menu
Kleding huren de toekomst van mode
Duurzaam

De toekomst van de mode? Bij deze bedrijven huur je kleding in plaats van dat je het koopt

Emma, 01 juni 2021

Je kent het wel: je kast is overvol, maar je hebt niks om aan te trekken. Wellicht had je hier het afgelopen jaar – dankzij het vele thuiszitten – weinig last van, maar de struggle is real nu we ons sociale leven weer meer oppakken. Met evenementen en vakanties in aantocht (en wellicht wat coronakilo’s erbij) kan de paniek toeslaan: wat doe je aan? Is het tijd voor een nieuwe garderobe? Omdat het niet duurzaam is om direct naar de winkel te rennen en je te vergrijpen aan alleen maar nieuwe trends, is kleding huren een mooi alternatief, dat bovendien aan populariteit wint. 

Kleding huren

Kleding huren wordt steeds populairder. Als het Financieel Dagblad erover schrijft, dan weet je zeker dat het een serieuze markt is die groeit. De plotselinge populariteit komt mede doordat het steeds bekender wordt hoe vervuilend de modewereld eigenlijk is. Elk seizoen nieuwe trends, kleding die na een paar keer dragen is versleten en het feit dat een groot deel van iedere garderobe voor altijd ongedragen blijft. Platforms als Vestiaire Collective en Vinted vieren net als kledingverhuurbedrijven hoogtij sinds de pandemie. Dan hebben we het niet alleen over galajurken en smokings – integendeel, het gaat om alledaagse items die je per dag, week of maand huurt. Hoe en waar je dat doet, lees je hieronder.

1. My Dressoir

‘Iedere vrouw verdient het om zelfverzekerd de deur uit te stappen naar een feestje’, vindt het brein achter My Dressoir. En zo is het: de website geeft vrouwen toegang tot een oneindige kledingkast vol feestelijke items van de mooiste merken. Voor een kleine prijs is een designer outfit voor zes dagen in jouw bezit. Ideaal wanneer je een belangrijke gelegenheid hebt en niet te diep in de buidel wil tasten.

2. The Collectives

The Collectives’ eigenaresse Aarti kampte jarenlang met een shopverslaving. Vriendinnen klopten altijd al bij haar aan om kleding te lenen, want naast een verslaving had ze ook een erg goede smaak. Na therapie besloot ze van haar ex-verslaving haar werk te maken en zette ze The Collectives op, waarbij ze haar kleding verhuurt. Verwacht tijdloze en klassieke items in uiteenlopende maten en over de top designertassen – ideaal voor een feestje. Heb je zelf (designer) items in je kast hangen die je zou willen verhuren? Dan kan je ze aanmelden bij The Collectives en nemen zij het verhuurproces van je over.

3. LENA Library

Onder het motto ‘altijd iets nieuws zonder het te hoeven kopen’ verhuurt LENA Library bijzondere items voor elke gelegenheid en elke maat. Het bedrijf bestaat al sinds 2014 en is sindsdien alleen maar gegroeid. LENA werkt als volgt: je wordt lid van de bibliotheek en koopt een aantal credits. Één credit is 25 eurocent. Ben je helemaal weg van een stuk na de leenperiode? Dan kan je het item aanschaffen en heb je er eindeloos plezier van.

4. Share a Masterpiece

In plaats van te kopen, huur je bij Share a Masterpiece high-end designer items. De keuze is enorm: van Dries van Noten tot Filippa K en Vivienne Westwood – er is voor ieder wat wils. De oprichters – en vriendinnen – hebben als missie om de modewereld te verduurzamen én om designerkleding beschikbaar te maken voor het grote publiek. Kortom: double win.

Bezit je toch liever kleding dan dat je het huurt? Organiseer dan eens een kledingruil met vriendinnen. Zo geef je je garderobe een upgrade zonder nieuwe items aan te schaffen. 

beeld: Getty

Hoe duurzaam is een kledingmerk? Check het met deze app!

Lees ook

Hoe duurzaam is een kledingmerk? Check het met deze app!

Duurzaam

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer