Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

menu
Beauty

Botox, is dat nou goed of slecht voor je?

Kristel, 01 januari 2018

Het lijkt tegenwoordig alsof je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen: botox. Plastische chirurgie was vroeger voornamelijk voor de rijken onder ons weggelegd, maar tegenwoordig lijkt het zelfs goedkoper te zijn dan een hotel overnachting. Op veilingsites als Vakantieveilingen.nl en Groupon.nl kan je soms zelfs voor minder dan €100,- botox behandelingen aanschaffen.

Rimpels, de eerste tekenen van veroudering van de huid, kunnen confronterend zijn. Je denkt terug aan die goede oude tijd, toen je huid nog super strak was en je er altijd fris en fruitig uitzag. Geen donkere wallen, geen kraaienpootjes, geen pigmentvlekjes… Sommige vrouwen omarmen dit en zien het simpelweg als onderdeel van de circle of life. Andere vrouwen hebben hier meer moeite mee en proberen deze veroudering te bestrijden of zelfs te voorkomen door middel van fillers en injectables als Botox.

Botox vs. fillers

Botox is een afkorting van Botuline Toxine A, wat een natuurlijk voorkomend eiwit is van een bacterie. Door deze stof in de huid te injecteren, wordt de zenuwimpuls geblokkeerd, waardoor de spieren zich ontspannen. Omdat de spieren zich niet meer kunnen aanspannen, worden rimpels minder diep. Botox werkt dus vooral preventief. Heb je rimpels die je wil verwijderen? Dan kies je voor een filler. De filler hyaluronzuur vult de rimpels als het ware op. Dit is een tijdelijke filler, het wordt namelijk op natuurlijke wijze afgebroken door de lever en na ongeveer 6 tot 12 maanden is het hyaluronzuur uit je lichaam verdwenen.

Goed of slecht voor je?

Bij het toedienen van botox is de dosering zeker van belang. Botox is een toxine en kan bij grote hoeveelheden dus giftig zijn voor het menselijk lichaam. Daarnaast zijn zowel botox als de filler hyaluronzuur tijdelijk, wat inhoudt dat de stoffen het lichaam na een bepaalde periode weer verlaten. Permanente botox en fillers zijn veel gevaarlijker, omdat het lichaam deze stoffen niet kan afvoeren. Sinds 2014 zijn permanente varianten van botox en fillers dan ook verboden voor cosmetische doeleinden. Maar omdat het tijdelijk is, zal je dus telkens opnieuw de behandeling moeten ondergaan. Van hyaluronzuur wordt gezegd dat het veilig is en niet slecht voor de gezondheid is, maar je kan je wel eens afvragen of het continu blijven injecteren van deze stof goed voor je lichaam en je lever zal zijn.

Preventieve botox

Omdat botox een preventieve werking heeft, beginnen veel mensen al op vroege leeftijd met deze behandelingen. Steeds meer mensen zijn er van overtuigd dat je de rimpels al kan behandelen voordat deze überhaupt al zichtbaar zijn. Maar op welke leeftijd heb je dan écht botox of fillers nodig? Nou speelt leeftijd eigenlijk geen rol, maar is de conditie van de huid veel belangrijker. Zo hebben fillers een stevige huid nodig voor de ondersteuning, waardoor ze bij een zwaar verouderde en slappe huid weinig nut zullen hebben.

Alternatieven

Er wordt gelukkig steeds meer aandacht besteed aan de effecten van deze cosmetische ingrepen op het menselijk lichaam. Er is o.a. steeds strenger toezicht op de klinieken en kan je je natuurlijk afvragen of deze ingrepen wel zo goed voor je lichaam zijn.

Mocht je zelf nog niet toe zijn aan botox of fillers, maar wil je wel voorkomen dat je huid vroegtijdig verouderd, dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven. Zo is er wetenschappelijk bewezen dat vitamine A ook een verjongende werking op de huid heeft. Lees hier bijvoorbeeld mijn vorige artikel waarbij ik je advies geef welke producten écht huidveroudering tegen kunt gaan. Ideaal als je die naald toch maar niks vindt, nietwaar?

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer