menu
documentaire duurzame mode
Duurzaam

Dit zijn de 5 beste documentaires over duurzame mode

Renée, 15 november 2020

Kun je tijdens je quarantaine nog wel een goede kijktip gebruiken? Dan komt dit lijstje met documentaires goed van pas. We verzamelden de 5 beste docu's over duurzame mode. Ze leggen op een toegankelijke manier uit wat de impact is van mode op het milieu. En je weet wat ze zeggen: een beeld zegt meer dan duizend woorden. 

Duurzame mode klinkt ingewikkeld door alle factoren waar je op kunt letten. Zo speelt het materiaal mee of een kledingstuk duurzaam is, de arbeidsomstandigheden in de fabriek, de manier waarop het item wordt getransporteerd naar de winkel én ook hoe je het item wast en wat je er mee doet als je de kleding niet meer past. Tsjonge, wat een waslijst hè? We verwachten daarom ook niet dat je direct overstapt op een volledig duurzaam modeleven. Dat kan namelijk niet. Het is daarom van belang dat als je duurzamer wilt gaan leven, je bewust bent van de impact van je gekochte kleding op het milieu. En je raadt het al: deze documentaires zijn daar precies voor gemaakt. 

#1 The True Cost (Netflix)

Deze film is voor veel vrouwen de reden geweest om zich te verdiepen in duurzame mode. Dat is ook niet zo gek; want de documentaire laat de donkere kant van fast fashion zien in een ingrijpende film. Vooral het grote contrast tussen de arbeiders in de fabrieken en de uiteindelijke koper van het kledingstuk zet je aan het denken. Je bekijkt The True Cost gewoon op Netflix. 

Bekijk hier de trailer van The True Cost

#2 Minimalism (Netflix)

Ben je dol op winkelen? Dan moet je de documentaire Minimalism écht op je kijklijst zetten. De documentaire gaat over waarom we altijd op zoek zijn naar iets nieuws en we gek worden van korting-festijnen á la Black Friday. De film houdt ons een confronterende spiegel voor dat we (bijna) allemaal materialistisch zijn geworden. "Je wordt niet vrolijker door méér te consumeren," wordt er bijvoorbeeld in de trailer gezet. Deze documentaire laat je eens goed nadenken over je eigen shopgedrag. Geen gek idee in de aanloop naar de feestdagen. 

Bekijk hier de trailer van Minimalism 

#3 The Next Black (YouTube)

In een vrolijkere noot gaat deze documentaire over pioniers in modeland. Het gaat over de duurzame toekomst van mode en hoe het wél kan. Het benadrukt waarom duurzame modemerken zo belangrijk zijn en waarom het zo belangrijk is dat je bewust winkelt. Ook fijn: de volledige documentaire kun je gewoon gratis bekijken op YouTube. 

Bekijk hier de trailer van The Next Black

#4 Slag om de klerewereld (AVROTROS)

In deze Nederlandse documentaire gaat Teun van de Keuken ondercover als textielkoopman in een fabriek om de arbeidsomstandigheden stiekem vast te leggen. Samen met mede filmmaker Roland Duong - allebei overigens bekend van de Keuringsdienst van Waarde - maken ze een indrukwekkende documentaire over de levensomstandigheden van de arbeiders in de textielfabrieken. Je bekijkt deze film via de onderstaande link. 

Bekijk hier de film Slag om de klerewereld

#5 The Ugly Truth Of Fast Fashion - Patriot Act with Hasan Minhaj (Netflix)

Hasan Minhaj legt op een humoristische en toegankelijke manier uit waarom het kopen van fast fashion zo slecht is voor het milieu. Met duidelijke voorbeelden, grappige video's en overzichtelijke cijfers ben je na een half uur bewust van de negatieve effecten van goedkope kledingstukken op het milieu. Na deze documentaire denk je wel een keer extra na voordat je een niet-duurzaam kledingstuk aanschaft. 

Bekijk hier de film The Ugly Truth Of Fast Fashion

Stel jezelf deze 8 vragen voordat je iets nieuws koopt

Lees ook

Stel jezelf deze 8 vragen voordat je iets nieuws koopt

Duurzaam

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer