Deze cocktails pairen perfect met je favoriete gerecht

dinsdag 24 januari 2023 Irene de Bruijne

Vergeet Dry January, januari duurt voor ons gevoel al maanden en is grauw en koud. Tijd voor wat kleur en tropische sferen, en dus ontwikkelde BACARDÍ samen met chef London Loy een aantal cocktails met bijpassende gerechten. Want wie zegt dat je alleen wijn kunt pairen met je eten? Ook cocktails zijn namelijk goed - en stiekem soms zelfs beter - te combineren met gerechten. Daarbij kun je denken aan vergelijkbare smaken zoals een sour bij een gerecht met citrus om het zure te versterken of juist aan een spannende tegenstelling.

Caribische keuken

En omdat chef London Loy zelf gek is op rum en de Caribische keuken wist hij daar wel raad mee. De basis van die tropische cocktails is BACARDÍ Reserva Ocho, een goudkleurige rum met een diepe, gelaagde en zachte smaak van gedroogd fruit, specerijen en vanille. De geur van gedroogde abrikozen, zwarte kersen en bananenblad in combinatie met de weelderige aroma’s van esdoorn, butterscotch en specerijen zoals gember, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat geven een overvloedige sensatie van smaken. Meer dan genoeg smaken om er een heel bijzondere avond van te maken dus. Het enige wat je nog hoeft te doen is onderstaande recepten te maken en je beste vrienden uit te nodigen. Alle recepten zijn gebaseerd op 8 personen. 

Voor de salade:

  • 1 kleine rijpe ananas, in blokjes van 1 cm
  • 2 rijpe mango’s, in blokjes van 1 cm
  • 1 bakje granaatappelpitjes
  • 150 ml appelazijn
  • 5 el suiker
  • 5 mini komkommers, in plakjes van 2 cm
  • 2 el honing
  • Sap van 2 limoenen
  • Scheut olijfolie
  • Garnering: 1 bakje borage cress en eetbare bloemen of basilicum en munt

Bereiding

Meng de ananas en mango in een kom. Los de suiker op in de azijn in een verhit pannetje. Voeg de komkommerplakjes toe aan het azijnmengsel, zet weg en laat afkoelen. Voeg toe aan de kom met ananas en mango. Meng voor de dressing in een kom de honing, limoensap en olijfolie met een garde. Verdeel de salade en granaatappelpitjes over acht borden. Maak elk bord aan met een eetlepel dressing en garneer af met de cress en bloemen, of basilicum en munt.

Tip: ook lekker met een scheut balsamicosiroop en gebakken kokosrasp.

Voor de Infinity Punch:

  • 300 ml BACARDĺ Reserva Ocho
  • 300 gr mango sorbetijs
  • 100 ml versgeperst limoensap
  • 75 ml amandelsiroop (Monin Orgeat)
  • 350 ml kokoswater
  • Garnering: limoenschijfjes, gedroogde mango, kokosschaafsel, eetbare bloemen (optioneel)

Bereiding

Laat het sorbetijs op kamertemperatuur komen. Schenk vervolgens alle ingrediënten in een grote kom en roer goed door. Zet de punch minimaal 30 minuten in de koelkast. Serveer de punch uit met een pollepel in mooie glazen gevuld met ijsblokjes. Garneer met gedroogde mango, kokosschaafsel en eventueel een eetbare bloem.

Voor de kip:

  • 8 kippendijen
  • 1 grote aubergine, in blokjes gesneden van 1 cm
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bakje pindasaus (koop bij de toko)
  • 2 cassaves, in dikke frieten gesneden
  • 8 stuks snijbonen
  • 1 bakje zorri cress of platte peterselie
  • Peper en zout

Bereiding

Verwarm een koekenpan met olijfolie. Bak de kip gaar in 10 minuten, breng op smaak met peper en zout. Gril de snijbonen gaar in een grillpan. Snijd de aubergine, sjalotten en knoflook en bak vervolgens circa 10 minuten in een hapjespan, tot de aubergine zacht is. Breng op smaak met peper en zout. Schil de cassaves, snijd in dikke frietstukken en kook zacht in water. Laat uitdampen. Bak vervolgens in een hete koekenpan met zonnebloemolie. Bereid de pindasaus volgens de instructies op verpakking. Verdeel alles over acht borden, ook de pindasaus. Garneer af met zorri cress of met grofgehakte peterselie.

Voor de Ocho Negra:

  • 40 ml BACARDĺ Reserva Ocho
  • 15 ml Belvoir Ginger Cordial (gembersiroop)
  • 15 ml versgeperst limoensap
  • 100 ml bruisend water
  • 1 scheutje Angostura Bitters (optioneel)
  • Garnering: gekonfijte gember of een limoenpartje.

Bereiding

Vul een longdrinkglas met ijsblokjes en knijp de partjes limoen uit in het glas. Voeg BACARDĺ Reserva Ocho en gembersiroop toe en roer rustig door. Garneer met gekonfijte gember of een partje limoen.

Voor de necatrines:

  • 1200 ml zoete witte dessertwijn (Muscat de Rivesaltes)
  • 8 nectarines, of in seizoen perziken
  • 3 steranijs
  • 1 vanillestokje, opengesneden
  • Bakje rood fruit
  • 1 blikje gecondenseerde volle melk met suiker (397 gram)
  • 200 ml slagroom

Bereiding

Breng in een kleine steelpan de wijn met steranijs en vanille aan de kook. Draai het vuur laag en pocheer de nectarines 4 minuten in de wijn. Keer ze eventueel halverwege als ze niet helemaal onder staan. Neem de pan van het vuur en laat de nectarines in de wijn afkoelen. Leg het blikje gecondenseerde melk in een pan met ruim water, breng aan de kook. Laat het water circa 3 uur koken (let goed op dat het blikje helemaal onder water blijft, vul het water indien nodig aan). Voor een minder stevige dulce de leche kook je het blikje korter, zo’n 2 tot 2,5 uur. Haal het blikje uit het water, laat afkoelen voordat je het opent. Meng de afgekoelde dulce de leche met de slagroom tot de dikte van yoghurt. Verdeel de nectarines vanuit de steelpan, met een beetje vocht, over acht borden. Garneer met rood fruit en de dulce de leche.

Voor de Ocho Fashion:

  • 50 ml BACARDĺ Reserva Ocho
  • 10 ml Monin hazelnootsiroop
  • 3 scheutjes Angostura Bitters
  • 2 scheutjes Orange Bitters
  • Snuf zout
  • Garnering: sinaasappelschil

Bereiding

Schenk alle ingrediënten uit in een whiskyglas of in een chic, kort glas en voeg voldoende ijsblokjes toe. Roer alles 60-80 seconden goed door voor voldoende verwatering. Voeg eventueel extra ijsblokjes toe en garneer met een gekrulde sinaasappelschil.

The Table of Ocho

Om de avond helemaal compleet te maken, geeft BACARDÍ op het inspiratieplatform The Table of Ocho ook tips voor de beste styling van je tafel en alles daaromheen. Dat is dus drank-, food- én modepairing. Wat ons betreft alles voor een perfecte avond!


In samenwerking met BACARDÍ.

Lees ook

In een handomdraai een heerlijk menu op tafel

Waarschijnlijk ben je nog aan het bijkomen van alle feestjes en diners van de afgelopen dagen. Hoe gezellig de feestdagen ook zijn, het hosten van een uitgebreid diner kan behoorlijk wat stress veroorzaken. Dat is vanaf nu niet meer nodig. Met de maaltijdboxen van HelloFresh heb je elke dag een goede maaltijd op tafel, ook wanneer je voor een groep vrienden kookt. Zo hoef je bij het volgende diner geen menustress te hebben én kun je zelf ook de hele avond genieten. Tafelen was nog nooit zo fijn.

Met deze feestelijke smaken waan je je als een god in Parijs

December draait veelal om gezelligheid en lekkernijen. Van uitgebreide kerstdiners tot speciale drankjes en lekkere koffie. De samenwerking tussen Nespresso en Pierre Hermé maakt laatstgenoemde dit jaar extra bijzonder met een limited edition collectie. Daarmee zit de feeststemming er direct in, en waan je je als een god in Parijs.