Barbiecore, tenniscore en cottagecore: het regent cores in de modewereld. Ze zijn overal en verschijnen in elk modeblad. Wat zijn deze cores daadwerkelijk en waarom vliegen de termen ons om de oren? We duiken vandaag in de oorsprong van dit fenomeen.
Trends
Modetrends komen en gaan - zo gaat dat al jaren. Echter ligt het tempo waarin trends verschijnen, om vervolgens het podium weer te verlaten, veel hoger dan vroeger. Waar modetrends in het verleden jaren relevant waren, verstoot nu de ene hype de ander binnen no time. De populaire cores, ofwel microtrends, zijn daar een voorbeeld van.
Ontstaan van 'core'
De basis van de term werd gelegd in 2013, toen normcore ontstond door trendvoorspellingsgroep K-HOLE. Normcore, een samentrekking van normaal en hardcore, ontstond als een concept waarbij men neutraal gekleed ging om niet op te vallen. De filosofie hierachter was om 'bevrijding te vinden door niet bijzonder te zijn'. In de mode uitte zich dat in functionele en onopvallende kleding zoals T-shirts, hoodies en jeans. In 2017 werd deze gevolgd door gorpcore: het dragen van outdoor-kleding als fashion statement. Denk aan fleecevesten, Birckenstocks, sokken in sandalen en bodywarmers. Vanaf dat moment is core in een stroomversnelling geraakt.
Hardcore
De term kan dus simpelweg gezien worden als een kledingstijl die inspeelt op hypes. Core werd in eerste instantie juist gebruikt om iets authentieks aan te geven, zoals hardcore in de muziek. Zowel in de elektronische muziek als in de punkscene wordt daarmee de pure versie van de muziekstroming bedoeld. Hardcore is tevens een levensstijl voor sommigen. Nu wordt het woord gebruikt in (korte) modetrends. Is het dan nog net zo uniek?
Snelle prikkels en veel veranderingen
Trendonderzoeker en innovatief modeontwerper Ellen van Esbroek denkt van niet. Volgens haar wordt de term nu gebruikt om een hype aan te duiden, en het doel van een hype is onder andere om zoveel mogelijk te verkopen in korte tijd. Deze cyclus is door social media alleen maar korter geworden: we willen snelle prikkels en veel veranderingen in een korte tijd. Dat verklaart het komen en gaan van cores.
Erbij horen
Snelle prikkels is niet de enige reden volgens trendonderzoeker Van Esbroek. Mensen hebben van nature het gevoel bij een groep te willen horen en kleding is hierin een heel makkelijk zichtbare uiting. Door het de naam core te geven, wordt de hype een fenomeen en hangt er een hele beleving om de kleding heen. Wie cottagecore aesthetic zoekt op TikTok vindt een overzicht aan romantische video’s van influencers in handgebreide truien die hun eigen brood bakken en bloemschikken. Dat daarbij kleding heel goedkoop te verkrijgen is, maakt het makkelijker voor mensen om in korte tijd bij een groep te horen. Merken die seizoensgebonden werken, kunnen deze overvloed aan core niet bijbenen. Fast fashion-ketens daarentegen zien de microtrends als een uitgelezen kans om in te spelen op deze hypes en hun winkels te vullen met alles wat tot de nieuwste core behoort, met alle gevolgen voor het milieu van dien.
Bewust consumeren
Ondanks dat deze microtrends ook een heleboel toffe inspiratie en trends met zich meebrengen, is het ten alle tijden belangrijk om bewust bezig te zijn met de mate van consumptie. Omdat de term een geval van tijdsgeest is, zal iets benoemen tot een core ook weer verdwijnen. In de tussentijd buigen wij ons over onze glazen bol met de vraag wat de volgende core wordt.
Beeld: Getty