Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

menu
Fashion

DIY: Zo maak je je eigen ripped jeans

Kristel, 01 januari 2018

Hét kledingstuk dat nooit out of style zal gaan is natuurlijk de jeans. Elk seizoen zien we de jeans wel in een andere variant: flared, low waist, coated, tregging, straight, boyfriend of juist super skinny. Dit seizoen kan het allemaal, elke kleur, materiaal, lengte en fit zien we terug komen. Met één voorwaarde: as long as it’s ripped.

DIY: Ripped jeans

Al zullen onze oma’s ons blijven vragen waarom we betalen voor een ‘kapotte broek’, de modeketens gooien ons er dood mee. In de winkels is bijna geen jeans te vinden zonder deze trend en ook in blogland komt het veelvuldig aan bod. Wij begrijpen wel waarom. Een scheur hier, beetje damage daar geeft al snel een stoere edge aan je outfit terwijl het een vrouwelijk geheel blijft.

In de winkels en online vinden we zeker leuke jeans, maar voordat je je creditcard erbij pakt, onze tip: gebruik deze als inspiratie en DIY, oftewel Do It Yourself. We hebben allemaal wel een aantal broeken die we niet meer dragen, maar die nog goed passen. Zoek ze op and get to work.

Open knee

De meest simpele, maar misschien wel de leukste variant is de open knee. Simpelweg een scheur in elke pijp ten hoogte van je knie. Deze variant werk het beste bij een skinny jeans. Stretch, high waist, enkel hoogte, blauw, zwart of wit, allemaal goede opties. Zolang de jeans maar strak om je benen zit.

Het werkt het beste om de broek eerst aan te doen en te gaan zitten. Teken dan met een potlood (zodat de foutjes eruit gaan in de wasmachine) twee strepen dwars over je knieschijven. Doe de broek dan uit en pak de schaar erbij. Knip de knieën open vanaf ongeveer één cm vanaf beiden zijkanten et voila. Aan het begin zal het er nog een beetje home made uitzien, maak je hier niet druk om, na twee keer dragen begint het al aardig te rafelen.

Damage it

De volgende techniek gaat je iets meer tijd kosten, maar het resultaat zal je niet teleurstellen. Voor een damaged look gebruik je een boyfriend jeans (kijk ook eens daadwerkelijk in de kast van je boyfriend of broer) of een iets meer loszittende broek om een rollade effect te voorkomen.

Draai de broek binnenste buiten, bedenk welke gedeeltes je wilt bewerken en teken dit uit in vierkantjes met een potlood. Knip in het eerste aangegeven gedeelte repen van ongeveer een cm uit elkaar. Trek daarna met een pincet alle blauwe verticale vezels tussen de geknipte repen zodat je alleen de witte horizontale vezels overhoudt. Doe dit voor alle vierkanten die je getekend hebt. Was de broek daarna zoals je gewend bent, alle blauwe vezels die je gemist hebt zullen dan ook verdwijnen, en je damaged fit is done. Deze techniek werkt ook prima bij shorts.

Hole in one

Ook voor deze techniek hoef je echt geen nieuwe jeans aan te schaffen. Het dragen is misschien meer iets voor de durvers onder ons, maar denk aan een festivals en zonnige middagjes in het park of een netpanty onder de jeans. Het is in elk geval dé manier om je benen te showen terwijl je nog wel een lange broek aan hebt. Voor deze optie kun je een beste een rechte spijkerbroek gebruiken.

Doe de broek aan en bedenk waar je de holes wilt maken. Dit kan alleen aan de voorkant anders zal de broek modelloos om je benen heen hangen, dag sexyness. Draait de broek weer binnenste buiten en knip de vlakken uit. Aan de boven en onderkant van de vlakken knip je een extra reep op één cm afstand. Verwijder daarna weer de blauwe vezels voor een damaged effect. De broek daarna wassen zoals je gewend bent. Draag het met een stoere sandaal of rol de broek op en match het met een paar mooie hakken. Hoe dan ook you’re ready for spring!

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer