Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

menu
Fashion

De perfecte flatlay maak je zo...

Marjolein, 23 april 2016

De perfecte flatlay maak je zo...

Zaterdagochtend en je scrollt door je tijdlijn. Ja hoor! Weer zo'n fijne flat lay. Hoe doen al die bloggers (en kundige amateurs) dat toch? Dat ga ik je vandaag haarfijn uitleggen. Vorige week gaf ik 15 tips om zelf beeldig op de gevoelige prent te gaan. Deze week iets minder tips (maar zeker zo nuttig) voor het perfecte platte plaatje. Dus bereid je maar vast voor op een heleboel likes, want binnenkort produceer ook jij een flat lay waar je vrienden stikjaloers van worden. 

Flat lay

'Vrouwen houden van mooie dingen, toch?'

Waarom je de perfecte flatlay zou willen? Omdat die gewoon zo mooi is. En vrouwen houden van mooie dingen, toch? Dus: Die bloem rechtsboven, alle frambozen keurig op een rijtje en de Vogue precies goed gespositioneerd. Voeg hier een mooie hoeveelheid merk make-upjes aan toe en click, click, wow. Je flat lay is klaar. Uhm ja. Dat klinkt leuk, maar zo makkelijk is het natuurlijk nou ook weer niet. Bij de perfecte flat lay kun je namelijk best wat hulp gebruiken. Probeer jij het al tijden en lukt het maar niet? Bij deze de slimste tips and tricks. Wedden dat jouw Insta account binnenkort shined als nooit tevoren? 

flat lay

Zonnebril met ronde vormSissy-Boy
€ 100,00
iPhone 6/6s hoesje - Badass girlCasimoda Casimoda
€ 16,95
From cactI to cactUS&Klevering ModeMusthaves
€ 19,95

#1 Zorg voor een goede ondergrond. Wit is al tijden populair. Maar tegenwoordig mag hout bijvoorbeeld ook. Of grijs. Of zwart. You choose. Een opvallend tegelwerk doet het vaak ook goed. Een dekbed kan handig zijn, omdat je daarop het ene item iets hoger kunt plaatsen dan het andere. Wanneer je een tas wil showen, kan dat handig zijn. Dan klapt de tas niet om. Bovendien oogt een dekbed extra cozy. #morning! Liever niet doen: hele felle kleuren als ondergrond. Dan vallen de items van je flat lay negen van de tien keer best wel weg. #2 Kies een plek met goed licht. Wat ik daar onder versta? Daglicht. Daglicht is het beste flat lay licht dat er is. En dan bedoel ik niet een volle bak zonneschijn, want dan heb je een flat lay vol schaduwen en dat wil je dan juist weer niet. #3 Ga voor goede hulpstukken. Van een witte plaat tot het mooiste servies. Het draagt allemaal bij aan dat perfecte plaatje. Dus uhm. Shop ze! 

flat lay

Zinzi Retro horloge zilvergekleurde wijzerplaat stalen kast lerenband lichtroze 38mm extra dun ZIW402RZinzi Trendy horlogeZinzi
€ 99,00
M·A·C The Matte LipstickM.A.C Cosmetics de Bijenkorf
€ 19,50
Tommy Hilfiger TH Chain Crossover BlackTommy Hilfiger THEBAGSTORE
€ 129,90 € 99,95

#4 Als je beauty items in je flat lay verwerkt, plak ze vast. Serieus! Die flesjes van Clarins en stiftjes van Rimmel hebben altijd de neiging om weg te rollen net op het moment dat jij alles perfect geordend hebt. Maar als je een plakbandje oprolt met de plakkant naar buiten en je bevestigt dit aan het item, kan er vervolgens niks meer mis gaan. Hieper de piep? Juist: Hoera! #5 Organiseer. Geen flat lay feestje (mag ook, ik kom graag) maar orde in de chaos. Denk in lijnen en in kleuren. Dus leg items van dezelfde soort bij elkaar en zorg ervoor dat alles goed op elkaar aansluit. Bijvoorbeeld: banaan in een rijtje van dunne plakjes of dat horloge in precies dezelfde lijn als dat mooie opschrijfboekje. Let wel op: uiteindelijk moet het er niet al te gekunsteld uitzien. Dus speel een beetje met de mogelijkheden en begin met klikken als je denkt het perfecte shot gevonden te hebben. #6 Gebruik bloemen. Bloemen doen het sowieso goed op Insta en ze voegen aan een flat lay vaak net dat beetje 'zomer' toe waar je naar op zoek bent. Let wel op welke bloemen je kiest, want bij sommige beauties verdwijnt de schoonheid direct wanneer je ze neerlegt (wat je vaak doet wanneer je van bovenaf fotografeert). Het enige wat je dan nog te doen staat, is de bovenkant knakken. Maar dat vind ik toch altijd een beetje zonde. 

flat lay

My Jewellery Limited Gold horloge 5121-H-5268-GoudMy Jewellery Horloges.nl
€ 39,95
All of Louis VuittonModeMusthaves ModeMusthaves
€ 73,95
SuperTrash crossbody tas Barclay quilted lipstickST. Studio Duifhuizen
€ 59,95 € 41,97

#7 Speel met kleur. Kiezen voor zwart wit valt daar dus ook onder. Maar houd jij meer van roze en blauw? Zorg dan dat deze kleuren mooi in balans zijn. Want hoe dan ook is een mooi kleurcontrast meer dan eens de finishing touch in een flat lay. #8 Houd ruimte tussen de items Wanneer je van bovenaf schiet verandert het perspectief. Maar echt. Dacht jij dat alles goed lag? Think again, want vaak liggen je items in eerste instantie te dicht op elkaar. Dat brengt me meteen tot het volgende punt... #9 Neem een proeffoto. Schiet eerst even voor spek en bonen en bekijk deze foto goed. Wat mist er? Ligt er iets teveel? Moet er nog ergens meer ruimte gemaakt worden? Schiet nog eens en nog eens. En nog eens. Net zolang tot je tevreden bent. #10 Gebruik een filter voor extra helderheid en contrast. Helderheid en contrast zijn sowieso key wanneer het op Instagram aankomt. Maar in het geval van de flat lay al helemaal. Want door deze technieken toe te passen, springen jouw met zorg gekozen items er veel beter uit. Hoera! Zo zien we het graag!

En nu? Mooie items verzamelen, die zaterdagochtend blokken en schieten maar #goodluck

Lees ook: 15 tips om extra knap op de foto te staan.

liefs, Marjolein van den Broek, Never underestimate the power of a good outfit on a bad day..

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer