Girlbosses

Designer Janna van Vugt: 'Ik had nog nooit eerder een bril ontworpen.'

Kristel, 26 december 2015

Designer Janna van Vugt: 'Ik had nog nooit eerder een bril ontworpen.'

Janna van Vugt studeerde in 2013 af aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag, ging daarna als designer voor een kledingmerk aan het werk en had nog nooit in haar leven een bril ontworpen. Tóch werd ze door Specsavers gevraagd om mee te doen aan een wedstrijd en hiervoor twee monturen te ontwerpen. En dit deed ze met succes; Janna won de Dutch Design Talant Award 2015 en dat betekent dat haar ontwerpen binnenkort prijken op de neuzen van vele Nederlanders. Niet mis lijkt ons zo! Tijd dus om deze jonge creatieveling eens aan de tand te voelen.

Janna van Vugt

­Hi Janna, hoe is het met je? Zou je jezelf willen voorstellen aan onze lezers? ­
Ik ben Janna van Vugt, ik ben 26 en woon in Utrecht. Na mijn opleiding Fashion & Design ben ik Mode en Textiel gaan studeren aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag. Daar ben ik in 2013 afgestudeerd met een vrouwencollectie bestaande uit tien outfits. Momenteel werk ik als designer voor een kledingmerk.

Je bent uitgeroepen tot Dutch Design Talent 2015 door Specsavers. Wat betekent deze prijs voor jou als mode ontwerper? ­
Deze prijs betekent absoluut veel voor mij als ontwerper. Sowieso is het fijn om waardering te krijgen voor je werk. Naast dat is er veel aandacht in de pers dus ook erg goed om mijn werk te tonen aan groter publiek.

Heb je al eens eerder een bril ontworpen?
Nee, ik had nog nooit eerder een bril ontworpen. Daarom was het een hele leuke uitdaging, echt wat anders. Al is een bril natuurlijk wel onderdeel van een outfit en een belangrijk modeaccessoire. Normaal werk ik met stof, dit is een veel statischer product maar tijdens het ontwerpen hield ik me bezig met dezelfde dingen, vorm, belijning en kleur.

Waarom ben je geselecteerd door Specsavers om een bril te ontwerpen? ­
Op basis van mijn afstudeercollectie heeft Specsavers mij geselecteerd. Zij hebben een aantal ontwerpers voorgesteld aan Spijkers en Spijkers en zij hebben uiteindelijk de twee ontwerpers gekozen die zij wilden coachen tijdens de wedstrijd. Fransisco van Benthum heeft op dezelfde manier twee jonge ontwerpers binnen de mannenmode geselecteerd. In 2008 heb ik stage gelopen bij Spijkers en Spijkers, het was super tof om ze jaren later op deze manier weer tegen te komen!

Janna van Vugt

Waardoor heb je je laten inspireren voor het ontwerp? ­
Voor de ontwerpen van de monturen heb ik twee thema’s uitgewerkt. Matt & Marble, gaat over het mixen van materialen, mat met glans en marmer met goud. Voor het thema Pastel Pop! heb ik contrast gezocht door een abstracte hoornprint gecombineerd met roze pastel, dit werd het winnende montuur. Ik vond het belangrijk om twee heel verschillende thema’s uit te werken. Het eerste verfijnd en ingetogen de ander heel uitgesproken in print en kleur. Daarnaast was het belangrijk dat mijn handschrift als ontwerper kenmerkend zou zijn binnen de monturen.

Hoe is het ontwerpproces in zijn werk gegaan?
Ik ben begonnen met heel veel research. Ik heb een aantal brillenwinkels bezocht. In Utrecht, waar ik woon, zitten een aantal brillenwinkels met hele bijzondere en opvallende monturen. Daarnaast heb ik beeldmateriaal verzameld om de twee thema’s uit te werken om zo de sfeer en richting te bepalen die ik op wilde gaan. Daarna ben ik me gaan richten op vorm, kleur en details. Ik heb de monturen tot in detail ontworpen en de technische tekeningen productie klaar gemaakt. Aan de hand van mijn ontwerpen heeft Specsavers de samples gemaakt en uiteindelijk de monturen die in de winkels liggen. 

Waar ben je het meest trots op?
Ik denk dat ik het meest trots ben wanneer ik iemand zal zien rondlopen met één van mijn brillen op. Dat lijkt me echt gaaf!

Wat vond je tegenvallen? ­
Ik wilde de vorm van het bestaande montuur veranderen door extra lagen toe te voegen maar dit bleek in productie helaas niet mogelijk door het korte tijdsbestek. Dat is dan jammer maar dan ga je opzoek naar alternatieven en daag je jezelf weer uit.

Janna van Vugt

CC: Esther Grass Vergara

Je bent tijdens het ontwerpproces begeleid door Spijkers & Spijkers; waar heb je het meest van geleerd? ­
Zij hebben vooral aangegeven goed na te denken over de draagbaarheid van het ontwerp. Ik had in de beginfase vrij extreme ontwerpen gemaakt, ik wilde kijken hoever ik kon gaan. Maar het is ook belangrijk dat het bij het grote publiek in de smaak valt. Uiteindelijk heeft het geresulteerd in twee mooie draagbare monturen maar het winnende montuur was wel het meest uitgesproken van allemaal, dat vond ik leuk! 

Hoe heb je een brug kunnen slaan tussen Specsavers en jouw eigen stijl als mode ontwerper? In hoeverre zien we hier iets van terug in de bril? ­
Ik vind beide brillen heel erg ‘Janna’. Daar ben ik blij om want je wil natuurlijk achter je product staan. Mijn werk is vrouwelijk en vrij clean, dat zijn deze brillen ook. Niet te veel poespas maar mooie details en altijd verfijnd.

Janna van Vugt

Wie of wat inspireert jou? Waarom? ­
Dit kan van alles zijn, maar mijn grootste inspiratie haal ik uit architectuur. Voor mijn collectie heb ik mij laten inspireren door het Goetheanum (1928) gebouwd door Rudolf Steiner. Dit gebouw heeft een organische vormentaal en sobere uitstraling, heel krachtig. Ik combineer dit met natuurlijke elementen, wat zich vooral heeft geuit binnen mijn stofbewerking. Bloemenprints en borduursels van fragiele takjes en een gelaserd patroon opgebouwd uit vormen van het menselijk lichaam. Binnen mijn werk ontstaat veel contrast, het is sculpturaal, romantisch en grafisch. 

Wat wilde je vroeger worden? Altijd al mode­ontwerper? ­
Toen ik heel klein was kassajuffrouw, toen ik iets ouder was mannequin, zoals ik dat zo mooi zei. Maar ik was erg jong, ik denk dat ik zeker vanaf mijn zevende al wel wist dat ik modeontwerper wilde worden. Later heb ik nog even getwijfeld over interieur maar dit was maar van korte duur, uiteindelijk werd het zonder twijfel mode. Mijn moeder heeft ook mode gestudeerd en mijn vader is grafisch vormgever. Dit waren mooie voorbeelden voor mij, het is er met de paplepel ingegoten.

What’s next? Wat zijn je plannen/ambities voor de toekomst? ­
Ik wil me zoveel mogelijk ontwikkelen de komende jaren. Ik werk momenteel als designer voor een kledingmerk en werk daar vanuit een commercieel oogpunt. Dit is een hele andere werkwijze dan tijdens mijn studie aan de Kunstacademie. Dit gecombineerd zorgt voor veel kennis vanuit verschillende invalshoeken. Deze autonome en commerciële ervaringen laten mij elke dag groeien als ontwerper. Ik werk met veel plezier en wil me blijven focussen op mijn baan. Een droom voor de toekomst is een label oprichten samen met mijn moeder.

Janna van Vugt

CC: Esther Grass Vergara

Hoe zou je jouw eigen kledingstijl omschrijven? ­
Dat vind ik moeilijk want ik draag heel veel verschillende dingen en stijlen. Ik denk een combinatie tussen preppy en street. Weinig kleur, veel zwart, donkerblauw, grijs en wit. Ik vind het leuk om onverwachte dingen met elkaar te combineren, een klassiek jurkje met daaroverheen een grote stoere trui. En aan mijn voeten altijd Nike of mijn Dr. Martens.

Little black dresss.Oliver V&D
€ 69,99 € 55,99
10 Days Trui10 Days Sans-online
€ 219,95 € 100,00
D.Martens 1460Dr. Martens Shuz.nl
€ 134,95 € 100,00

Tot slot: wil je zelf nog iets kwijt?
Ik ben Specsavers en Spijkers en Spijkers dankbaar voor deze leuke en leerzame ervaring. Het is erg belangrijk dat jonge ontwerpers een platform wordt geboden om zich te kunnen profileren. Tijdens de persdag hebben we allemaal de mogelijkheid gekregen om ons idee te pitchen voor een uitgebreide vakjury. Hier hebben we niet alleen onze ontwerpen voor de brillen gepresenteerd maar ook onze collecties waardoor het echt een platform was voor ons als ontwerpers en niet alleen voor dit project. 

Lees ook het interview: Daisy van I Love Health: 'Een boek schrijven was geen droom.'

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Hoera! Fashionchick bestaat 10 jaar dus wij trakteren. Doe mee en win!

Lees meer