Vocht is belangrijk voor een gezonde huid. Je helpt je huid een handje door goed te hydrateren met een crème of serum. Zonder de juiste vochtverzorging droogt je huid uit, verliest het zijn stevigheid en werkt het minder effectief als beschermende barrière. Hier komt hyaluronzuur om de hoek kijken, een ingrediënt dat je all over tegenkomt in huidverzorging. Maar wat is het eigenlijk, is het echt een zuur of toch iets anders?
Geen zuur effect
Hyaluronzuur is een suikermolecuul en komt van nature voor in je huid en bindweefsel. Het voorziet de huid van vocht door water aan het collageen te binden. Het is een soort magneet voor vocht en houdt zo de huidcellen rond en gezond. Hyaluronzuur kan tussen de 500 en 1000 keer zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden in de huidcellen. Naarmate je ouder wordt, verlies je van nature collageen en hyaluronzuur waardoor je huid elasticiteit verliest en steeds vochtarmer wordt. Ook kunnen extreem weer en onderliggende huidaandoeningen kleine barstjes in de beschermende huidbarrière veroorzaken, waardoor vocht kan ontsnappen. Met het toevoegen van hyaluronzuur aan je beautyroutine voorkom je dit. Laat je dus niet afschrikken door de naam: hyaluron is niet het strippende spul dat wordt geassocieerd met 'zuur'.
Gewichtig
De hyaluronzuur dat in cosmetische formules wordt gebruikt kan verschillende gewichten hebben. Het gaat dan niet om het fysieke gewicht van het hyaluronzuur, maar om het moleculaire gewicht en dat kan hoog of laag zijn. Hyaluronzuur met een hoog moleculaire gewicht heeft te grote moleculen om voorbij de buitenste laag van je huid te komen. Dit type hyaluronzuur komt niet in de diepere lagen van je huid en hydrateert alleen het huidoppervlak. De combinatie met hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht en kleine moleculen die wel in de dieper gelegen huidlagen komen geeft daarom een nog beter effect. Omdat hyaluronzuur in je huid als een soort sponsje werkt, krijg je een plumping effect op lijntjes en rimpels.
Voor alle huidtypes
Is hyaluronzuur alleen interessant wanneer je rimpels hebt? Nee, ook een jonge huid heeft behoefte aan hydratatie. Het is wel zo dat naarmate we ouder worden, we minder hyaluronzuur aanmaken waardoor de huid makkelijker uitgedroogd raakt. Daarnaast is hyaluronzuur geschikt voor alle huidtypes, van een gevoelige tot vette of acnehuid. Omdat het lichaam het van nature aanmaakt, zijn allergische reacties zeer zeldzaam. Het veroorzaakt geen acne, rosacea of allergische huidreacties. Met deze producten krijg je het vochtgehalte van je huid op topniveau:
Dag en nacht
Maak je je zorgen over lijntjes en rimpels? Door het ouder worden, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur die de huidcellen produceren af en vertraagt de celvernieuwing. Met hyaluronzuur geef je je huidcellen een boost zodat lijntjes minder zichtbaar worden, je huid gladder aanvoelt en weer een mooie glow krijgt. Nadeel is wel dat zodra je stopt met smeren, het effect snel verdwijnt. Groot voordeel is dan weer wel dat je hyaluronzuur met elk ander ingrediënt kunt combineren dus het past in ieder huidverzorgingsroutine. Breng het 's ochtends en 's avonds aan, bijvoorbeeld met deze producten:
In een prik
Een andere vorm van hyaluronzuur is de filler waarbij het met een injectie ('injectable') onder de huid wordt aangebracht door een dermatoloog of cosmetisch arts. Op deze manier maakt hyaluronzuur de huid steviger en geeft het volume. Zo helpt het huidverslapping en rimpels minder zichtbaar te maken zodat de huid weer fris en plump oogt. Net als Botox is het effect tijdelijk. Afhankelijk van de locatie blijft een filler tot anderhalf jaar in de huid, daarna wordt het door het lichaam afgebroken. En ben je niet tevreden met het resultaat? Dan kan de arts het enzym hyaluronidase op dezelfde locatie inspuiten. Dit lost de filler in no time - vaak binnen een dag - op.
Beeld: Getty