Duurzaamheid is populairder dan ooit en dat is niet voor niets. Het is meer dan een trend die overwaait – het is hoog tijd dat de modewereld verandert. Hoe dat gebeurt? Mede dankzij upcycling, de nieuwste buzz word die de modewereld in zijn greep houdt.
Upcycling
Upcycling is een van de meest tastbare manieren van duurzaam produceren. Het houdt letterlijk in dat je van oude kledingstukken nieuwe items ontwikkeld. Een shirt wat net niet meer volgens de laatste mode of naar jouw smaak is, pas je bijvoorbeeld aan naar een meer on-trend exemplaar of – als je echt wil experimenteren – naar een rok of broek. Upcycling draagt bij aan circulaire mode, waarbij geen stukje stof wordt verspeeld.
Deadstock
Upcycling is juist nu zo populair, omdat de pandemie heeft gezorgd voor een enorme stijging in deadstock – overgebleven voorraden van vorige seizoenen. Sinds grote modehuizen als Burberry en Louis Vuitton onder hoge spanning staan vanwege het verbranden van niet-verkochte tassen, is het steeds duidelijker dat er iets aan dit grote probleem moet worden gedaan. Upcycling en deadstock dressing zijn hierop het antwoord.
Oplossing voor een groot probleem
Naar schatting worden er wereldwijd per jaar 100 miljard (!) kledingstukken geproduceerd. Alleen in Groot-Brittannië wordt hiervan al 3 miljoen kilo weggegooid. Al deze afgedankte kleding eindigt op een stortplaats. Precies hier komt circulaire mode om de hoek kijken: door minder weg te gooien en meer te re- en upcyclen, wordt de uitstoot en het grofvuil dat de mode-industrie produceert vermindert.
Lees ook: Waarom kopen we nog steeds fast fashion?
Circulariteit bij grote modehuizen
Inmiddels hebben ook grote modehuizen en bekende modeontwerpers deze vorm van circulaire mode omarmd. Bovendien is de vintage markt eveneens groeiende: de tweedehands verkopen op platformen als Vestiaire Collective, The Next Closet en Vinted rijzen de pan uit. Ben je op zoek naar iets nieuws, maar wil je graag modemerken steunen die hun best doen voor een betere wereld? Dan bieden wij de uitkomst. Onderstaande modemerken experimenteren erop los en zijn een goed voorbeeld voor de rest.
Alexander McQueen
Samen met Vestiaire Collective heeft Alexander McQueen een buy back programma gestart, waarbij het merk oude stukken van eigen hand terugneemt van consumenten. Klanten krijgen in ruil voor hun gedoneerde stukken tegoed om de nieuwe collectie te shoppen.
Stella McCartney
Eerder schreven we al dat Stella McCartney duurzamer is dan ooit. Niet alleen is het gehele merk altijd al vegan geweest, inmiddels gebruiken ze ook deadstock stoffen én hebben ze een samenwerking met RealReal, een Amerikaans tweedehands platform.
Duran Lantink
Ook als we het dichterbij huis zoeken wordt er volop ge-upcycled. Mode-icoon Duran Lantink heeft inmiddels van heel wat designerkledingstukken iets nieuws gefabriceerd. En dat bleef niet onopgemerkt: inmiddels heeft hij samenwerkingen met onder anderen Browns Fashion en showde hij tijdens Paris Haute Couture Week.
Ronald van der Kemp
Ook van eigen bodem, zijn Ronald van der Kemps demi-couture creaties, bestaande uit deadstock stoffen die hij inkoopt bij de grootste modehuizen ter aarde. Het resultaat mag er zijn: over de top creaties in de mooiste stoffen ter wereld. Celine Dion is een van zijn grootste fans, maar ook Lady Gaga en vele andere celebrities zijn gespot in zijn designs.
Gucci
Gucci stimuleert in combinatie met RealReal de tweedehandsverkoop van het merk, en doneert hierbij aan One Tree Planted – een organisatie die ontbossing tegengaat door nieuwe bomen te planten.
Maison Margiela
Onder leiding van John Galliano ontwikkeld Maison Margiela nieuwe collecties bestaande uit oude items. De kleding is vaak zo experimenteel dat het niet per se alledaags is, maar dat maakt de boodschap niet minder sterk.
Vivienne Westwood
Vivienne Westwood is niet alleen de punk rebel van de mode, ze is net zo goed een vooraanstaand figuur in de weg naar een duurzamere toekomst. “Buy less, but better” is inmiddels een van haar bekendste uitspraken. Daarnaast gebruikt ze oude collecties om nieuwe mee te maken en stimuleert ze iedereen die het wil horen om te investeren in goede kledingstukken, die je een leven lang liefhebt. Zo is de cirkel weer rond.
Beeld: Getty