Daisy loves health: 5x de lekkerste herfst- en wintersoepjes

Daisy loves health: 5x winterse soepjes

Brrrr, het is echt volop herfst. Of nou ja herfst, het leek wel winter toen ik van de week mijn autoramen stond te krabben. Toch heeft het wel iets gezelligs, die kou. Ik vind het heerlijk om zo nu en dan lekker op de bank te kruipen, wat kaarsjes aan en een lekkere, warme kop soep op schoot. En dat terwijl het buiten koud is, hard waait en regent. Fijn momentje toch? Omdat er ongetwijfeld nog genoeg gure dagen voor de deur staan, deel ik in deze blog mijn favoriete winterse soeprecepten. 

Pompoen-kerrie soep

Pompoen-kerrie soep

#1 Halveer de pompoen in de lengte. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant van de pompoen en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd het vruchtvlees van de pompoen in blokjes van 2 cm. Wees voorzichtig – voor je vingertjes! #2 Doe vervolgens een liter water in een pan. Voeg de pompoen toe en breng het aan de kook tot de pompoen beetgaar is (als je er met een vork makkelijk in kunt prikken is het goed). #3 Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en laat deze 5 minuten mee koken. #4 Pureer vervolgens alle ingrediënten tot een glad mengsel. En proef even of ‘ie goed smaakt. Je kan altijd nog wat extra water, zout, peper, snufje kerrie of knoflook toevoegen. Wat jij wilt!

Maaltijdsoep met broccoli, omelet en kiemen

Maaltijdsoep met broccoli, omelet en kiemen

#1 Pel de ui, schil de wortel en de aardappel en maak de prei schoon. Snijd ze in grove stukjes en bak ze met een scheutje olie in een grote pan op matig vuur. Roer regelmatig en bak ongeveer 15 minuten, of tot ze zacht maar nog niet verkleurd zijn. #2 Verkruimel er een bouillonblokje boven, voeg de quinoa toe en giet er 2,5 liter kokend water bij. Roer goed en laat ongeveer 45 minuten met deksel koken. #3 Kluts de eieren met een paar eetlepels water om ze een beetje te verdunnen. #4 Zet een kleine koekenpan met antiaanbaklaag met een klein scheutje olie op matig vuur. Bak 3 of 4 flinterdunne omeletten. #5 Laat ze afkoelen, rol ze op en snijd in reepjes. #6 Maak de kool schoon en verwijder de kern. Snijd de bladeren in reepjes en doe ze samen met de broccoli in de soep. Doe de noodles erbij. Laat ze 5 minuten pruttelen. #7 Verdeel de soep in kommen en strooi de omeletreepjes en de kiemen erover. 

Zoete aardappelsoep

Zoete aardappelsoep

#1 Snijd de zoete aardappel, knoflook, paprika en winterpenen fijn. #2 Verhit de olijfolie in de pan. #3 Fruit nu de knoflook en ui ongeveer 2 minuten. #4 Voeg de overige groenten toe en laat dit zo’n 5 minuten stoven. #5 Kook het water ondertussen in een waterkoker of een andere pan. #6 Voeg dit water toe aan de groenten. Daarna ook de bouillonblokjes. #7 Kook dit geheel voor 20 minuten. #8 Pureer het tot slot tot een gladde soep. Dit kun je met een staafmixer doen of met een blender die dat aan kan (niet elke blender kan warme vloeistoffen aan!).

Vegetarische erwtensoep

Vegetarische erwtensoep

#1 Breng 2 liter water, samen met de spliterwten en het laurierblad aan de kook in een grote pan. Kook zachtjes door gedurende 30 minuten. #2 Snijd ondertussen de groenten in kleine blokjes. Snijd ook de peterselie fijn. #3 Voeg de gesneden groenten na een half uur toe aan de spliterwten in de grote pan. Breng op smaak met alle kruiden: cayennepeper, kerriepoeder en bieslook. #4 Laat dit geheel 45 minuten zachtjes koken. Proef als het bijna klaar is en voeg indien nodig peper en zout toe. #5 Je kookt de erwtensoep al bijna helemaal fijn, maar het kan geen kwaad er nog even een staafmixer door te halen om het wat fijner te maken. Verwijder wel het laurierblad uit de pan, voordat je dit doet. Het kan ook met een blender, maar zorg dan wel dat je erwtensoep is afgekoeld.

Wortelsoep met kabeljauw

Wortelsoep met kabeljauw

#1 Verhit de kokosolie in een grote soeppan. #2 Snipper de ui en snijd het wit van de prei in dunne ringen. Fruit dit in de kokosolie met kerriepoeder. #3 Snijd de wortels in kleine stukjes, schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Voeg toe aan de soeppan. #4 Voeg nu 1,5 liter groentebouillon toe, breng dit aan de kook en laat 15 min zachtjes doorkoken. #5 Snijd ondertussen de kabeljauw in kleine blokjes. #6 Schep nu ongeveer een kwart van de groenten uit de pan en zet apart. Pureer de rest van de soep met een staafmixer tot een gladde soep. #7 Voeg nu de kabeljauw toe aan de soep toe en laat vijf minuten koken tot de kabeljauw gaar is. #8 Voeg tot slot de groenten toe die je apart hebt gezet en roer goed door.

Eet smakelijk! Geniet van die fijne, knusse avonden op de bank.

Over Daisy Oppelaar
Daisy kan heel hard rennen, heel lekkere healthy baksels maken en dat beide ook nog eens heel mooi vastleggen op haar blog I Love Health.nl. In 2012 begon ze één van de eerste Nederlandse blogs over health zonder geitenwollensokken-imago, wat uitgroeide tot een grote naam op dat front. Op haar blogs deelt Daisy niet alleen smoothies en haar persoonlijke visie op gezondheid, ze vraagt ook regelmatig de mening van sport- en voedingsdeskundigen. Sinds dit jaar heeft I Love Health er een zusje bij. Namelijk I love Bali.nl.  Volg Daisy. I Love Health en I Love Bali  op FacebookInstagram en Twitter!

liefs, Daisy Oppelaar,

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.