Girlbosses

Anne en Esther over Just Franky, altijd samen en succesvol ondernemen

Kristel, 14 juni 2015

Anne en Esther over Just Franky, altijd samen en succesvol ondernemen

Ben je op zoek naar een tijdloos, mooi en super persoonlijk cadeau of heb je, net als ik, een zwak voor prachtige, fijne sieraden? Dan ben je bij Just Franky aan het goede adres. Tweelingzusjes Anne en Esther misten de persoonlijke touch bij veel sieraden en besloten dat gat op te vullen. Het resultaat? 14-karaats gouden en rosé gouden sieraden die je kunt personaliseren met je eigen handschrift. Of dat van een dierbare. Blijkbaar ben ik niet de enige die laaiend enthousiast is over dit idee, in nog geen jaar tijd hebben de dames hun idee aan ruim 50 juweliers door heel Nederland verkocht én gaan ze binnenkort internationaal. Wat is het geheim achter hun succes? Waar staat Just Franky voor? En maken ze elkaars zinnen af? Ik sprak af met dit knappe koppel en vroeg ze het hemd de sieraden van het lijf.

Just Franky

Jullie zijn een tweeling met een eigen sieradenlijn. Wilden jullie altijd al samen een bedrijf starten?

E: Eigenlijk waren we er al snel uit dat we samen iets gingen doen. We doen ons hele leven alles al samen; we hebben samen op school gezeten, dezelfde sport gedaan en hetzelfde bijbaantje gehad. We vullen elkaar gewoon heel goed aan en we zijn samen één beter persoon dan dat we los van elkaar zijn. 

Op welke manier vullen jullie elkaar aan?

E: Ik ben meestal degene die start met het creatieve proces. Ik verzamel heel veel inspiratie en gooi dat allemaal bij elkaar op een grote hoop. Uiteindelijk gaan we met het hele Just Franky team bij elkaar zitten om er structuur in aan te brengen. A: Ik ben degene die Esther een beetje met beide benen op de grond houdt en ik kijk meer naar het commerciële en uitvoerende proces. Zo ging het vroeger eigenlijk ook al. E: Ik heb heel veel verschillende interesses, maar ben ook snel ergens op uitgekeken. Anne is daarentegen een echte doorzetter. Als ik alleen was geweest was ik nooit zo ver gekomen, Anne zorgt ervoor dat de goede ideeën ook echt uitgewerkt worden en dat ik niet te snel van hot naar her ga. A: Andersom ben ik minder creatief en was ik nooit op alle ideeën gekomen, dus ik heb haar ook echt nodig.

Just Franky

Heeft het samenwerken met je zus ook negatieve kanten?

A: Ja, soms wel. Ik denk dat we eerder ruzie met elkaar hebben dan je misschien met collega's hebt. Aan de andere kant duren die ruzies vaak maar 5 minuten. Je weet toch dat je weer met elkaar door moet dus het is zo over. E: Over grote dingen hebben we nooit ruzie, het zijn altijd kleine, stomme dingetjes. Bijvoorbeeld als Anne mijn kleding aan doet. Maar dat herkennen alle zussen wel denk ik. Uiteindelijk zegt één van ons: ‘zullen we nu weer leuk doen tegen elkaar?’ en dan is alles weer goed. 

Zijn jullie buiten het werk om ook nog veel samen?

A: Ja, we wonen ook samen! En we hebben dezelfde vrienden. We zijn echt 24 uur per dag samen. Gelukkig zijn we elkaar nog lang niet zat, als Esther een keer een weekend weg is dan mis ik haar enorm.

Just Franky

Hoe kwamen jullie op het concept van Just Franky?

A: We hebben eigenlijk allebei al ons hele leven een grote interesse voor sieraden. Tijdens onze studie communicatiewetenschappen kwam het idee om daar iets mee te doen naar boven. E: Ik kreeg van mijn moeder een klein gouden kettinkje met een hartje eraan. Prachtig natuurlijk, maar ik miste een persoonlijke touch. Ik wilde er iets in laten graveren of een woord helemaal uit laten schrijven, maar in mijn zoektocht kwam ik erachter dat dat nog niet bestond. Toen ik dat besprak met Anne is zij het concept uit gaan werken.

Hoe laten jullie deze persoonlijke touch terugkomen in de collectie?

A: Het personaliseren van een sieraad stond bij ons op nummer 1, daarnaast wilden we natuurlijk iets maken dat past bij de laatste trends. Momenteel zie je veel minimalistische, kleine sieraden dus we hebben besloten met die stroom mee te varen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor het graveren van je eigen handschrift en het helemaal laten uitwerken van een handgeschreven naam of woord. In onze branche is dit ontzettend vernieuwend, vandaar dat veel juweliers geïnteresseerd zijn. We hebben een selectie gemaakt van de mooiere, grotere juweliers in Nederland en hebben het nu aan ongeveer 51 van hen verkocht.

En hoe kwamen jullie op de naam?

A: We wilden in de persoonlijke sfeer blijven. Franky is een soort koosnaampje bij ons thuis, die gebruiken wij en ons kleine zusje onderling. Toen we eenmaal het idee voor de sieradenlijn hadden liggen was de naam ook zo bedacht. Dat moest Just Franky worden.

Omschrijf Just Franky eens in drie woorden:

E: Klassiek maar toch ook edgy. En natuurlijk persoonlijk. A: De sieraden zijn tijdloos, het zouden echt erfstukken kunnen worden, maar tegelijkertijd zijn ze ook stoer. 

Just Franky

Wat maakt jullie werk zo leuk?

E: Ik vind het heel bijzonder dat we de mooiste verhalen te horen krijgen. We hebben bijvoorbeeld ter nagedachtenis aan één van de slachtoffers van MH17 de laatste woorden, volgens mij ‘liefste mama’, die iemand schreef verwerkt in een sieraad. Je kunt op die manier echt iets bijzonders bijdragen aan het leven van een persoon.

A: Zo was er laatst een meisje van wie de beste vriendin ging trouwen. Zij had aan de bruidegom gevraagd waar hij haar ten huwelijk had gevraagd en die coördinaten in een bar necklace laten graveren. Dat is toch een prachtig cadeau als je gaat trouwen? Op die manier zijn we betrokken bij alle bijzondere gebeurtenissen die je in een leven meemaakt. E: We hebben laatst ook een vingerafdruk van een kind in een sieraad laten graveren, samen met de coördinaten van de plek waar zij geboren is. We zijn dus steeds weer op zoek naar nieuwe manieren om een sieraad uniek en persoonlijk te maken.

Wat is tot nu toe het Just Franky hoogtepunt?

A: We geloven heel erg in The Secret en vanuit die gedachtegang zijn we met Just Franky begonnen. The Secret spoort je aan om met een (in jouw ogen onrealistisch) doel te starten en dit op te schrijven, dus dat hebben we gedaan. We droomden ervan om bij een aantal specifieke verkooppunten onze collectie te kunnen verkopen. Het leek destijds iets dat we nooit zouden kunnen bereiken, maar het is ons wel gelukt. En dat in driekwart jaar! 

E: Ik weet nog goed dat we te horen kregen dat Buddha to Buddha achter ons stond en ons wilde helpen en adviseren. A: Ja, toen heb ik echt een week niet kunnen slapen! E: Buddha to Buddha liet weten in ons te geloven, ze hadden er alle vertrouwen in dat het goed zou komen. Sinds die tijd hebben zij een adviserende rol en kunnen we heel veel van ze leren. En het helpt ons natuurlijk enorm dat zij al een heel netwerk hebben opgebouwd. Als zo’n groot merk laat weten vertrouwen in je te hebben, dan geeft dat een enorme boost en vertrouwen in de toekomst.

Just Franky

What’s next?

E: We zijn bezig met de nieuwe collecties, we willen natuurlijk wel uitbreiden. De insteek blijft wel hetzelfde; minimalistische en vooral persoonlijke sieraden. Verder kunnen we er nog niet teveel over loslaten… Vanaf september ligt de collectie ook in België en in de zomer worden de kettinkjes op Ibiza verkocht, dus dat is de eerste stap naar internationalisering. Daar kijken we echt enorm naar uit. Vanuit daar gaan we kijken naar andere agentschappen over de grens, we willen het liefst dat Just Franky straks wereldwijd verkocht wordt! We krijgen veel bestellingen uit het buitenland dus daar willen we wel op inspelen. 

De ultieme droom?

E: Ik hoop dat wij nummer 1 worden in onze branche. A: Ja! Dat iedereen die een mooi, persoonlijk cadeau zoekt voor een dierbare meteen aan Just Franky denkt. En dan het liefst natuurlijk wereldwijd. En samen!

Just Franky

Waar halen jullie inspiratie vandaan?

E: Het klinkt misschien wat corny maar het leven van mensen inspireert mij enorm. Ik kijk naar de verschillende mijlpalen in iemands leven en wat wij daarin bij kunnen dragen. Daarnaast kijken we natuurlijk altijd welke trends gaande zijn en hoe we dat allemaal samen kunnen laten komen in een mooi, tijdloos sieraad. 

Wat is jullie favoriete sieraad uit de collectie?

A: Mijn voorkeur gaat uit naar de signature ketting (de ketting waarbij een naam of woord uitgeschreven wordt in goud, red.). Die is speciaal voor mij omdat dat de ketting is waar alles mee is begonnen. E: Ik denk dat ik die tag het tofst vind (de ketting met een klein plaatje waar iets in gegraveerd wordt, red.), zeker als ‘ie wat langer is. Ik vind het een stoer sieraad dat net even anders dan anders is en ik vind het gaaf dat je de tag aan twee kanten kunt laten graveren. Je kunt dus iets heel persoonlijks op de achterkant laten zetten omdat je die kant bijna niet ziet.

Just Franky


Hebben jullie tips voor anderen die ook de droom hebben om een eigen bedrijf te starten?

E: Voor mij blijft het belangrijkste: blijf in jezelf geloven. Als je een goed idee hebt, moet je vooral niet opgeven. Wij hebben zo vaak gehoord van mensen dat ze absoluut niet in ons of het concept geloofden, maar we hebben het niet opgegeven.

Anne, jij nog iets toe te voegen?

A: Niet alleen maar denken, gewoon doen! Als je er te lang over nadenkt zie je op een gegeven moment veel te veel beren op de weg. E: En in de tijd dat jij er te lang over nadenkt, gaat een ander er met je idee vandoor. A: En stel doelen en vier het als deze gehaald worden! Wij schrijven altijd allebei een doel op het etiket van een fles champagne en als we het doel dan bereikt hebben, gaat de fles open. Het is heel verleidelijk om altijd maar meer te willen, dan vergeet je soms bewust te zijn van je eigen succes. En dat is zo zonde.

Zitten er ook nadelen aan het hebben van een eigen bedrijf?

E: Je moet wel risico’s durven nemen. Ook op financieel vlak natuurlijk. In het begin investeer je best een bak geld en dat duurt even voordat zich dat weer terug verdient. Met een vaste baan bij een baas weet je wat er elke maand binnenkomt, dat is natuurlijk wel een fijn stukje zekerheid.

A: Alleen het feit al dat je geen baas hebt betekent dat je alles zelf moet doen. Je moet wel een stukje discipline en verantwoordelijkheidsgevoel hebben anders kom je niet ver. Wij houden elkaar scherp, spreken elkaar erop aan als bepaalde deadlines niet gehaald worden.

Just Franky

Jullie zijn een tweeling én wonen samen. Betekent dat een enorme kledingkast met allemaal dubbele items?

E: We hebben eigenlijk best wel dezelfde smaak wat kleding betreft. Het enige verschil is dat ik shoppen wél leuk vind en iets meer weet van de laatste trends. Ik ben inmiddels bijna de personal shopper van Anne geworden. We hebben dezelfde maat en thuis één grote kledingkast, we doen samen met alle kleding die we hebben.

A: We stemmen wel op elkaar af wat we aandoen, zeker als we belangrijke afspraken hebben bijvoorbeeld. We zorgen er dan in ieder geval voor dat de één niet veel winterser gekleed is dan de ander. 

Zin gekregen in nog meer inspirerende verhalenHere you go!

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Shop meer van

Sieraden

Lees meer