Tweede ronde
Een gewone shampoo - dus geen 'conditioning wash' ofwel co-wash - gaat schuimen wanneer je ‘m gebruikt. Ook als het een sulfaatvrije shampoo is. Merk je dat het niet gaat schuimen? Dan moet je echt nog voor een tweede wasronde gaan. Dat is namelijk een teken dat het huidvet (talg) nog niet weg is. Direct na het wassen heb je dat misschien nog niet door, maar in de loop van de dag of de dag erna zul je toch merken dat je hoofdhuid wat vetter is.
Eerst een sopje
Breng je de shampoo direct uit de fles op je hoofd aan of giet je eerst wat in je hand? Om ervoor te zorgen dat je shampoo effectief is, kan je beter dat laatste doen. Voeg wat water toe en wrijf tussen je handen totdat er schuim ontstaat. Door water toe te voegen heb je minder nodig en wordt je hoofdhuid niet overweldigd door een te grote hoeveelheid schuim. Dit schuim breng je vervolgens op meerdere plekken op je hoofdhuid aan, zodat het gelijkmatig verdeeld wordt. Hoeveelheden ter grootte van een 2 euromunt is voldoende wanneer je haar tot je schouders komt. Is je haar langer, kan je iets meer gebruiken.
Het beste wasschema
Hoe vaak je je haar moet wassen, hangt af van veel persoonlijke factoren. Wat is bijvoorbeeld je haartype en -textuur? Hoe wil je dat je haar eruitziet en aanvoelt? Hoe lang is je haar en hoeveel tijd heb je om het te wassen en drogen? Het ideale wasschema kan voor jou dus om de twee dagen zijn, maar ook eenmaal per week. Wat voor jou het beste werkt, is misschien even oefenen. Kijk vooral naar je hoofdhuid en hoe deze aanvoelt. Als je hoofdhuid jeukt of vettig is, is het tijd om te gaan wassen.
Masseren
Tijd om je haar te wassen? Begin met het kletsnat maken van je haar met warm water (maar niet te heet). Breng een scheutje shampoo aan op je handpalm, voeg water toe en maak er een romige schuim van. Breng je handen naar je hoofdhuid bij de slapen en masseer met je vingers wat shampoo in. Ook onder je haar, waarbij je de shampoo op je hoofdhuid aanbrengt richting je nek. Schuim de shampoo in je handen weer een beetje op en breng het aan op de bovenkant van je hoofd. Maak je handen weer even nat en masseer nu met je vingers in cirkelvormige bewegingen over je hele hoofdhuid. Heb je last van droge punten? Dan kun je ervoor kiezen de shampoo alleen op je hoofdhuid te concentreren. Je laat het schuim dan bij het uitspoelen door je punten gaan. Herhaal dit wasproces nog eens en spoel je haar goed uit, totdat het water niet meer schuimt en helder is. Dat kan bijvoorbeeld met deze shampoos:
Conditioner
Na het wassen staan de haarschubben iets open. Die sluit je door een conditioner aan te brengen. Een conditioner zorgt bovendien voor voeding, glans en bescherming. Ben je bang voor een vette hoofdhuid en slappe slierten? Breng de conditioner dan niet te dicht bij je hoofdhuid aan. Na het uitspoelen van de shampoo breng je een kleine hoeveelheid - ook weer een 2 euromunt - aan in je hand en wrijf je je handpalmen even samen. Begin nu bij de haarpunten en werk vervolgens van de punten naar boven toe. Wordt je hoofdhuid snel vet? Stop dan op ongeveer tien centimeter van je hoofdhuid en laat de conditioner twee minuten inwerken. Spoel het goed uit tot het water helder is. Om restjes te verwijderen en de glans te verhogen, voeg je aan het eind koud water toe.
Droogshampoo
Heb je lang haar en dus veel tijd nodig, kan een droogshampoo uitkomst bieden. Moet je de wasbeurt uitstellen, kan je wat droogshampoo aanbrengen om de vettigheid te absorberen en weer volume aan je haaraanzet te geven. Gebruik een droogshampoo af en toe en was het ook altijd weer goed uit met een gewone shampoo. Je hoeft een droogshampoo overigens niet alleen maar in de ochtend aan te brengen; dat kan ook voor het slapengaan. Verspreid de droogshampoo over je hoofdhuid, laat het even inwerken en borstel het goed uit. Dit geeft je haar een natuurlijker effect wanneer je ‘s morgens opstaat.
Beeld: Getty
Lees ook

Haaruitval in de lente… kun je daar iets tegen doen?
Fijn dat de lente er bijna aankomt. Maar waarom zit je borstel zo vol haar? En schrik je van alle losse haren in het doucheputje? Net als in de herfst, kan ook je haar in de lente uitvallen, dat wordt seizoensgebonden haaruitval genoemd. Het is schrikken, maar we hebben goed nieuws voor je: het is tijdelijk. En met deze tips kun je je haar beschermen en gezond houden.

Wat wil je haar je vertellen? Zo luister en antwoord je
Je haar heeft een directe invloed op je zelfbeeld en hoe je denkt dat anderen je zien. Daarom kunnen haarproblemen, van gespleten haarpunten tot haaruitval, behoorlijk frustrerend zijn. Het is niet alleen een good (of bad) hair day die iets zegt over je haar, ook de daadwerkelijke conditie vertelt je iets over de gezondheid ervan.