De resultaten van het Grote Fashionchick Kerst Onderzoek

Een kleine maand geleden vroeg ik jullie mij te vertellen hoe jouw kerst er dit jaar uit gaat zien. Vier jij kerst thuis met familie of ga je op stap? Doe je dat in een foute kersttrui of ga je voor over-the-top feestkleding? En wat doe je als je een cadeau krijgt waar je echt van gruwelt? Lief als jullie zijn, hebben jullie de vragenlijst en masse ingevuld. Maar liefst 1853 dames hebben de vragen beantwoord en zo heb ik een aardig beeld gekregen van hoe jullie kerst eruit gaat zien. De highlights? Familie, zwarte jurkjes en sieraden onder de boom komen in veel van jullie kerstdromen voor. 

Kerst onderzoek Fashionchick

Merry Christmas?

De resultaten liegen er niet om: jullie zijn dól op kerst. Meer dan 50% vindt kerst heel gezellig en geniet van de versieringen en het samenzijn met familie en vrienden. Een kwart van de ondervraagden vindt het zelfs zó leuk, dat het wat hen betreft iedere dag kerst mag zijn. Dames die zichzelf 'The Gringe' noemen zijn er gelukkig niet veel; slechts 0,8% vindt kerst vreselijk. We zijn redelijk unaniem over hoe we kerst dit jaar vieren, bijna 80% geeft aan thuis te zijn met familie (gezellig!). Maar niet iedereen hoeft onder de mensen te zijn om kerst te vieren, 4% geeft aan gewapend met haar favoriete kerstfilm en warme chocomel de kerstdagen door te brengen. En eigenlijk is dat best te begrijpen. 

Gold Candle HolderHouse Doctor ModeMusthaves
€ 19,95
Happy Go LightsModeMusthaves ModeMusthaves
€ 34,95
Amouage Lyric Woman geurkaars 195 grAmouage Parfumerie.nl
€ 85,00

De perfecte kerstoutfit

Ik als Fashionchick-vrouw ben natuurlijk vooral benieuwd wat jullie dragen tijdens de feestdagen. Dat het iets speciaals wordt is duidelijk; ruim 70% van jullie vindt het belangrijk om een outfit te dragen die je speciaal voor kerst hebt gekocht. De kans dat het een klassieker zoals de Little Black Dress wordt is groot, bijna de helft van de ondervraagden ziet dit als de perfecte feestkleding. Maar het mag sommigen van jullie ook nog wel wat kerstiger! 32% gaat voor een outfit met glitters, pailletten, veren of iets anders waar zij gegarandeerd de show in steelt. De overige dames gaan voor hun dagelijkse kloffie maar dan iets netter (9,9%), een foute kersttrui (9,8%) of haar meest comfortabele joggingspak (1,1%).

Rood kerst jurkje met paillettenLoavies Loavies
€ 49,95
jurk in zwart - BODYFLIRT boutiqueBodyflirt boutique Bonprix
€ 49,99 € 29,99
Mr. or Mrs. Snowman (M/V)ModeMusthaves
€ 29,95 € 4,95

Die perfecte outfit mag ook best iets kosten. Het merendeel (36,8%) geeft tussen de €50 en €100 uit aan een kerstig ensemble. 29,2% gooit daar rustig nog eens €50 bovenop. Mag het nog ietsje meer zijn? Ja hoor! Er worden rustig outfits gekocht tussen de €150 en €250 (14,6%) en outfits die duurder zijn dan €250 (2,7%). Sommigen houden het bescheiden en geven minder dan €50 uit (16,6%). We beginnen graag op tijd met de zoektocht naar de juiste outfit. 53% begint een maand van tevoren, 11,6% direct na de zomer en 2,9% zelfs direct na de vorige kerst in de sale. De rest wacht langer en begint een week (21,9%) of een dag (2,6%) voor kerst. 8% begint helemaal nergens aan en trekt gewoon iets uit de kast. 

Onze lief hoeft wat jullie betreft helemaal niet zoveel moeite te doen om knap bij het kerstdiner te verschijnen. Als hij de moeite neemt om een blouse en nette jeans uit de kast te trekken zijn jullie al snel tevreden (49,7%). Sommige dames zien hun vriend het liefst in pak (28,2%), in matchende foute kersttrui (7,5%), verkleed als Kerstman (0,7%) of poedelnaakt (2,9%). 

Give it to me!

Ha! Cadeaus. Eén van de leuke bijkomstigheden van het vieren van kerst. En daar doen jullie graag aan mee. Meer dan de helft vindt én legt altijd wat cadeaus onder de kerstboom, maar maakt het niet te gek. 17,3% gaat helemaal los en houdt zich absoluut niet in als het om cadeaus kopen of krijgen gaat. De rest wisselt alleen cadeaus uit met haar lief (5%) of hoeft niks te kopen maar alleen te ontvangen (1,4%). Maar cadeaus spelen niet altijd een rol met kerst. Sommigen doen er simpelweg niet aan (6,9%) terwijl anderen al hun geld al hebben uitgegeven als hulp-Sinterklaas (12,9%). Als we mogen kiezen vinden we het liefst een sieraad onder de boom (28,6%), maar we zijn ook erg blij met kleding (25,4%), parfum (17,5%), een uitje (16,9%), iets praktisch (7,8%) of spannende lingerie (4%). 

Chloé 30 ml eau de toilette sprayChloé Parfumerie.nl
€ 53,35 € 47,50
Hunkemöller Triangel BH schwarzHunkemöller Zalando
€ 19,95
sweet deluxe SIMONE Ketting goldcolouredSweet Deluxe Zalando
€ 24,95

Maar wat nou als je iets krijgt waar je helemáál niet blij mee bent? Dan lachen jullie beleefd en bedanken jullie de gulle gever hartelijk (69,4%) of ga je voor een Oscar en reageer je alsof dit het beste cadeau ooit is (18,8%). Misschien ga jij wel voor de eerlijke weg en neem je degene die het cadeau heeft gekocht even apart om te vertellen dat dit niet je smaak is (6,2%). Ben jij nog eerlijker of gewoon geen goede actrice? Dan hoor je misschien bij die ene procent die zijn shock and horror meteen laat merken...

Als we op zoek gaan naar een kerstcadeau dan komen jullie het liefst thuis met iets grappigs (28,1%). Maar ook een sieraad (25,5%), parfum (16,6%), iets praktisch (16%) of kleding (13,8%) leggen jullie graag voor een ander onder de boom. Krenterig zijn jullie niet; de meerderheid geeft tussen de €20 en €50 (35,3%) of tussen de €50 en €100 (34,5%) uit aan een cadeau. Sommigen gooien daar rustig nog iets bovenop en geven tussen de €100 en €150 (12,8%), €150 en €250 (5,8%) of zelfs meer dan €250 (1,4%) uit. 

Ik ben benieuwd: herken jij jezelf in de resultaten? Mocht je nog op zoek zijn naar de perfecte feestkleding of een mooi cadeau: sjees snel naar onze Styleguides en shop!

liefs, Kristel 

Kristel  Keep your heels, head & standards high.

Reageer