Met dank aan: Fleur de Bruin, 28 jaar oud en de eigenaresse van BEAUTYBR. Utrecht, gelegen in Vleuten. In 2011 rondde ze haar schoonheidsspecialiste opleiding af en begon uiteindelijk haar eigen salon waar je terecht kunt voor o.a. gezichtsbehandelingen, permanente make-up en wenkbrauwbehandelingen. Meer weten over Fleur en BEAUTYBR. Utrecht? Neem dan een kijkje op haar website.

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer